Lijst De Decker toont zich met eigen kerstmarktje

Image
De kerstmarkt kreeg ook het bezoek van LDD -volksvertegenwoordiger Rob Van de Velde. vlnr: voorzitter LDD Zwijndrecht Luc Scheers, Rob Van de Velde en Marcel De Beule.
ZWIJNDRECHT. Lijst De Decker hield zondag een gezellige kerstmarkt rechtover de tramterminus op de hoek van de Lange Haagstraat en de N70. Bewoner Marcel De Beule had de feesttentjes er geplaatst op een strook van zijn eigendom. Als één der eerste fans van LDD wilde hij iets doen voor de partij en amper een drietal dagen vooraf plande hij het kerstmarktje. Kwamen er geen honderden bezoekers, toch was er groot enthousiasme te vinden.

Het initiatief kwam er eigenlijk omdat LDD geen toelating kreeg om een standje te plaatsen op de Zwijndrechtse kerstmarkt van zondag 13 december. De organisatoren wilden er geen aanwezigheid van een politieke partij. Daarom hielden ze het zelf maar kleinschalig maar het belangrijkste was dat mensen er eens konden praten rond de warmte van een kampvuur en met een glas glühwein in de hand. Vooral de aanwezigheid van volksvertegenwoordiger Rob Van de Velde viel op. Met hem kon eens van gedachten worden gewisseld over de bedoeling en de toekomst van LDD.

Image
Aan de hoek van de Lange Haagstraat werden de feesttentjes opgesteld.
Zwijndrechtenaar Marcel De Beule kende de volksvertegenwoordiger al van voor de verkiezingen. Zo kwam het dat op de grens Zwijndrecht-Melsele, in Marcels tuin, destijds een groot verkiezingsbord stond rond Lijst De Decker. In die tijd was dat vrij verrassend want in de regio was dat eigenlijk een eerste spoor. "Ik was inderdaad de eerste die met Jean-Marie De Decker naar buiten kwam. Het was maar een begin want toen ik Jean-Marie om promotiemateriaal vroeg, antwoordde die dat hij nog niets bezat. Ik kende Rob Van de Velde, die van de vld komt, en we waren heel blij dat LDD de kiesdrempel haalde", aldus Marcel De Beule.

Luc Scheers, de voorzitter van LDD Zwijndrecht, noemde het goed dat er ook zo’n kleine kerstmarkten op de buitenwijken zijn om de mensen samen te brengen. Maar politiek wilde hij toch ook aan de bezoekers van hun kerstmarkt een boodschap meegeven want het blijft zijn visie dat de gemeente na de 18 jaar er wel eens een ander bestuur mag komen. Hij vond het niet kunnen dat Zwijndrecht de 1% personenbelasting blijft hanteren en dat de rest wordt afgebouwd. "Alles moet wijken voor de 1%", zei hij.
In het kader daarvan konden de kerstmarktbezoekers een enquête invullen rond vragen als: Vindt u dat er genoeg parking is in Zwijndrecht? Kost wat kost 1% gemeentebelasting? Is de Staatshervorming echt nodig? Wat stuit u tegen de borst in Zwijndrecht?

groeikracht

Vlaams volksvertegenwoordiger Rob Van de Velde uit Zoersel verwacht dat Lijst De Decker in Zwijndrecht toch groeikracht bezit: "Ik zie dat hier toch nieuwe mensen over de vloer komen. We hebben al een toffe kern die niet echt nieuw,is en de gemeenteraad wordt regelmatig gevolgd. Alles wordt ondersteund door Marcel De Beule die de nodige ‘drive’ bezit om mensen bij elkaar te brengen en dan moet er toch stilletjes aan een aangroei komen."

Image
Marcel De Beule was de gastheer en bediende de aanwezigen met ingrediënten die op een kerstmarkt thuishoorde.
LDD Zwijndrecht telt nu 23 leden en volgens Van de Velde is er ruimte om te groeien. Anders dan in Antwerpen-stad waar het voor LDD anders ligt omdat men daar de mensen in principe moeilijk buiten krijgt. Een stuk individueler is het daar. "Je merkt dat. In gemeenten net buiten de steden gaat de aangroei veel vlotter. Steden hebben een meer gesloten gemeenschap, je hebt er minder contact. Wat je daar wel merkt is dat bij een activiteit met een spreker, je wel meer volk krijgt."

Linkeroever behoort niet bij LDD Zwijndrecht maar bij de stad. Toch is het aantal leden er heel beperkt  met een 3 tot 4. In het begin was wel besloten dat Zwijndrecht samen zou gaan met Linkeroever maar omdat het een wijk is van de stad, werd dat niet verwezenlijkt.

De volksvertegenwoordiger wist ook te vertellen dat in Beveren ook mensen zijn opgestaan die stilaan aan de kar De Decker beginnen te trekken. Het is voor Rob Van de Velde wel een andere provincie om er een precieze kijk op te hebben maar uit mailtjes die hij krijgt, groeit het er toch.

"Het is geen geheim dat er voor ons nog veel ‘white spots’ zijn die moeten opgevuld worden. Onze eerste prioriteit was echter om daar, waar we al mensen hadden, stilaan een afdeling uit te bouwen en goed te ondersteunen om iets te organiseren. Zo hebben we om de twee, drie maanden een LLD-dag, ook op lokaal vlak, waar we onze mandatarissen en enthousiastelingen informatie meegeven om te weten hoe ze het lokaal politiek moeten aanpakken. Zo zie je het stelselmatig groeien en wordt onze bekendheid ook beter. Je moet ook weten dat wij een partij zijn die ook veel mensen heeft die het niet meer zagen zitten om aan de zijlijn te staan in hun partij. Die zegden: we willen gewoon ons stem laten horen!."

Temse

In Temse komt woensdag Jean-Marie De Decker voor het eerst naar de regio. Misschien wel eens belangrijk in het kader van de groei van de partij. "Jean-Marie is een onbetwiste leidersfiguur", stelde Rob Van De Velde, "Maar we moeten stilaan zorgen dat er mensen opstaan in de provincies en regio’s die zich bezighouden met de uitbouw. Als Jean-Marie dat overal alleen moet gaan doen, dan is zijn agenda niet meer vol te houden. Op dit ogenblik loopt hij, bij wijze van spreken, zijn sokken voorbij."

Ook Prof. Boudewijn Bouckaert is woensdagavond in Temse. Hij is de ‘huisideoloog’ van LDD. Hij stuurt voor een groot stuk het programma en de onderbouw, de nieuwe thema’s die worden aangebracht en vaak lanceert hij een maatschappelijk debat om af te toetsen: wat denken de mensen daar over? Zo gaat dat bij LDD toch bij de nieuwe ideeën. "Hij kent daarmee succes, want ons programma is echt vernieuwend", aldus volksvertegenwoordiger Rob Van de Velde.

Image
De initiatiefnemers en leden van Lijst De Decker met hun partijvlag.

De kerstmarkt van LDD Zwijndrecht, noemde hij schitterend. De meeste partijen hebben het volgens hem een stukje verleerd om ‘op den boer te gaan’. "De kloof met de burger die was ontstaan, zijn wij voor een groot stuk aan het dichten. En dat werkt. We zijn ook bereid om te luisteren. Ik kom van de VLD en voerde vroeger veel acties. Ik ondervond dat de mensen graag hun verhaal wel eens kwijt wilden geraken." (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Paul Schietekat gaf maandag het provinciaal voorzitterschap LDD Oost-Vlaanderen door aan Steven Everaert.SINT-NIKLAAS. Steven Everaert is sinds maandagavond provinciaal voorzitter van Lijst...

REGIO. Wat Jean-Marie Dedecker in zijn nieuwjaarstoespraak in Willebroek voorstelde zal wel als hemelse muziek klinken bij de bezitters van een eigen woning. De LDD voorzitter wil de Onroerende...

SINT-NIKLAAS. De uitbreiding van de Waaslandhaven en de daarbij gepaarde gaande verkeersproblematiek blijft een heet hangijzer. Het hoeft eigenlijk niet meer worden gezegd dat onze streek bij...

SINT-NIKLAAS. Lijst Dedecker Sint-Niklaas is tegen de huidige plannen van de ringweg rond Sint-Niklaas. "De werken bieden zowel op korte als op lange termijn geen logische oplossingen voor de...

SINT-NIKLAAS. De lokale afdeling van LDD Sint-Niklaas zal nog voor het eind van de zomer de omwonenden van de nieuwe ringweg informeren over haar actieplan en uitnodigen voor een infomeeting....

SINT-NIKLAAS. Tussen 16 juni en 15 september mogen nachtwinkels in Sint-Niklaas tussen 21 uur en 8 uur geen alcoholische dranken verkopen. Dat besliste de gemeenteraad op 20 mei. Het verbod is niet...