Serviceflats de Goudbloem officieel geopend

Image
OCMW-voorzitter Jef Foubert en Marc Morris, secretaris-generaal van het departement welzijn, volksgezondheid en gezin van de Vlaamse overheid
SINT-NIKLAAS. Gisteren, donderdag 5 maart, heeft het OCMW Sint-Niklaas haar nieuwe serviceflats aan Zwijgershoek geopend. Het complex van 36 flats kreeg de naam 'De Goudbloem', een historische verwijzing naar de rederijkerskamer De Goudbloem, een invloedrijke literaire en theatergenootschap uit de zestiende eeuw. Met de naam van een plantje met geel-oranje bloemen wenst het OCMW de bewoners ook een lang en kleurrijk leven toe in de serviceflats.

De serviceflats in de Goudbloem zijn 54m2 groot en hebben een hal, een leefruimte en open keuken met kleine berging, één slaapkamer,  een badkamer en een balkonterras. Allerlei moderne snufjes moet het leven van ouderen comfortabel maken. Zo is er een noodoproepsysteem waarmee de bewoner dag en nacht hulp kan inroepen, automatische uitschakeling van verlichting en kookplaat bij niet-gebruik, is de badkamer toegankelijk voor rolstoelgebruikers en ligt er een anti-slipvloerbekleding. Daarnaast telt het gebouw nog enkele gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes en een wasserette.

Op één na zijn alle serviceflats verhuurd en een 20-tal bewoners hebben reeds hun intrek genomen in hun nieuwe flat. De nieuwe flats kosten 17,58 euro per dag voor inwoners van Sint-Niklaas en 18,90 euro per dag voor niet inwoners. Onder het gebouw is een parkeergarage met 22 parkeerplaatsen een 70 euro per maand.

grote interesse

Image
Bewoonster Josephine Colleman in haar knus ingerichte flat.
Dat er grote vraag is naar dergelijke serviceflats bleek door de grote belangstelling. Met 172 geïnteresseerden was de vraag veel groter dan het aanbod. Daarom stelden de stad en het OCMW een aantal voorwaarden op. Zo moest een potentiële bewoners voldoen aan een aantal voorwaarden op vlak van leeftijd, graad van zelfredzaamheid en een aantal jaren woonachtig zijn in Sint-Niklaas. Wie bovendien ook nog onder bepaalde inkomensgrenzen viel, kreeg voorrang. Zo werd het aantal kandidaten teruggebracht tot 94. Omdat heel wat geïnteresseerden toch voor een andere oplossing kozen, kon het OCMW aan elke kandidaat op de oorspronkelijke wachtlijst een flat toewijzen.

De serviceflats zijn gebouwd op een stuk grond aan Zwijgershoek dat de stad gratis ter beschikking stelde. De eerste steen werd geld op 3 september 2007. De bouwde duurde, zoals voorzien, 16 maanden en kostte 4,8 miljoen euro.

meer serviceflats

Om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar serviceflats gaat het OCMW 59 serviceflats bouwen aan de Azalealaan op de OCMW-campus. Die moeten in 2012 klaar zijn. Het OCMW zal dan in totaal 95 serviceflats kunnen aanbieden. (mb)