Kunstwerk tegen geweld

Image
De gipsen hand tegen geweld, versierd door leerlingen van de academie.
TEMSE. Temse doet via de academie en vaktekenschool aktief mee met het project 'Burgemeesters tegen geweld'. Dat project wil sensibiliseren tegen alle vormen van geweld, met extra aandacht voor geweld waar meestal vrouwen, weerloze kinderen en senioren het slachtoffer van zijn.

Kunstenaar Enca Caen uit Merelbeke lanceerde het idee om 70 gipsen handen te vervaardigen als symbool voor het verzet tegen iedere vorm van geweld. Zeventig gipsen handen voor evenveel Vlaamse burgemeesters aan wie werd gevraagd of ze een gratis hand wilden aanvaarden. Als voorwaarden moesten de burgemeesters binnen hun gemeente een kunstenaar zoeken om die gipsen hand artistiek te bewerken.

De respons was uiterst positief want maar liefst 85 burgemeesters hapten toe. In Temse brachten kinderen uit de klassen van Marleen Lippeveld, Kristel Herwege en Soetkin De Mulder van de academie artistieke versieringen op de hand aan. Ook in de academiefilialen in Bornem en Sint-Amands werd een hand bewerkt.

Image
V.l.n.r. leerkracht Gino Dobbelaer, burgemeester Luc De Ryck, gastspreker Martin Uvijn, leerkracht Chris Bachot en academiedirecteur Philip Boël met z’n dochtertje.

Van 11 tot 26 april zullen alle handen in de Lakenhalle van vredesstad Ieper samen een imposante ketting vormen, die een duidelijk statement moet zijn tegen iedere geweldvorm, gedragen door 85 steden en gemeenten. Ook de NMBS schaart zich achter het project. Tijdens de duur van het project geeft de NMBS 50% korting om met de ‘treinen tegen geweld’ naar Ieper te sporen. (mb)