Kleurrijke vogelshow van De Nachtegaal

Image
De kampioenen Eddy Lenjou en Dirk Backeljauw.
ZWIJNDRECHT. In de benedenzaal van JC Den Trechter organiseerde de ornithologische vereniging 'De Nachtegaal' de 43 ste vogeltentoonstelling. Na een jaar onderbreking werden nu voor het eerst de vogelkooien in het Jeugdcentrum geplaatst. De 38 deelnemers stelden 519 vogels tentoon. Onder hen ook 7 vogelkwekers uit zustergemeente Zwijndrecht in Nederland. Bij de deelnemers ook Waaslanders uit Beveren, Kruibeke, Lokeren en Melsele. Verder ook uit het Antwerpse en de Kempen.

 

Naar de toekomst toe was het een schitterend initiatief om kinderen mee te laten tentoonstellen en hen een apart klassement te geven. Dat werd gewonnen door Kimberly Van Esbroeck (12j) van De Witte Leeuwerik uit Beveren met agapornis fischeri of vogels die wat op een parkiet gelijken of als je wil ook op een kleine papegaai. Tweede werd Sofie Verhoeven (4j) uit Beveren met eveneens fischeri. 3. Ylona Verhoeven (2j) uit Beveren die o.a. 6 Japanse meeuwen bij had. 4. Silvia Coljee (11j) uit het Nederlandse Papendrecht met zebravinken.

 

Het keurdersteam was samengesteld uit Constant Van den Branden uit Wilrijk voor kleurkanaries; Alex Beylemans uit Kalmthout, Nestor Denis uit Putte en de Limburger Paul Raymaekers voor de postuurs, Jacques Bontinck uit Lede  en Patrick Van Zwol uit Sint-Katelijne waver voor de exoten, Jaak Schoutens uit Gooreind en Van Zwol voor de parkieten en de Waaslandse keurder uit Melsele, Guido Jansegers keurde inlandse vogels, hybryden, duiven en hoenders. De keurders bekroonden 75 vogels met een kampioenstitel of meer dan 90 op 100.

 

Image
Het bestuur van De Nachtegaal vlnr: Leon Jacobs, Frank Buys, Victor De Saeger, Martin Heyrman, Francois Jacobs en Flor Maes.

 

Image
De Nederlanders uit zustergemeente Zwijndrecht die eveneens deelnamen aan de tentoonstelling. Vlnr: Gerrit Van der Linden, P. Jongeneel, Wilfried Coljee, Wim Rissen en Jaap Bergers.

 

Bij de kampioenen ook Zwijndrechtenaar Dirk Backeljauw die maar liefst 3 zebravinken als kampioen kreeg: zwart masker, witborst grijs  en black fase. Samen met Jerome Sonck kweekt hij prachtige vogels. Eddy Lenjou van De Witte Leeuwerik Beveren werd kampioen met een kanarie Gibber Italicus (92p). François De Bie, al een tiental jaren lid van De Nachtegaal, maar wonende in Wommelgem, leverde  een kampioen kanarie border plus nog een 7 ereprijzen.

 

Image
Het monument van De Nachtegaal, medestichter Paul Soetens, al meer dan 50 jaar vogelkweker.
Wie zowat op elke tentoonstelling kampioenen heeft is Paul Soetens. Een monument in De Nachtegaal én in de vogelwereld. In 1960 was hij medestichter van de vereniging. Reeds 50 jaar is vogels kweken zijn grote hobby. Hij nam nu met 15 vogels deel en haalde er 3 kampioenen uit: twee diamantduiven met 92p en 90p, een schitterende Roodstuit parkiet met ook al 92 %. Hij nam ons mee naar die Roodstuit parkiet: "Hij is 1 jaar oud en ik ga er mee kweken. Hier zit de pop", en hij wees naar de kooi er vlak naast, "En alles is hier eigen kweek van dit jaar." Paul wou in de vogelkweek eens iets anders en zo kwam hij bij een koppel Roodstuit terecht. Hij probeerde het en ja hoor: ’t werd een kampioen.

Volgens deze ervaren vogelkweker is het nu niet meer zoals het vroeger was: "Het is veel verminderd. Er zijn geen jonge liefhebbers meer. Maar ja dat is in veel verenigingen zo en het is ook allemaal zo duur geworden." Maar Paul Soetens doet voort. Hij heeft nu een 50-tal vogels in zijn volière maar in de volle kweekperiode zijn dat er wel 100. Meest parkieten, grote en kleine. Hij neemt nu enkel nog deel aan de tentoonstelling in Zwijndrecht. Vroeger wel aan tien. Dat is voorbij. Op zijn wit-grijze diamantduifjes is hij enorm fier. "Ik behaalde hier zelfs een kampioenentitel met een stam van 4 vogels."

 

Image
Dirk Leerman die de AOB-prijs 2008 won en in Zwijndrecht maar liefst 7 kampioenen had.
Dirk Leerman van De Nachtegaal is zelf keurder maar in eigen gemeente speelt hij mee. Hij steelt dan de show! Leerman is immers in ons land één van de meest gerenommeerde kwekers. Hij nam nu deel met 14 postuurkanaries en er waren 7 kampioenen bij. Er was maar één reeks van de acht waarin hij geen kampioen had!Hij scoorde bij de kanaries met de Belgische bult, de Scotch fancy en de Japanse Hoso. Hij mocht ook de AOB-prijs 2008 in ontvangst nemen voor de beste jonge vogels bij de kanaries Belgische bulten.

 

De andere AOB-prijs ging naar Beverenaar Paul De Decker. Hij bracht de beste kanaries glosters, Norwich en Fife Fancy voort. Het was voor de eerste keer dat De Decker in Zwijndrecht deel nam nu hij lid is van De Nachtegaal. Hij stelde 24 vogels voor  en kreeg 3 kampioenen en 7 ereprijzen. "Ik ben heel lang inactief geweest maar na 35 jaar ben ik weer begonnen. Ik heb er echt wat in geïnvesteerd. Ik neem 5 à 6 keer deel aan een vogelkampioenschap. Zo ga ik nu in Namen deelnemen en ook in Sint-Job, Merksem en zo."
Paul De Decker behaalde ook in Blankenberge 3 kampioenenvogels. Momenteel heeft hij er zo’n 100 zitten in zijn volière in de Beverse Gaverlandwijk.

 

Omdat vorig jaar geen vogelshow werd ingericht, werden nu de AOB-prijzen 2007 ook uitgereikt. Ze gingen naar Dirk Backeljauw met zijn zebravonken en Paul Soetens met zijn parkieten en diamantduiven.

 

Andere Wase kampioenvogels hoorden toe aan:
Hugo Rombaut (Lokeren) 3: een kanarie geel Lutino, een groenvink en een kanarie zwart geel.
Etienne De Cleen (Melsele) 1: een rode kanarie (92%)
Leon Jacobs (Zwijndrecht) 2: een Ficheri groen en een Roodrug Opaline.
Dirk Firlefyn (Kruibeke) 1: gloster kuif kanarie.
Willy Van Esbroeck (Beveren) 1: Agapornis pastel groen.

 

Het eindklassement per 5 vogels werd gewonnen door André Floren uit Merksem met 460 p. Tweede werd , met eveneens 460p) Dirk Leerman uit Zwijndrecht en derde Bert De Prij uit Halle (Kempen) ook met 460 p. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. In de benedenzaal van JC Den Trechter werd door de ornithologische vereniging 'De Nachtegaal vzw', de jaarlijkse vogeltentoonstelling gehouden. Voor het eerst in vele jaren vond ze niet...