Revolutionair scorebord voor biljartwedstrijden

Image
een voorbeeld van het scoreprogramma
BURCHT. Ter gelegenheid van de 10de Memorial Martin Van Puyenbroeck heeft computerspecialist en biljartspeler Guido Portael een  scorebord voorgesteld dat voor de biljartsport revolutionair is. Het grenst bijna aan het ongelooflijke wat hij via zijn eigen ontworpen programma kan tonen in het biljartlokaal. Via een beamer wordt het volledige verloop van biljartmatchen geprojecteerd. Wordt een carambole gemaakt, onmiddellijk wordt het ingebracht en zo kan men dat op de projectie zien. Punt na punt en dat van alle spelers. Aan de muur hangt een reuzengroot scherm.

"Ik tover met alle programma’s", lachte Guido die ook de zaakvoerder is van Vrede Sint-Martinus, een zaak met café, zalen en ’s zomers een groot terras aan de boord van de Schelde. Maar hij is ook ingenieur elektro-mechanica en de computerdeskundigheid hoort bij zijn job. "Ik beheers eigenlijk alle programma’s en dit hier voor het biljart heb ik op enkele uren in elkaar gestoken."

Bij biljartwedstrijden is een elektronisch bordje, dat de stand en de beurten aangeeft, al lang ingeburgerd. Maar wat Guido presenteert is wel wat anders. Hij neemt voor de aanvang van de wedstrijden, bij het begin van de avond, een digitale foto van de spelers en brengt die snel in op een vast gedeelte in een programma. Bij het opgaan moet hij even attent zijn om de foto’s en de bijhorende namen op de juiste plaats te zetten. De demonstratie verliep maandagavond toch in een competitie waarin met duo’s tegen elkaar werd gespeeld. Geen probleem, op het scherm komen de 4 biljarters, 2 per 2, netjes naast elkaar te staan.

Image
Guido Portael met de laptop aan een hoekje van de toog om het verloop van een biljartwedstrijd bij te houden.
Guido bedient op een vrij eenvoudige manier de laptop. Elke keer de speler aan de beurt is wordt een carambole ingevoerd en ziet men onder de naam de reeks vorderen. Bij een reeks van 5 bv. ziet iedereen 1, 2, 3 enz. verschijnen. De vraag "Hoeveel heeft hij er al?", moet dus niet meer gesteld worden! Het is ook steeds duidelijk te zien de hoeveelste beurt het is.

En dan komt het. Is een beurt gedaan dan verschijnt bovenaan in het vak 'score' hoeveel caramboles de spelers (het zijn immers duo’s) al hebben. Links daarvan staat het aantal te spelen punten en er onder hoeveel er nog moeten gespeeld worden. Dat wordt dus allemaal automatisch aangepast. Op elk ogenblik kan de stand bekeken worden.
Bij het spelen met twee is het ook af te lezen hoeveel elke speler van de ploeg er al gemaakt heeft. Dat aantal verschijnt onder de foto.

Guido heeft dus niet meteen het gemakkelijkste uitgekozen om zijn scorebord in te schakelen want er werd ook op twee biljarts gespeeld en ook dan was er geen probleem om alles in te voeren. Voor de gewone partijen in 1 tegen 1 verband, is de invoering der punten natuurlijk zo eenvoudig als goeiedag zeggen.

Op het einde van een partij kan hij ook het volledige verloop der caramboles of brossen, bekijken.

Biljartclubs die het ook wensen te gebruiken kunnen bij Guido Portael altijd terecht. Hij heeft het progamma altijd klaar. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Tweede ronde in Memorial Van Puyenbroeck gestart

BURCHT. Er werden in Vrede Sint-Martinus in de Dorpsstraat twee wedstrijden gespeeld in de tweede ronde. Schepen van Sport, Kris Herremans, volgde belangstellend het verloop. Carambole na carambole...

Duo Rita Saelen-Staf Van Puyenbroeck haalt uit

Rita Saelen en Staf Van Puyenbroeck wonnen glansrijk.BURCHT. In het tweede deel van de eerste ronde van de 'Memorial Martin Van Puyenbroeck' speelden Manuel Willemen - Patrick Meyntjens (65) tegen...