Hondenwijding, uniek in het Waasland

Image
Deken Van de Kerckhove giet het wijwater in de kruik om daarmee de honden te zegenen.
SINT-NIKLAAS. De Koninklijke Sint-Niklase Honden Africhtingsclub organiseerde op haar terreinen aan de Valk voor de tweede keer een hondenwijding en die kreeg bijzonder veel belangstelling. Het was Eerwaarde Heer Deken Albert Van de Kerckhove die de wijfding deed. Schepen Ben Van Eynde vertegenwoordigde het Stadsbestuur. Na het welkomswoord van voorzitter Frans De Brouwer, wees de schepen op de mooie traditie die een wijding is. Er is een autowijding in Sint-Niklaas, een paardenwijding in Sinaai waar de Landelijke Gilde er ook nog een tractorwijding aan toevoegde. Nu dus een hondenwijding die uniek is in de regio.

 

De schepen richtte zich tot de hondenbezitters om hen er op te wijzen dat ze een mooi hobby hebben. Maar het omgaan met de hond, zegt ook iets over het baasje zelf, zo vond Ben Van Eynde. Wat hem bijzonder opviel was de grote kameraadschap en de gemoedelijke sfeer die er in de club heerste, ook al is er een competitie. Hij feliciteerde de club in het bijzonder omdat een lid van KSHAC twee Europese titels behaald had.

 

Image
Schepen Ben Van Eynde die het stadsbestuur op de wijding vertegenwoordigde.
Deken Van de Kerckhove, leidde de wijding in en kondigde aan dat na de algemene hondenwijding, ook een persoonlijke zegening zou doen van de hond en de begeleider./Hij koppelde aan de africhting van de honden deze van de blindengeleidehond. Toen hij bij een uitvaart in contact kwam met drie blindgeboren kinderen, vernam hij wat een hond kon betekenen. De blinde persoon ging ergens heen maar wou wel weten of ze er haar blindengeleidehond wel mocht meebrengen. Deken Van de Kerckhove vond het antwoord op die vraag betekenisvol: 'Wie niet goed ziet, brengt toch ook zijn bril mee…' De deken las een passend gebed voor en met de kwispel en wijwater zegende hij de vele tientallen honden, groot en klein. Daarna besprenkelde hij de dieren én hun baasje ook nog eens afzonderlijk.

 

Namens het Stadsbestuur  en de sponsors Zomart, Mariman, AVEVE en Frituur Rodrigus, kon schepen Van Eynde aan elke aanwezige met een hond een geschenkenzak aan bieden. Daarin zaten attributen en wat lekkers voor de het dier en de schepen had gezorgd dat het baasje er ook iets aan had en bezorgde hen een appel.

 

Image
Een deel van de aanwezige honden en hun baasjes op de wijding.

 

historie

 

De Koninklijke Sint-Niklase Honden Africhtingsclub werd gesticht in 1931 en telt een 150 leden. Ze groeide in de loop der jaren uit tot een vooraanstaande club waar hondenliefhebbers uit de hele Wase regio heen komen. In de beginjaren werd uitsluitend dressage of africhting of ook het zogenaamde bijtwerk beoefend. In de loop der jaren werd de hond meer en meer als gezelschapdier gezien en zo werd dan in 1978 gestart met de discipline gehoorzaamheid, wat heden meest beoefend wordt. Na een passende opleiding kan worden deelgenomen aan wedstrijden.

 

De sportieve leden krijgen al van in 1990 de kans om deel te nemen aan de Agility. In deze discipline dient de hond een hindernissenparcours af te leggen met begeleiding van het baasje. Men kan hier aan beginnen na het afleggen en ook slagen, in een proefje. 

 

Vier keer per week wordt er geoefend, getraind, aangeleerd. Op woensdag en donderdag is het 's avonds, op zaterdagnamiddag en zondagvoormiddag. Lid zijn kost 60 euro voor een jaar, met verzekering en materiaal inbegrepen.

 

Image
De Deken sprenkelt wijwater uit over hond en baasje ten teken van wijding.


De opleiding heeft als elementen: volgen aan de lijn, volgen aan de voet zonder lijn, houdingen, terug sturen naar plaats, slalommen, down of blijven liggen, apporteren, toestellen, weigeren van lokaas, geluidsproef en de voorstelling van de hond. Al die oefeningen zijn echt nodig om de sociale omgang met een hond te verbeteren tot groot genoegen van het baasje en zijn omgeving. De KSHAC beschikt over theoretisch geschoolde instructeurs door de Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubert. Zij volgden een jaar stage binnen de club, gevolgd door een praktisch examen. Zo kon dan het diploma behaald worden.

 

Sedert 1989 heeft de Hondenafrichtingsclub een onderkomen gevonden aan de Witte Staak waar vroeger het bekende voetbalplein lag. Aanvankelijk had de hondenclub een terrein aan Driegaaien en daarna verbleef ze ook een periode aan het recreatieoor De Ster. Aan de Witte Staak op de Valk, heeft de KSHAC zowat alles in eigendom met een opvallend ruime kantine en veel materiaal voor de opleiding. Erg mooi is ook de groene omgeving die werd aangelegd.

 

wijding

 

Image
Voorzitter Frans De Brouwer die met zijn bestuur twee jaar geleden het initiatief nam om een Hondenwijding te houden.
De hondenwijding werd een schot in de roos. Het aantal aanwezige honden - al dan niet van de leden van de club - was bijna ontelbaar. De wijding zelf ontstond nadat het 75-jarig bestaan werd gevierd met o.a. ook een Eucharistieviering. Het bestuur wilde daar nog iets van over houden en dacht aan een hondenwijding. Deken Albert Van de Kerckhove was onmiddellijk akkoord om de wijding op zich te nemen.

 

Momenteel bestaat het actieve bestuur uit voorzitter Frans De Brouwer, ondervoorzitter Felix Van den Berghe, secretaris Gerrit Meul, penningmeester Edmond Van Guyse en feestmeester Carina Vaerendonck. (Rolf Duchamps)