Opening gerestaureerde gebouwen Hof ter Welle

Image
Heel wat delen van Hof Ter Welle zijn vernieuwd.
BEVEREN. In Beveren werd geklonken op de geslaagde realisatie van een groot bouwdossier: de vernieuwing van 'blok A', het poortgebouw, de binnenkoer en de verbindingsweg van het domein Hof ter Welle. Voor deze officiële opening kwam ook viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Financiën, Begroting en Ruimtelijke Ordening, de heer Dirk Van Mechelen naar de Wase gemeente.

In blok A werden 9 kamers, 3 aparte studio’s, een wasserette voor de studio’s, zitgelegenheid met zicht op de wal, een aparte keuken voor leefgroepen (met warme en koude keuken), industriële keukens, vergaderlokaal voor opvoeders, sanitair en een lift gerealiseerd. Het poortgebouw kreeg een aangepaste bureelruimte, een gespreksruimte, bergruimte en een volledig vernieuwd technisch lokaal. Ontwerper Jan Van Bogaert heeft met zijn gedurfd origineel ontwerp op zeer geslaagde wijze dit Bevers monument verzoend met moderne architectuur.

Aan dit grote bouwdossier hangt een prijskaartje van maar liefst 2 195 178,01 euro, waarvan het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Regering respectievelijk 143 341,83 euro en 430 025,50 euro subsidie gaven.

Ook het binnenplein met omgeving werd heraangelegd en er werd een verbindingsweg gerealiseerd. Deze werken kostten 289 251,89 euro. De verbindingsweg geeft grote meerwaarde aan het project aangezien het ruime publiek nu een praktische doorgang over het domein kan benutten en kan meegenieten van de pracht van Hof ter Welle, een van de mooiste parels aan de Beverse erfgoedkroon.

In de toekomst zal ook het kasteelgebouw zelf binnenin gerestaureerd en ingericht worden. De museale en culturele bestemming, die het gebouw zal krijgen als een soort erfgoedsite, zal voor het ganse domein een meerwaarde betekenen. Het grote publiek zal op Open Monumentendag (zondag 13 september 2009) met de vernieuwde gebouwen kennis kunnen maken.

Het gemeentebestuur beschouwt het als zijn opdracht om de gebouwen op het domein Hof ter Welle ter beschikking te stellen van de vzw Hof ter Welle die actief is rond bijzondere jeugdzorg. Dit gebeurt sinds jaar en dag in de beste verstandhouding en zal ook in de toekomst optimaal geregeld worden.
Dit alles kadert binnen de sociale opdracht van de gemeente, die verder gaat dan de uitbouw van de sociale dienstverlening via het OCMW en het verstrekken van premies, aan de inwoners die daar nood aan hebben.

Vzw Dienstencentrum Hof ter Welle

Vzw Dienstencentrum Hof ter Welle is een door de Vlaamse overheid erkende en gesubsidieerde vereniging, die als kernopdracht heeft om, op vraag van Comités voor Bijzondere Jeugdzorg of Jeugdrechtbanken, opvang en begeleiding te organiseren voor 88 jongeren en hun gezinnen in problematische opvoedingssituaties. Meer dan vijftig medewerkers zetten zich dagelijks in om, samen met de jongeren, hun gezinnen en de plaatsende instanties, te zoeken naar gepaste antwoorden op de vaak complexe problemen die zich voordoen. Vzw Dienstencentrum Hof ter Welle maakt deze opdracht waar in diverse werkvormen (residentiële opvang, dagcentrumbegeleiding, thuisbegeleiding).

Het Tehuis Hof ter Welle biedt residentiële opvang en begeleiding aan 30 kinderen en jongeren in drie leefgroepen. Het Tehuis beschikt ook over een project kamertraining en begeleid zelfstandig wonen.

De gebouwen van het Tehuis Hof ter Welle bevinden zich op het domein Hof ter Welle dat in 1974 beschermd werd als monument en als landschap. De gemeente Beveren kocht het domein in 1978.

De restauratie van de gebouwen, die op vrijdag 20 maart 2009 officieel geopend werden, werd in 2006 aangevat en is zopas voltooid. (rd)

Image
foto: Gerry Smet

Image
foto: Gerry Smet

Image
foto: Gerry Smet

Image
foto: Gerry Smet

Image
foto: Gerry Smet

Image
foto: Gerry Smet

Image
foto: Gerry Smet

 

 

Lees ook:

BEVEREN. De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) van Sint-Niklaas wil in mei op het terrein van Hof ter Welle een gigantische panoramische maar fictieve landkaart maken die als een lint...

BEVEREN. Vzw Dienstencentrum Hof ter Welle is een door de Vlaamse overheid erkende en gesubsidieerde vereniging die opvang en begeleiding voorziet voor 88 jongeren en hun gezinnen in problematische...

Schepen Werner Maes kreeg jonge hulp bij het planten van een geboorteboom.BEVEREN. Meer dan waarschijnlijk werd het planten van de geboortebomen in het geboortebos en het aanbrengen van de...

In januari 2009 plantte Beveren een geboortebos aan Hof ter Saksen. Nu komt er een speelbos aan Hof ter Welle.BEVEREN. Beveren doet actief mee aan de actie '1 miljoen bomen in Vlaanderen'...

Het binnenplein schittert er bij.BEVEREN. De restauratie van Hof ter Welle loopt stilaan naar een eindpunt. Momenteel zijn de werken nog aan de gang voor het aanleggen van het binnenplein en de...

Het kasteel Hof ter Welle dat in de volksmond ook het 'Oud Geestelijk Hof' wordt genoemd. Het kasteel is beschermd sedert april 1974. De gemeente kocht het ganse domein aan op 27 juni...