Sint-Gillis-Waas virtualiseert serverpark

SINT-GILLIS-WAAS. De huidige server-infrastruktuur van de gemeente is aan vervanging toe. De gemeente springt, net als vele bedrijven, op de virtualisatieboot. Daardoor is het mogelijk om op één krachtige server, verschillende virtuele servers te draaien. Deze manier van werken begint steeds meer ingang te vinden bij zowel bedrijven als overheid.

In de nieuwe opstelling kiest de informaticadienst van de gemeente voor een krachtige server voor de virtualisatie, waaraan een SAN gekoppeld is. SAN staat voor 'storage area network' en is nog het best te vergelijken met een systeem dat een kast vol harde schijven verbindt met een server. Hierdoor is het mogelijk om gegevens apart te bewaren van de server. Als een server of programma crasht, blijven de gegevens intact. De gemeente start met een basisversie van het virtualisatiesysteem maar het is de bedoeling in een latere fase uit te breiden naar een systeem dat bij uitval van een server een andere het onmiddellijk overneemt, wat in vaktermen 'high-availibility-management' wordt genoemd.

Het gemeentebestuur heeft een budget van 20.000 euro voorzien. (mb)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. De Sint-Niklase Broedescholen hebben hun verschillende computernetwerk met elkaar verbonden. De samenvoeging biedt heel wat praktische voordelen. Zo worden digitale schoolmiddelen voor...