Gemeente schenkt noodhulp aan Zuidoost-Azië

ZWIJNDRECHT. Jaarlijks wordt er in de gemeentebegroting een krediet voorzien voor noodhulp. Hiervoor is er een bijzonder gemeentelijk reglement dat moet gevolgd worden. Zo wordt omschreven dat de noodhulp  moet bestemd zijn voor kritieke situaties in derdewereldlanden.

De gemeentelijke overheid keek naar  26 september 2009 toen de tropische storm Ketsana over de Filippijnse eilanden raasde. Miljoenen mensen moesten op de vlucht voor overstromingen. De verwoestende storm zette zijn weg verder naar Vietnam, Cambodja en Laos. Haast gelijktijdig trof een uiterst krachtige aardbeving het Indonesische eiland Sumatra. Duizenden mensen werden bedolven onder het puin. Zeker één derde van de slachtoffers zijn kinderen.

Oxfam Solidariteit, Unicef, Artsen Zonder Grenzen, Rode Kruis en Handicap International lanceerden een oproep tot noodhulp. De leden van de Derdewereldraad van Zwijndrecht gaven een positief advies via een mail vermits er geen vergadering meer was. Maar dat volstond om in noodhulp te voorzien aan Zuidoost-Azië. Gezien de grote omvang van de ramp werd voorgesteld om twee schijven noodhulp te verdelen over de hulporganisaties die een oproep lanceerden, dus twee maal 2 000 euro. Op het budget van 2009 is het nodige krediet voorzien. De gemeenteraad ging akkoord.

Er werd een bedrag van 800 euro overgemaakt aan Oxfam Solidariteit met zijn actie 'Tyfoon Ketsana'. De gemeente maakte evenveel over aan Rode Kruis Vlaanderen voor het 'Noodhulpfonds'. Nog eens 800 euro was er voor Handicap International en zijn 'Noodhulp Zuidoost-Azië'. Ook Artsen Zonder Grenzen en UNICEF ontvingen elk 800 euro. (R.D.)

 

 

Lees ook:

LOKEREN. Het bedrag van 2.500 euro dat in maart werd voorzien om de slachtoffers van de tsunami in Japan te steunen, gaat nu naar Oost Afrika. Het bedrag werd nooit uitbetaald omdat er nooit...

Zwijndrecht schenkt 2000 euro noodhulp aan Chili.ZWIJNDRECHT. Nadat de gemeente reeds 4000 euro schonk aan Haïti als help na de aardebeving wordt nu nog 2000 euro aan het noodlijdende Chili...