Kunst-Raam in de Stationsstraat
"Het begon allemaal vorig jaar", vertelde Betsy, "We zitten in het bestuur van een vereniging Anfiteatro amici della cultura Italiana en vorig jaar ging ‘De Week van de Smaak’ over Italië. Toen ging er in ons een lichtje branden, waarom er geen Week van de ‘Goede’ Smaak van maken." Maar er was toch wel belangrijke achterliggende idee bij want de Stationsstraat lag al een tijd onder zware concurrentie en er werd daarom nagedacht om daar iets aan te doen. Ook een heel eind buiten Sint-Niklaas werd daarover gesproken want daar wist men ook wel dat de uitbreiding van het Winkelcentrum aan de rand van de stad, geen goed deed aan de straat met méér luxe zaken. De Stationsstraat kon echt wel wat steun gebruiken.
Betsy Neckers: "Dat jaar deden we echt alles vanuit onze vereniging. Wijzelf gingen op toer om deelnemende zaken te ronselen , en hun het voorstel uit te leggen , mits een plek in het uitstalraam van een door ons gekozen werk kreeg men gratis publiciteit toen nog op een flyer. We vonden zo’n 20 tal zaken genegen om deel te nemen waaronder zeker niet de minste , zoals schoenen Timmermans , Libelle-James , Marty enz… Dus een 10 tal dagen stonden de schilderwerken en foto’s in de etalages."
Maar het Stadsbestuur, pienter zoals altijd, had het initiatief goed in de ogen en de oren geknoopt en begin 2008 kwamen ze naar de Stationsstraat en vroegen om het project ook nu weer uit te werken met ‘Frankrijk’ als thema. Natuurlijk dat de stad zou zorgen voor de nodige ondersteuning. "We hebben daarin toegestemd maar echter in samenwerking met een curator die een oud leraar van mij is", aldus Betsy.
Het project is interessant omdat het zowel de Kunst als de zaken in de kijker stelt. Het eigenlijk niet helemaal nieuw maar dit jaar zijn er toch elementen die eraan toegevoegd werden, misschien wel nieuw. Volgend jaar willen ze een aantal nieuwe Belgen er bij betrekken door een tentoonstelling van hun werk. Dan is het initiatief al drieledig: kunst, zakelijk en ook een podium aanbieden.
"De handelaars zijn dit jaar in eerste instantie benaderd vanuit het centrummanagement en de Dienst Cultuur waar we ontzettend véél en gedegen medewerking kregen. Toch zijn we nog eens persoonlijk de mensen gaan bezoeken , want vooral de grote ketens laten het meestal afweten , maar kom zoiets moet ook groeien", sprak de enthousiaste Betsy Neckers.
Dit jaar kreeg men een verzorgde, totaal gratis folder waarvoor de kosten ook door Kunst-Raam en het stadsbestuur zijn gedragen. In die folder worden de werken en de locaties aangegeven. Voor alle duidelijkheid, enkel voor het raam zijn de kunstwerken te zien. Logisch als het initiatief de naam kreeg van 'Kunst-Raam'. Alhoewel het ook zou kunnen dat binnen in de zaak wat te zien zou zijn. Misschien komt dat nog wel. "Alles gaat hier wat moeizamer. Het is al een hele toer om bepaalde zaken een plaats in hun uitstalraam te ontfutselen , niettegenstaande de meerwaarde van de publiciteit die we voor hun maken. Maar we doen ons best en willen er graag een Kunst wandeling van maken in de toekomst en dit in het hele centrum van de stad."
Stralende ambitie dus. En daar kunnen ze zeker dikke steun krijgen van een gerenommeerde academie in de stad waar mensen van heinde en ver naar toe komen. Kunst-raam denkt dan ook aan een inspanning te doen voor de afgestudeerden die niet in het professionele circuit werken maar toch naar buiten wensen te komen. Dat kan dan gaan over mensen die keramiek vervaardigen, beeldhouwers. Kortom, over dingen die de moeite waard zijn om gezien te worden.
Betsy Neckers weet echt goed waarover het gaat want na een leven als zaakvoerder van een eigen parfumerie zit er ook zo’n 12 jaar schilderkunst, tekenen, toegepaste digitale beeldvorming en fotobewerking Photoshop 7 bij. Al de foto’s over Frankrijk en het werk dat vooraan op de folder staat is van Betsy Neckers en haar echtgenoot André De Haeck. , Een vrolijk werk dat noemt, Vuurwerk op 14 juli. Het is te zien in de kledingzaak Caprice.
Deelnemers:
Jacques Neve (curator): De Regent, Juwelier Jozef Pattyn en Vadim;
Jan Stremes: Cult, Mode Spaenhoven en 't Oneindige Verhaal;
Stefaan Van Biesen: Timmermans Schoenen en Lederwaren;
Paulette Taecke: Cult, Marty en Slaapgoed Verlinden;
Weyers & Borms: Slaapgoed Verlinden en T-interiors;
Wim Van Remortel:Libelle James en Timmermans Schoenen en Lederwaren;
Betsy Neckers (initiatiefnemer): Adonis, Apotheek Erik De Bruyne, Axa Bank, Bardo, Bonita, Bruphils, Capéau, Choice, Couture Caprice, Hans Anders en Harlekino.(Rolf Duchamps)