Nieuw bufferbekken vangt regenwater op
SINT-NIKLAAS. Er komt een extra bufferbekken tussen de Clementwijk en de Spieveldstraat dat het regenwater van de stadskern moet opvangen. Het huidig bekken bleek door de uitgebreidere rioleringsnetwerk onvoldoende geworden. Het nieuwe bekken zal 10000 m³ water kunnen opvangen.
Het bestaande bufferbekken bevind zich eveneens tussen de Clementwijk en de Spieveldstraat speelt een grote rol in het waterbeheersingsbeleid dat de stad op poten zette na de hydronautstudie in de jaren 1990. Het bekken vangt het afgekoppelde regenwater van de stadskern op. In 2003-2004 werd de capaciteit van het bekken opgevoerd met 7500m³. Door steeds verdere afkoppeling van het regenwater is het bekken echter te klein geworden. Bij hevige zomerregens trad het bekken al meermaals buiten z'n oevers waarbij de Spieveldstraat met wateroverlast te kampen kreeg. Bovendien is er een wettelijke verplichting dat de capaciteit van een waterbufferbekken voldoende groot moet zijn om bescherming te bieden tegen een uitzonderlijke vijfjaarlijkse stortbui, wat niet het geval is. Daarom wordt het bufferbekken uitgebreid met een tweede, tijdelijk, bekken.
In eerste instantie wordt de capaciteit van het bestaande bekken uitgebreid met 10000 m³. Het gaat hier om een tijdelijke oplossing langs de andere kant van fietsroute Mechelen-Terneuzenwegel. Pas als het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) wordt goedgekeurd, wordt het bekken definitief en krijgt het een capaciteitsuitbreiding tot 17000 m³. Naar verwachting zal het RUP tegen begin 2012 worden goedgekeurd.
De werken zijn begin april gestart. Het bekken is uitgegraven en de taluds zijn aangelegd. Eind mei worden de kokers aangebracht die het bestaande met nieuwe bufferbekken gaan verbinden. Dat zal ongeveer drie weken duren. Dan volgt de afwerking met een oeverversteviging, herstelling van de fietsroute en het verwijderen van de werfweg. Tegen eind juni moet dit alles klaar zijn. Het project zal tegen die tijd ruim 302.338 euro gekost hebben. (mb)