Museum SteM Zwijgershoek opent deuren op zaterdag 22 november

Image
De creatie van het nieuwe museumlogo is van de hand van vormgever Luc Lievens. Het symboliseert een etiket dat aan kleding wordt gehangen (link naar brei-atelier) of aan museumvoorwerpen in depot. De gele bol is een subtiele knipoog naar het stadslogo van Sint-Niklaas.
SINT-NIKLAAS.Na een sluiting van meer dan drie jaar en een grondige verbouwing opent het cultuurhistorisch museum SteM Zwijgershoek te Sint-Niklaas opnieuw de deuren.Dit Stedelijk Museum brengt met een uitgelezen selectie van voorwerpen, documenten, beeld en geluid de rijke geschiedenis van Sint-Niklaas en het Waasland tot leven. Meer nog, in het nieuwe museumconcept spreekt het verleden de bezoeker toe, uiteraard aan de hand van materiële objecten, maar ook via universele verhalen over mensen. De stem van de mens neemt de bezoeker mee op een boeiend traject doorheen de tijd, van de prehistorie tot de 21ste eeuw. De publiek toegankelijke oppervlakte bedraagt meer dan 2.000 m².

swingend openingsweekend

Het museum opent in stijl met een nocturne op zaterdag 22 november van 20 tot 23 uur en een opendeurdag op zondag 23 november van 10 tot 17u. De toegang is gratis. Er wordt geopteerd voor een muzikale omlijsting en animatie met telkens een duidelijke link naar de aanwezige collecties. Wat er te beleven is, en dat is bijzonder veel boeiends, hebben we in punt gezet.

• Bezoekers kunnen voor het eerst alle opstellingen in het museum ontdekken. Op verschillende plaatsen in het museum geven medewerkers een woordje uitleg.

• De muzikale omlijsting:
Twee blokfluitspelers van het ensemble Pendragon brengen doorlopend middeleeuwse muziek bij de vitrines met middeleeuwse archeologica en de Boudelo-vloer.
Erik Wille, marktzanger en accordeonist treedt op zaterdagavond op bij de presentatie met de geschiedenis van de Grote Markt.
Leo Janssens en Mark Hauman brengen volksmuziek en fabrieksliederen (binnen hun programma “Hauman  en de moeite”) en dit in het brei-atelier.
Jeugdtheater Ondersteboven brengt met 20 personen in het publiek depot, waar de ruimte zeer geschikt is, hun musical ‘ Alleen op de wereld’.

• De animatie:
Ambachtelijk scheren door leden van de Wase Haarkapperskring aan de antieke kapsalons in het publiek depot.
De firma Fantasy Bodypaint brengt verschillende sessies Bodypaint op levend model in de nabijheid van de historische peepshow in de verhaallijn ‘mens en lichaam’
Selda Becir plaatst tijdens het gehele weekend hennatattoos in het nieuwe kapsalon van de 21ste eeuw (zaal Jeunesse).
In de grootste educatieve ruimte, vlakbij de uitgang van de permanente presentatie, laten wij jong en oud kennis maken met enkele Wase volksspelen.
Aan de snijtafel van het brei-atelier, tenslotte, brengen de dames van de breiclub op zaterdagavond en zondag demo’s handbreien. Doorlopend worden ook breimachines gedemonstreerd . Enkele mode-ontwerpers stellen hun creaties in breiwerk tentoon.

• De catering:
Voor de bezoekers zal de firma ’t Hoeveke (standplaatshouder op de wekelijkse markt) een kraam op het binnenplein plaatsen waar ambachtelijke producten zoals rijstpap, vlaai, botermelk, soep, … te koop worden aangeboden.

• Extra animatie op zondag:
Als extra wordt op zondag de circusschool van Leuven uitgenodigd met het programma “Cirkus in beweging” . Twee circusartiesten animeren doorlopend groot en klein op het binnenplein en in de inkomhall.
Voor de kinderen wordt in de tweede educatieve ruimte met ingang op het infopunt doorlopend een knutselatelier georganiseerd.

cijfers

Alvorens het museum binnen te stappen is het goed enkele cijfers mee te nemen waaruit dan ook weer wordt afgeleid dat dit SteM Zwijgershoek in Vlaanderen een voorname plaats gaat innemen. Het publiek ontsluiten van de verzamelingen is de meest in het oog springende basisfunctie van een museum. Maar ook het verwerven van collecties, behouden en beheren en ze wetenschappelijk onderzoeken, maakt deel uit van de kernopdracht van een museum. Daarom werd de infrastructuur op de site Zwijgershoek aan de modernste museale normen aangepast. We zetten het in punt.

• Een permanente presentatie voor de drie verhaallijnen van meer dan 1.150 m² met naar schatting 1.200 voorwerpen, documenten en fotovergrotingen, gepresenteerd in 82 ‘state of the art’ Museumvitrines van de Duitse producent Rothstein. Meer dan 40 maatwerkvitrines in een eigentijds design, opgebouwd uit museumvriendelijke materialen door vaklui van de stadswerkplaatsen. Een scenografische museumverlichting, met warm neon in de 55 volzichtvitrines, glasvezelverlichting in 23 tafelvitrines en 140 10° en 60° halogeenspots van producent Zumtobel.

• Gedoseerd gebruik van multimedia: 3 videopresentaties, 5 audiopunten met hoofdtelefoons, 2 PC’s met on line toegang tot de museumdatabank, 2 PC’s met aanraakschermen en interactieve toepassingen, 1 elektronische weegschaal voor de opstelling over koopkracht.

• Drie educatieve ruimten van elk 40-50 m² uitgerust met aangepast meubilair en educatieve materialen.

• De polyvalente Piet Elshoutzaal van 200 m² voor lezingen en tentoonstellingen. De zaal biedt plaats aan 120 personen, is uitgerust met geluidsversterking, data- en videoprojectie, een ophangsysteem voor tentoonstellingen en aangepaste verlichting.

• Het brei-atelier van 625 m² dat plaats biedt aan een 70-tal breimachines, een confectie-atelier en een gronstoffenlabo.

• Een permanent toegankelijk publiek depot dat onderdak biedt aan ca.1.200 voorwerpen en 110 schilderijen uit de museumreserve. Het depot is uitgerust met een verhoogd loopvlak in metaalconstructie, een lift voor rolstoelgebruikers, en 55 strekkende m opslagrekken afgeschermd met plexiglas.

• Een gesloten depot van 290 m² waarin ca 2.000 voorwerpen uit regionale erfgoedcollecties bewaard worden. Het depot is uitgerust met de modernste depottechnologie: een milieukast voor brandgevoelige producten, 25 opslagrekken, 1 professioneel bewaarsysteem voor schilderijen,…

• Twee ateliers van resp. 170 en 150 m² voor opslag van vitrines en tentoonstellingsmateriaal inclusief werkruimte voor de museumtechniekers.

• Een archiefruimte van 35 m²

• Nog te realiseren in 2009: een voor onderzoekers toegankelijke museumbibliotheek van 50 m² voor de consultatie van 850 gespecialiseerde monografieën en tijdschriften en een modern archeologisch depot van 350 m² (Rolf Duchamps)