Nieuwe muziekacademie voor Lokeren

Image
Nathan Ooms toont de maquette van het nieuwe paviljoen en villa Ter Beuken.
LOKEREN. De stad Lokeren heeft in haar begroting 670.000 euro voorzien voor de renovatie van villa Ter Beuken in het gelijknamige park. De villa, een beschermd stadszicht, wordt nog dit jaar gerenoveerd. Nadien komt er naast de villa een nieuw paviljoen voor de academie Muziek en Woord, waarvoor de stad ruim 2 miljoen euro opzij heeft gezet.

Omdat de villa in park Ter Beuken een beschermd stadsgezicht is, heeft Lokeren gekozen voor materialen die het uitzicht van het gebouw niet of nauwelijks beïnvloeden. Bij de renovatiewerken worden het dak, het buitenschrijnwerk en de gevels aangepakt. En er zal een gescheiden rioleringsstelsel worden aangelegd.

Achter de villa zal in 2010 de bouw starten van een nieuw paviljoen voor de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord. Hiervoor doet de stad beroep op Plus Office Architects uit Leuven. Zij ontwierpen een gebouw met verschillende verwijzingen naar de functie van het gebouw en hielden rekening met het landelijk karakter. Naast muziekklassen krijgt het gebouw twee publiekskoppen: een theaterzaal en een orkest, waarmee het gebouw terecht een kunstpaviljoen kan genoemd worden. De gangen krijgen multifunctionele banken: ze zullen zowel als podium als zitbank kunnen dienen.
De nieuwbouw zal met een brug verbonden worden met villa Ter Beuken, waar momenteel de muziekacademie gevestigd is. Voor de brug koos Plus Office Architects voor een licht stalen constructie van 7,5m hoog. Het is immers de bedoeling deze te verwijderen als de villa beschermd wordt.

Het ontwerp voorziet een groene aanpak: een volledige integratie in het park met vierkantjes voor ‘functionale organisatie’ en een groen dak, met mos en planten van 6 à 15 cm. Zo’n groen dak heeft een dankbare buffercapaciteit van regenwater. "Het nieuwe gebouw organiseert de buitenruimte, men wordt vanzelf naar de toegang gevoerd. De buitenruimte die ontstaat door de inplanting van het gebouw is aangenaam. De hedendaagse uitstraling van het gebouw is geen probleem voor de stad", klinkt het bij Nathan Ooms van Plus Office Architects. Het kantoor houdt ook rekening met het budget, dat is berekend op basis van een meestaat en niet op basis van een eenheidsprijs, vermenigvuldigd met het aantal vierkante meter. Ook Filip Libaut, schepen van huisvesting en stedenbouw, is tevreden: "De site groendreef wordt een toonbeeld, een baken voor muziek, woord en beeld."

Het kunstpaviljoen zal zo’n 2 670 000 euro kosten. (mb)

 

Lees ook:

LOKEREN. De Lokerse Stedelijke Academie voor Muziek en Woord wijzigt haar naam. De academie diende een aanvraag in om een kunstacademie op te richten. Dergelijke wijziging van naam en structuur kan...

Kunstenaar Johan Parmentier stelt tot 12 september stenen werken tentoon in park Ter Beuken.LOKEREN. Zaterdagavond is in het Lokerse Park ter Beuken de dertigste openluchttentoonstelling geopend....

Nathan Ooms van Plus Office Architects stelde al in december 2008 het ontwerp voor de nieuwe academie voor. De bouw start in 2010.LOKEREN. Het stadsbudget van Lokeren is in evenwicht. Sterker,...