Eerste steen nieuw jeugdlokaal Bazel gelegd

Image
Kort na de zomer is gestart met de bouw van de nieuwe jeugdlokalen in Bazel.
BAZEL. Ruim negen jaar na het prille begin van het dossier is gisteren, zondag 18 oktober, de eerste steen gelegd van de nieuwbouw waar zowel Chiro Intervoran als Chiro Inzet hun intrek zullen nemen. Het ging om een reeks symbolische 'eerste' stenen want de bouwwerken zijn een poosje geleden gestart. Elke afdeling kreeg een eigen steen. Burgemeester Denert en jeugdminister Pascal legden samen de laatste steen in de symbolische driehoek. 

De huisvestingsproblemen voor de Bazelse jeugdverenigingen begon in 2000 toen het Sint-Jorisinstituut de grond kocht waarop hun lokalen waren gevestigd. De getroffen jeugdbewegingen klopten bij het gemeentebestuur aan voor een oplossing. Het dossier zou pas jaren later in beweging komen als de vzw Jeugdlokalen wordt opgericht met als doel 'Het verwerven, bouwen en onderhouden van gebouwen welke door jeugdverenigingen worden gebruikt'. De vzw is ook diegene de nieuwbouw kon starten nadat ze in 2007 een terrein kreeg toegewezen naast het woon- en zorgcentrum Wissekerke. Het is ook daar waar zondag de symbolische eerste stenen werden gelegd.

Image
Vlaams minister Pascal Smet, minister van onderwijs en jeugd, was gastspreker op de eerste steenlegging.
 

In z'n toespraak vroeg Roger Vergauwen, voorzitter van vzw Jeugdlokalen, het waarom af van de nieuwbouw en jeugdbewegingen. Hij wist er ook een eenvoudig en duidelijk antwoord op: "omdat kinderen en de jeugd het waard zijn". Burgemeester Antoine Denert klonk scherper: "Vandaag komt een einde aan een lijdensweg van tegenwerking. Er was jarenlang geen leiding maar misleiding, wantrouwen naar de gemeente toe." Voor de burgervader had de eerste steenlegging een dubbele betekenis: niet alleen de eerste steen voor een nieuwbouw maar ook voor een nieuwe

Image
Een lid van elke afdelingen, gekozen door loting, mocht de steen voor zijn of haar afdeling op de juiste plaats leggen.
samenwerking tussen gemeente en jeugdbewegingen. Ten slotte richtte ook Vlaams minister Pascal Smet, Minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, zich tot de jongeren en hun sympathisanten. "Kinderen zijn onze toekomst. Investeren in kinderen, is investeren in de toekomst.", sprak de minister. "In het leven is het belangrijk om met elkaar te leren omgaan en dat kan door samen te spelen. Kinderen hebben recht op een eigen ruimte, ruimte om kind te zijn zonder het alziend oog van de ouders."

Ruimte zullen de jeugdbewegingen nodig hebben. Zowel de jongens van Chiro Inzet als de meisjes van Chiro Intervoran tellen 140 ingeschreven leden. De huidige containerlokalen zijn echt te krap geworden. In het nieuwe gebouw hebben beide groepen hun eigen sanitair blok, waar aanpassingen zijn voorzien voor gehandicapte jongeren. Zowel op het gelijkvloers als op de eerste verdieping komen grote polyvalente ruimte die door schutsels kunnen worden ingedeeld.

Bij de eerste steenlegging kreeg elke afdeling z'n eigen eerste steen in een driehoek, symbool voor de jongeren die samen onder één dak zullen samen spelen. Om beurten deelden burgemeester Denert en minister Smet een steen uit die door een lid van de afdeling op de juiste plaats werd gelegd. Tot slot legden burgemeester Denert en minister Smet samen de laatste steen in de driehoek.

Image
vlrn burgemeester Antoine Denert, Vlaams minister Pascal Smet en Roger Vergauwen, voorzitter van de vzw Jeugdlokalen.
 

De jongeren hopen hun nieuwe lokalen in september 2010 in gebruik te nemen. (mb)

 

Lees ook:

BAZEL. Zaterdag 24 april wordt de traditie verder gezet die zegt dat Chiro Inzet een baseballtornooi organiseert. Het is immers al voor de 7de maal dat dit doorgaat. Er wordt gespeeld op de...

BAZEL. Chiro Intervoran bestaat 60 jaar en viert dan met een uitgebreid feestweekend. De chiro heeft trouwens reden om te feesten. Naast deze verjaardag trekken de meisjes in de april in hun nieuwe...

BAZEL. De bouwplannen van Chiro Inzet uit Bazel krijgen concrete vormen. Daarmee lijkt een einde te komen aan 7 jaar onzekerheid.

groepsfoto van Chiro Inzet (Foto:Chiro Inzet)BAZEL. Chiro Inzet uit Bazel bestaat 65 jaar. Dat laat de jeugdvereniging niet onopgemerkt voorbij gaan. Gedurende het komende werkjaar zijn er...