Legende van de Vedelaar komt tot leven in strip
Iedereen kent ongetwijfeld de avonturen van Johan, de Rode Ridder met het kasteel van Horst als thuishaven. Overal ter wereld strijdt hij tegen onrecht. Soms als ridder van de beroemde Ronde Tafel, soms als dolende ridder en dan weer als één van de heren van Rode. Nu reist de Rode Ridder naar het Waasland waar hij in Sint-Pauwels kennis maakt met een legende over een onderaardse gang die het Hof ter Voorde verbindt met de kerk aan de Dries. Het Hof ter Voorde is een middeleeuws kasteel dat werkelijk in Sint-Pauwels heeft gestaan. Het was een burcht met maar liefst 7 torens. De burcht in de strip is waarheidsgetrouw nagetekend naar een gravure uit 1263. De Rode Ridder ervaart aan den lijve dat het Waasland nog meer geheimen verbergt. Geheimen die hem zullen terugbrengen naar de Romeinse tijd en de tijd dat een groot woud een groot deel van de streek bedekte.
Het verhaal kwam tot stand dankzij Vic Audenaert, zoon van burgemeester Remi Audenaert. "Bijna elke stripheld had een standbeeld of is verfilmd, behalve de Rode Ridder. Het was met de Rode Ridder als met het atomium", zegt Audenaert, "Iedereen sprak erover in de verleden tijd. De strip was bijna dood maar is net op tijd nieuw leven ingeblazen. En het atomium is ook gerestaureerd en de bollen blinken weer." Op zijn aangeven werd begin dit jaar gestart met een verhaal over Sint-Pauwels. "Mijn pa heeft de scenaristen dagenlang rondgeleid en verteld over de geschiedenis van de streek", aldus Audenaert. Vic Audenaert is zelf ook in de strip te zien als Victorius Houthart, de meir van Sint-Gillis-Waas. Vader Remi Audenaert heeft als de Heer van Hof ter Voorde een verleden als kruisvaarder en kent zo Johan, de Rode Ridder. Andere Wase figuren zijn Martin Hofman uit Stekene als turfsteker Martin Messenvechter en Kenneth Colman als Meester Colman, een archivaris. Niet alleen Sint-Pauwels komt in de strip voor, ook de andere deelgemeenten van Sint-Gillis-Waas (Meerdonk, Sint-Gillis en De Klinge) zijn te zien.
Vic Audenaert vindt dat scenarist Martin Lodewijk schitterend werk heeft geleverd. Ook burgemeester Audenaert is tevreden: hij herkent zichzelf in z’n personage maar belangrijker vindt hij de promotie die de gemeente krijgt met de strip: "Het is een goede promotie met veel informatie over de geschiedenis van onze streek en gebouwen. Alleen jammer dat de schoonheden Galaxa en Indigo niet meedoen. Maar heel erg is het niet want Sint-Gillis-Waas heeft de mooiste vrouwen van het Waasland." De gemeente gaat een standbeeld van de Rode Ridder plaatsen. "Het geld is daarvoor is reeds voorzien.", bevestigt de burgemeester.
Speciaal voor deze gelegenheid heeft het gemeentebestuur een luxe-editie van 'De vedelaar van Sint-Pauwels' laten maken. In die editie is de strip aangevuld met historische informatie die in de strip gebruikt is. De luxe-editie kost 50 euro, is uitgebracht op 350 exemplaren en kan enkel bij de gemeente gekocht worden. Dat kan aanstaande zondag, 14 december, van 10 tot 18 uur op de stripbeurs in Gemeenschapscentrum De Route.
Wie helemaal verknocht is aan strips, kan vanaf morgen, 13 december, terecht in de gloednieuwe stripwinkel 'Het gebroken zwaard' van Vic Audenaert in Gaanderij De Bever in de Vrasenestraat te Beveren. (mb)