‘Brood’ en ‘Het verhaal van de drol’ winnen Kort Geknipt 2009

Image
Op het kortfilmfestival 'Kort Geknipt' werden 17 kortfilms vertoond.
SINT-NIKLAAS. Zeventien kortfilms van zeven Vlaamse academies waren geselecteerd voor de finale van het kortfilmfestival ‘Kort Geknipt’ dat afgelopen zaterdag 26 september in Sint-Niklaas werd gehouden. De jury stond voor de moeilijke klus om er een winnaar uit te kiezen.

De jury van het kortfilmfestival ‘Kort Geknipt’ prees de kwaliteit van het ingezonden werk en het enthousiasme van de studenten. Na lang overleg besloot de jury om hun prijs en de Fast Forward Award 2009 toe te kennen aan Bart Dirix van S.A.S.K. Sint-Niklaas voor z’n kortfilm ‘Brood’. Daar schetst Dirix hoe brood wordt gebakken in een artisanale bakkerij. De jury was vooral gecharmeerd door de mooie fotografie en de poëtische sfeer waarmee hij dit onderwerp benaderde. Zij willen met deze toekenning ook het belang van non-fictie reportage onderstrepen.

De publieksprijs ging naar ‘Het verhaal van de drol’ van Ben De Rydt  (K.A.S.K Sint-Niklaas), gebaseerd op een novelle van Hanif Kureishi waarin de ontmoeting met een aanstaande schoonfamilie niet over rozen gaat. Regisseur De Rydt had dubbel prijs: zaterdagochtend werd hij vader. Daardoor werd hoofdrolspeler Ernst Löw afgevaardigd om beeldje, gemaakt door Marijke Minneboo-Verburg, in ontvangst te nemen.

Image
vlnr Ernst Löw, hoofdrolspeler in 'Het Verhaal van de Drol', bekroond door het publiek en rechts Bart Dirix, maker van 'Brood', bekroond door de jury.

De jury had nog eervolle vermeldingen voor de Turkse animatiefilm ‘Karga’ van Denise Nieuwejaers (ACA Waasmunster), ‘Die thuis ’t geluk niet vindt’ van Orlando Verde (KASK Antwerpen) en ‘Wet wings’ van Marieke Vantieghem (RhoK Etterbeek).

De Sint-Niklase schepen van cultuur, Lieve Van Daele, reikte de prijzen uit. Zij prees het hoge niveau van de inzendingen van alle studenten en onderstreepte het belang van het deeltijds kunstonderwijs. Zij was ook erg blij dat het Festival een extra uitstraling geeft aan het filmgebeuren in Sint-Niklaas en hoopt dat het festival nog lang in de stad kan blijven. (mb)