Jeugdraad slaat alarm bij ontslag jeugdconsulent

Image
Jeugdconsulent Pepijn Hanssens die ontslag nam. Hier in gezelschap van de veiligheidscoördinator Roger Weyn.
KRUIBEKE.De Jeugdraad heeft niet alleen het ontslag van schepen Stijn Bogaert besproken maar uitte ook heel wat kritiek naar de aanpak van het jeugdbeleid in de gemeente waarin de ontslagneming van jeugdconsulent Pepijn Hanssens, een pijnlijk punt was. De afgelopen maanden voelde iedereen die betrokken is bij het jeugdwerk in Kruibeke een enorme dynamiek. Er werd enthousiast gewerkt aan het opvolgen van het Jeugdbeleidsplan, en de jeugdraad profileerde zich meer dan ooit als een efficiënte adviesraad. Het kwam dan ook als een schok dat jeugdconsulent Pepijn Hanssens op dinsdag 17 maart zijn ontslag aanbood.

Jeugdraadvoorzitter Tom Hoorens getuigde: "Die dynamiek is ontstaan sinds de indiensttreding van Pepijn. Na jaren aandringen kregen we eindelijk een voltijdse betrekking op de jeugddienst waardoor vele hangende zaken in een stroomversnelling kwamen, en nieuwe aandachtspunten op de agenda kwamen. We willen even de aandacht vestigen op enkele zaken die zijn verwezenlijkt in het kleine halfjaar dat Pepijn hier was."

Wat de jeugdconsulent deed was niet min: een goede opvolging van het Jeugdbeleidsplan,  het opstarten van een nieuwsbrief voor de Kruibeekse jeugd, een initiatief nemen tot het bekomen van de website www.9150.be, aanspreekpunt voor alle Kruibeekse jeugd, al dan niet georganiseerd door voltijdse aanwezigheid van een jeugdconsulent, een snellere opvolging van alle (aan)vragen die bij de jeugddienst binnenkwamen waardoor men, in plaats van een week wachten, dezelfde dag al een antwoord bekwam.

Aan de hand van deze opsomming blijkt hoe belangrijk een voltijdse jeugdconsulent is in een gemeente van om en bij de 15.000 inwoners. Maar nu Pepijn weg is maakt de Jeugdraad zich dikke zorgen over het  functioneren van ambtenaren binnen het huidige politieke klimaat in Kruibeke.
"Jeugd mag niet verworden tot een speelbal in een strijd tussen twee meerderheidspartijen, en al zeker niet tussen individuen onderling. We vragen ons af of het gevoerde beleid soms niet eerder gestut is op eigenbelang en -verheerlijking dan op bezorgdheid om het algemeen welzijn. Waarom moet de jeugd, indien ze iets verwezenlijkt wil zien, al te vaak trachten in het gevlei te komen bij bepaalde personen, in plaats van gewoon een standaardprocedure te volgen? Waarom hebben wij zo dikwijls het gevoel dat bepaalde beslissingen eerder het gevolg zijn van persoonlijke willekeur en politiek nepotisme dan van de nood om te voldoen aan basisnoden? Bij overleg met andere jeugdraden is gebleken dat dit een uitzonderlijke situatie is, die elders niet voorkomt. Voorbeelden zijn legio.", aldus Hoorens.

De Jeugdraad is dus niet mild met de kritiek en weet blijkbaar zéér goed waar het Kruibeeks schoentje wringt. Dat in die situatie een uitzonderlijk gedreven ambtenaar als Pepijn Hanssens het niet kan aarden en zijn ontslag aanbiedt, is voor hen perfect begrijpelijk. "Iemand die zich op zulke wijze inzet voor de plaatselijke jeugd dient te worden aangemoedigd in plaats van tegengewerkt! Zo is het dus helaas niet gelopen, en wij zien onszelf enkel in staat om vurig te hopen op beterschap in de zeer nabije toekomst", zegt de voorzitter van de Jeugdraad.

Die jeugdraad tracht zich altijd constructief op te stellen. Hij  signaliseert de bestaande problemen maar probeert zelf ook mee te zoeken naar een oplossing. Hier kruipt heel veel tijd in, vrijwilligerstijd. "We zouden het dan ook appreciëren om au sérieux genomen te worden. Ondanks de bestaande clichés over jeugd, zijn wij allemaal jongeren met een bepaalde visie. Persoonlijke cultus is niet aan ons besteed, het draait ons om het persoonlijke en collectieve welzijn van elke jongere in deze gemeente. Daarom willen wij ook doorgaan op dit elan, en moet de aanwerving van een nieuwe jeugdconsulent prioritair zijn binnen een jeugdbeleidsvriendelijk gemeentebestuur", zo besloot Tom Hoorens zijn kijk naar de toekomst toe. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

KRUIBEKE. De politieke crisis in Kruibeke, die ontstond na het ontslag van schepen Stijn Bogaert en jeugdconsulent Pepijn Hanssens, lijkt opgelost. CD&V Kruibeke besliste om verder te besturen...

Er broeit wat in Kruibeke. Dinsdagavond komt er een optocht in Kruibeke.KRUIBEKE. Het zit bij de Kruibeekse jeugd wel erg hoog wat er vorige week gebeurde  met twee ontslagen. Naar aanleiding...