50 Jaar Centrum Volwassen Onderwijs

TEMSE. In de feestzaal van het gemeentehuis vond de viering plaats van de 50ste verjaardag van het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO). Een academische zitting hoorde er bij. Ingeleid door Lieve Meynen werd er gesproken over meerdere thema’s.

Lutgart Van Lancker, leerkracht van bij de oprichting in 1958, directeur 1960-1984 had het over 'Herinneringen aan de eerste 25 jaar'. Els Van Raemdonck, leerkracht sinds 1984, directeur sinds 1993 had het over 'De evolutie in de tweede 25 jaar'. Jeroen Backs, kabinetsmedewerker minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke gaf een uiteenzetting over 'Recente en toekomstige ontwikkelingen in het Volwassenenonderwijs' en tenslotte sprak burgemeester Luc De Ryck als oud-leraar CVO en oud-schepen van Onderwijs over 'Beschouwingen, felicitaties en dank t.g.v. het jubileum'.

Het programma omvatte eveneens een filmprojectie omtrent het hedendaagse aanbod en de werking van de school. Een film naar een scenario van Marc Lamont en Els Van Raemdonck, gerealiseerd door: Hugo Bredael. De feestzitting werd muzikaal opgeluisterd door jazzzangeres en cursiste van de school, Yvonne Walter.

Temse beschikte jarenlang (1882-1957) over een Adultenschool, maar zij werd niet gesubsidieerd en leverde geen officiële diploma’s af. Om daaraan te verhelpen nam het gemeentebestuur onder impuls van schepen van Onderwijs Fernand Schuerman het initiatief tot de oprichting van een nieuwe school voor volwassenen. Op 1 september 1958 ging de Gewestelijke Middelbare Handels- en Taalleergangen van start, met als afdelingen Boekhouden, Secretariaat, Steno-dactylo, Frans, Engels en Duits. Charles Hylebos was directeur-leraar. Er waren nog 3 leerkrachten in dienst. 69 leerlingen schreven in.

Na zijn overlijden (1960) werd Charles Heylebos opgevolgd door Lutgart Meeus-Van Lancker. Op 1 september 1966 veranderde de naam in Gewestelijke Secundaire Handels-en Taalleergangen, in de volksmond: de Handelsschool.

In 1983-1984, het 25ste schooljaar, waren 300 leerlingen ingeschreven. Er werd gestart met een nieuwe afdeling Dactylografie en Bedrijfsadministratieve Informatica volgens het systeem van kapitaliseerbare eenheden.

In het spoor van Lutgart Van Lancker volgden andere vrouwelijke directeurs:1984-1993: Myriam Boel, sinds 1993: Els Van Raemdonck  en ook leerkracht sinds 1984.
Nadat in 1984 de cursussen Boekhouden en Duits waren afgebouwd, deden nieuwe cursussen hun intrede:
1986: Modulair stelsel 'Informatica-programmeren' en 'Burotica'
1987: Spaans
1999: Italiaans
2002: NT2 (Nederlands Tweede Taal)
2004: Boekhouden-Informatica

1 september 2006 vormde een nieuwe mijlpaal: de nieuwbouw voor de taalafdeling werd in gebruik genomen met 10 multimedia leslokalen. In 2007-2008 bereikte de school een absoluut hoogtepunt met 2 272 cursisten (1 234 personen). Er lopen meer dan 40 verschillende cursussen gespreid over weekdagen, avonden en zaterdagvoormiddag. De school telt meer dan 35 leerkrachten, 3 administratief medewerkers en 2 directieleden actief.

De studiegebieden van het CVO Temse zijn: Talen: Frans, Engels, Spaans, Italiaans, NT2. Informatica en communicatietechnologie. Handel. De schepenen van Onderwijs waren achtereenvolgens Fernand Schuerman, Emiel Naudts, Luc De Ryck en Franky De Graeve.

 

Image
V.l.n.r. zittend: Jeroen Backs, schepen van Onderwijs Franky De Graeve, burgemeester Luc De Ryck, directeur Els Van Raemdonck, oud-directeur Lutgart Van Lancker en Piet Coppieters, voorzitter van de Bestuurscommissie

(Rolf Duchamps)