Leren Studeren in Oost-Vlaanderen

REGIO. Binnenkort organiseert jongerenservice, een organisatie die zich inzet op het gebied van jongeren, verschillende cursussen Leren Studeren in Oost-Vlaanderen. Ook het Waasland heeft daarin een plaats gekregen.Na het grote succes van de vorige editie komt 'Leren Studeren' opnieuw naar Oost-Vlaanderen.

Deze keer gaat de cursus door in DvM Humaniora in Aalst, Middenschool De Beuk in Aalter, het Sint-Jorisinstituut in Bazel en basisschool Sint-Henricus te Steendorp. Ook vindt men hen terug in Instituut Berkenboom te Sint-Niklaas en in de Vrije Lagere school in Wachtebeke!
Op zaterdag 25 april 2009 van 9u tot 12u kan men kennismaken met de kunst van het studeren. Het komt erop neer dat enkele experts de zoon of dochter leren kennismaken met de verschillende kneepjes van het studeren.

Men begint bij de verkenning. Kernvragen bij dit onderdeel zijn onder andere: hoe studeren jongeren? Welke problemen hebben zij bij het studeren? Na de korte verkenning volgt de volgende fase: kernwoorden zoeken in een tekst of een artikel. Want als men studeert is het de bedoeling dat men vat krijgt op de cursus en men er het belangrijkste kan uithalen.
Aan de hand van de kernwoorden kan men schema’s en spinnen maken, de zogenaamde brainmap. Een zeer handige manier om makkelijker en sneller te studeren, maar niet alleen hoe ze te maken wordt uitgelegd, ook het echte nut bij het studeren wordt duidelijk verklaard. Na het instuderen van de brainmap legt men de verschillende stappen uit die moeten gebeuren na het studeren: het herhalen, het plannen en het begrijpen.

Doorheen de cursus wordt ook ruim aandacht besteed aan de studiemotivatie. Dikwijls is het ook dit dat er voor zorgt dat de resultaten aan de mindere kant zijn.

Het is een mooie aanrader voor wie het nodig heeft, maar ook een mooie kans voor wie zich nog wil bijschaven op studiegebied. Men kan altijd nog iets bijleren!

Inschrijven kan via 0478/39 12 08 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vóór 23 maart.(Rolf Duchamps)