Lokerse industrieparken krijgen bezoek van de ambassadeur van Taiwan

Image
Vlnr: schepen Mels, burgemeester Anthuenis, Ambassadeur Lyushun Shen
LOKEREN. Woensdagnamiddag 15/04 kreeg men in het Lokers stadhuis bezoek van de ambassadeur van Taiwan bij de Europese Unie en België, de heer Lyushun Shen. Naast burgemeester Anthuenis en zijn medewerker in Brussel, Raymond Helsen, waren ook de schepenen Mels, Van Daele en Van Doorslaer aanwezig om de ambassadeur met zijn gevolg in Lokeren te verwelkomen.

Burgemeester-senator Anthuenis en medewerker Helsen waren erin geslaagd Taiwanese belangstelling te wekken voor de mogelijkheden die o.a. in het toekomstige industrieterrein E17/4 zullen geboden worden aan nieuwe investeerders.

Taiwan, een eiland op ongeveer 100 km van het Chinese vasteland, is bijna even groot als Nederland, maar heeft dubbel zoveel inwoners als België. Gedurende tientallen jaren heerste er een zware politieke tegenstelling tussen Taiwan en China, maar de laatste jaren is daar verandering in gekomen.

In zijn welkomsttoespraak meldde de burgemeester dat de ambassadeur al meteen in het 'lokale Guiness book of records' terecht kwam omdat hij afkomstig is uit het meest verre land van waar ooit iemand officieel te gast was in het stadhuis.
De recente toenadering tussen Taiwan en China, en de overeenkomsten welke met de Europese Unie gesloten worden, zullen volgens Anthuenis wereldwijd een stijging van handel en investeringen tot gevolg hebben. Hij noemde Taiwan één van de vier 'Aziatische tijgers', en feliciteerde hen voor hun enorme economische groei, verwezenlijkt in een democratische gemeenschap met open wereldhandel.
Basis voor dergelijk succes was de aanzienlijke investering in Innovatie, Technologie, Onderzoek en Ontwikkeling. De burgemeester zegde dat dit juist de ingrediënten zijn, die er zullen moeten voor zorgen dat de wereldwijde crisis opgelost geraakt, en drukte de hoop uit dat een samenwerking tussen Vlaanderen en Taiwan daartoe kan bijdragen.
In dit kader nodigde hij de ambassadeur uit om een kijkje te gaan nemen in de Lokerse industrieparken langs de E17, met daarbij de nog in te richten zone E17/4 westwaarts van de Nieuwe Straat tot het einde van de Everslaarstraat. In deze zone, ongeveer 60 ha groot,  zou men zich vooral willen richten tot bedrijven, gespecialiseerd in Innovatie en Technologie. En laat dit nu ook activiteiten zijn waar Taiwan goed in is, en waarvoor ze op zoek zijn naar plaatselijke Europese vestigingen.
Burgemeester Anthuenis wees er nog op dat industriegronden een schaars goed worden in Vlaanderen, en dat Lokeren op dit vlak bijkomende opportuniteiten biedt wegens de onmiddellijke nabijheid van de E17. Om bij de inplanting van innovatieve en technologische bedrijven nieuwe horizonten te verkennen, wil hij pogen tot een samenwerking te komen met de Gentse universiteit.

Dhr Lyushun Shen wees in zijn dankwoord op het economisch belang van Taiwan in de huidige wereldhandel. Taiwan is wereldleider in de productie van computers: één op de twee computers die bij ons gebruikt worden, is geheel of gedeeltelijk in Taiwan geproduceerd. Betreffende industriële electronica-onderdelen staan zij derde op de wereldranglijst.
Taiwan wenst uit te breiden, en zoekt ook in Europa centraal gelegen steunpunten. De toenadering tot Europa blijkt o.a. uit het feit dat onlangs nog 20 Airbus-vliegtuigen besteld werden. Momenteel zijn er wekelijks ook reeds 4 rechtstreekste luchtvaartverbindingen tussen Brussel en hoofdstad Taipeh.
Voor vestigingen in Europa wordt gezocht naar 'brains', inzetbaar voor Onderzoek en Ontwikkeling. Vlaanderen beschikt volgens de ambassadeur over betrouwbaar en bekwaam personeel, goede universiteiten. Ook de talenkennis van de Vlamingen vindt hij opmerkelijk, “veel beter dan de Fransen”, voegde hij eraan toe.
Hij stelt vast dat de Lokerse industrieterreinen in de onmiddellijke nabijheid van de E17 liggen, wat dus vlotte verbindingen garandeert met Gent, Brussel en Antwerpen. Een van ’s werelds grootste scheepvaartmaatschappijen is Taiwanees, en gebruikt Antwerpen als Europees distributiecentrum. Voor Taiwanese air-cargo is dit Luxemburg.
De vraag naar concrete plannen in Vlaanderen of Lokeren is volgens ambassadeur Lyushun Shen nog voorbarig, maar verkennende bezoeken zijn volgens hem wel een eerste vereiste, “er moet ergens een startpunt zijn”
Vooraleer het gezelschap de industrieterreinen ter plaatse ging bekijken, werden nog geschenken uitgewisseld. Namens de stad Lokeren allerlei plaatselijke delicatessen, namens Taiwan een replica van een antieke porceleinen wit-blauwe Chinese vaas, waarvan het origineel zich in het National Palace Museum van Taiwan bevindt.

Image
Geschenk bij dankwoord van Ambassadeur Lyushun Shen

In een nota verduidelijkte burgemeester Anthuenis nog dat in het huidige industrieterrein E17/3, dat 100 ha groot is, nog slechts 6 ha niet verkocht zijn. Bij aanleg van nieuwe industrieterreinen is er veel aandacht voor groenvoorzieningen en voor groene buffers tussen de woonwijk Bokslaar/Everslaar. Om de gronden optimaal te benutten, worden zij niet op voorhand verkaveld, waardoor zowel grotere als kleine bedrijven een geschikte plaats kunnen krijgen. Toewijzing van industriegronden gebeurt heel selectief, met hantering van een tewerkstellingsnorm van 20 personen per hectare. Belangstellende bedrijven worden gescreend op hun milieuvriendelijkheid.
Het nieuw te plannen terrein, dat loopt tot einde Everslaarstraat, moet nog geconcretiseerd worden door een ruimtelijk uitvoeringsplan. Dat is o.a. afhankelijk van het nieuwe verkeersplein op de N47 aan de oprit van de E17. Aanleg van dit verkeersplein wordt door de Vlaamse regering gestart in 2010.
En, zeer belangrijk voor huidige en toekomstige werknemers: er zijn onderhandelingen gestart met De Lijn Oost-Vlaanderen, om (eindelijk!) de industrieterreinen E17 te bedienen met openbaar vervoer. (jdw)