Stadspersoneel Sint-Niklaas tevreden over job
In het kader van zijn mastercriptie peilde De Clercq tussen september 2008 en juni 2009 naar de jobtevredenheid bij het personeel van de stad Sint-Niklaas. Hij wou daarmee te weten komen hoe tevreden de werknemers van de stad waren en welke factoren daarvoor zorgen. Anderzijds wou De Clercq de stad ook enkele aanbevelingen geven voor haar personeelsbeleid.
Bart De Clercq deed voor zijn onderzoek beroep op 583 respondenten, waarvan 38,8% mannen waren en 59,2% vrouwen. Dat komt verhoudingsgewijs overeen met een het aantal mannen en vrouwen dat bij de stad werkzaam is. Ook andere vlakken waren de gekozen proefpersonen een mooie weerspiegeling van de realiteit. De gekozen respondenten kregen drie vragenlijsten voorgeschoteld: een elektronische vragenlijst, een papieren vragenlijst die ze zonder de onderzoeker mochten invullen en een waarbij de onderzoeker aanwezig was. Gespecialiseerde software verwerkte nadien de resultaten.
Uit de bevragingen bleek dat het grote deel van het stadspersoneel niet-universitair hoger onderwijs van het korte type (A1) heeft gevolgd of een diploma hoger secundair handel, technisch (TSO) of zevende jaar beroepsonderwijs (A2) heeft. Slechts 18,5% van het personeel is ongeschoold of half geschoold. Een medewerker van de stad is gezond, over het algemeen tevreden over de werksituatie en werkt gemiddeld 38 uur per week. Opvallend is dat de werknemers van de stad meer tevreden zijn over de werksituatie dan over de job zelf. Vrouwen tonen daarbij een grotere tevredenheid dan mannen. Minder verrassend is het effect van het loon en mentale gezondheid op de jobtevredenheid. Een hoger loon zorgt voor een hogere jobtevredenheid. Hetzelfde kan ook gezegd worden van mentale gezondheid: wie mentaal sterker in de schoenen staat, zal meer tevreden zijn over het werk. (mb)