Stella Artois zoekt goede biertappers

Image
Luc Van Steelandt van café Brigand tapt een pint volgens de regels van de kunst.

HAASDONK. Biermerk Stella Artois is voor de ‘Stella Artois World Draught Master’ opnieuw op zoek naar een meestertapper én een amateurtapper. Wie volgens het biermerk het best bier kan tappen, zal ons land mogen vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap Biertappen in New York. De zoektocht bracht zaterdagmiddag de huidig wereldkampioen biertappen Tommy Goukens naar Haasdonk.

Het is de dertiende keer dat biermerk Stella Artois het wereldkampioenschap biertappen organiseert. En, wat opvalt, al zes keer werd een Belg wereldkampioen. Ons land heeft dus een eer hoog te houden. Zeker als het organiserende biermerk zich profileert als 'het bier van het land van het bier'. Vrijdag 11 september startte de zoektocht naar de beste Belgische biertapper. Stella Artois trekt, samen met huidig wereldkampioen Tommy Gouken uit Eindhout, het hele land rond om kandidaten te motiveren. Want het woord 'opleiding' wil het biermerk niet in de mond nemen. De wedstrijd is voorbehouden voor horecaprofessional die uit goed hout gesneden moeten zijn om het bier te tappen volgens het 9 stappen tellende schenkritueel.

Zaterdag 12 september kwam Tommy Goukens langs bij Luc Van Steelandt, uitbater van café Brigand aan het Pastoor Verwilghenplein in Haasdonk. Van Steelandt koos na carrières in de meubel- en electrosector een goede zes jaar geleden voor de horeca. Of hij nog moet leren tappen? "Dat niet maar ik heb al veel bijgeleerd over wedstrijdtappen.", vertelt een enthousiaste Luc Van Steelandt. Een gewone cafébezoeker zal het niet weten maar er blijkt wel degelijk een verschil te zijn tussen 'gewoon' een pint tappen en wedstrijdtappen. "Er komt veel meer ritueel bij kijken en dan duurt het tappen langer. Dat kan je niet doen als je café vol volk zit.", weet Van Steelandt ons te vertellen. "Een glas moet zeer goed gespoeld zijn. Er mag geen vingerafdruk of restje lippenstift op zitten. Een pint moet goed afgeschuimd zijn zodat het schuim een mooi bolvorm heeft. Een goeie pint mag niet bruisen. Als je in een pint dikke bellen ziet, was het glas niet proper genoeg."

 

Image
Luc Van Steelandt doet op 28 september mee met het Belgisch Kampioenschap Biertappen. Op de achtergrond ziet u huidig wereldkampioen Tommy Gouken.

 

 

Image
Huidig wereldkampioen Biertappen Tommy Gouken aan het werk.

 

Luc Van Steelandt mag dan wel een goede pint kunnen tappen. Gewapend met tips blijkt het voor enkele aanwezige klanten niet eenvoudig om het tapkunstje te herhalen. En raar of niet, een vrouw deed het beter dan enkele mannen. Voor wedstrijdtappen zijn vooral details belangrijk: het logo op het glas moet netjes naar voor gericht zijn als een pint wordt geserveerd aan de klant. Zo zijn er ruim 100 criteria waarop de jury de kandidaten zal beoordelen.
Of Van Steelandt ambities heeft? "Het belangrijkste is om de zaak goed te runnen en onze service en klantvriendelijkheid continu te verbeteren. Zo'n kampioenschap is leuk meegenomen."

Image
Het wereldkampioenschap biertappen of World Draught Master werd al 6 keer door een Belg gewonnen.

Op maandag 28 september doet Luc Van Steelandt mee aan het nationale Kampioenschap Biertappen in Den Thuis, het huiscafé van de Stella Artois-brouwerij in Leuven. 'Ervaringsdeskundigen Jean Blaute en Ray Cokes zullen dat evenement presenteren. De winnaar van dat kampioenschap mag naar het wereldkampioenschap dat voor het eerst in New York wordt gehouden. Stella Artois koos voor New York omdat het dit jaar 400 jaar geleden is dat de eerste Belgen en Nederlanders in die stad arriveerden.

ook voor amateurs

Op 28 september kiest Stella Artois ook de beste amateurtapper. De beste amateurtapper mag samen met de Belgisch Kampioen Biertappen naar New York. Wie wil meedingen naar de titel van beste amateurbiertapper van België kan zich inschrijven op stella-artois.com.

Verder kan elke bierliefhebber via de 'Quest'-wedstrijd wild cards winnen, die het mogelijk kunnen maken om deel te nemen aan de World Draught Master in New York. Meedoen kan door 9 foto's te uploaden van een eigen visuele vertaling van perfectie en dat hoeft niet eens een perfect getapte pint te zijn. De 'Quest'-wedstrijd loopt via de website stella-artois.com. (mb)

 

 

Lees ook:

REGIO. De vijftiende editie van de Stella Artois World Draught Master is gestart. Vraag is: levert onze provincie de opvolgeer van Keith Cuveele,  Belgisch Kampioen Biertappen 2010? Cuveele...

De uitbater van Café Brigand uit Haasdonk wil Belgisch Kampioen Biertappen worden. HAASDONK. Biermerk Stella Artois is voor de 13de editie van de ‘Stella Artois World Draught Master’ opnieuw op...