Premiere nieuw RASA-project '360°'

SINT-NIKLAAS. Op zondag 9 november om 14u vindt in de Vierkante Zaal  in de Van Britsomstraat 21, de première plaats van de tentoonstelling 360°, de nieuwste productie van RASA. Daarna bezoekt ze 26 verschillende locaties in Vlaanderen tot en met juni 2010. Van 22 maart tot 5 april 2010 ook in Beveren.

 

RASA wil kinderen van 4 tot 14 als smaakmaker de kans geven te proeven van hedendaagse beeldende kunst met projecten die de zintuigen strelen en de smaakpapillen prikkelen. Het maakt hedendaagse beeldende kunst toegankelijk voor kinderen vanuit de overtuiging dat deze te weinig kansen krijgen om volwaardig te participeren aan het culturele leven. Door kinderen vertrouwd te maken met originele kunst en hen kijk-vaardigheden aan te reiken, streven ze bij RASA  naar het verbreden en verdiepen van de cultuurparticipatie.

 

Om zoveel mogelijk kinderen van kunst te laten genieten gaat RASA op stap met reizende projecten. Een netwerk dat zich uitstrekt over de culturele sector, de onderwijswereld en het jeugdwerk, helpt om een veelheid aan kinderen te bereiken.

 

De tentoonstelling 360° leidt ook kinderen van 9 tot 12 jaar via de beeldende kunst binnen in de wereld van het landschap en de ruimte en doet hen stilstaan bij hun ruimtebeleving.
De  werking en aanbod omvatten rondreizende tentoonstellingen die diverse cultuurcentra in Vlaanderen aandoen,  kunstkoffers die men als leerkracht kan bruiklenen om kunst en cultuur vakoverschrijdend te integreren in de klas,  kunsteducatieve publicaties en kinderboeken, vorming en begeleiding en  internationale kunsteducatieve projecten

Bij de opening op zondag 9 november zal  Lieve Van Daele, Schepen van Cultuur van Sint-Niklaas het welkomswoord spreken en de inleiding komt van Flor Bex, ere-directeur van het MUHKA en curator beeldende kunsten. Gerd Dierckx, coördinator van RASA zal de tentoonstelling openen.


Bij dit gebeuren hoort ook de lancering het TOYTOY-project van Thomas Laureyssens en Impressies van het Wase landschap door Pieter De Decker.

 

De tentoonstelling loopt in Sint-Niklaas van zondag 9 november tot maandag 1 december en is vrij te bezoeken tijdens het weekend van 12 tot 17 uur. Zondag 23 november zijn er twee begeleide bezoeken voorzien, om 10u30 en om 15u. Schoolgroepen kunnen 360° tijdens de week bezoeken. (Rolfr Duchamps)