Stationsplein van Melsele krijgt nieuw uitzicht

Image
Aan de perrons komt een luifel.
MELSELE.De samenwerkingsovereenkomst voor herinrichten stationsomgeving te Melsele is eindelijk in orde gekomen. De gemeente werkte daarvoor samen met de NMBS-Holding N.V., Infrabel N.V.  Het was al op 28 februari 2006 dat de gemeenteraad in principe besliste tot het herinrichten van het Stationsplein te Melsele. Een werk dat eigenlijk wel hoogst nodig was. Maar het heeft toch meer dan twee jaar geduurd eer de slagboom terug omhoog ging.

 

De onderhandelingen verliepen niet vlot en diverse vergaderingen vonden plaats. Kwestie was ook wie wat ging betalen en hoe de taken moesten worden verdeeld. Daaruit groeide dan een samenwerkingsovereenkomst.
 
Er komt nu een pendelparking voor een 50-tal wagens maar waar ook bomen voor wat groen (en schaduw) zullen zorgen. Er omheen komt een weg van 5 meter breed. Het is ook voorzien dat er langs de kant van het perron een kiss & ride zone is.  De fietsers worden niet vergeten en de fietsenstallingen worden vernieuwd en tevens ook uitgebreid. De Lijn was ook bij de herinrichting betrokken want er zal een nieuwe bushalte worden aangelegd. Niet voor de stadsbus want die wordt afgeschaft maar ze wordt vervangen door een belbus.
 
De  vernieuwing van de perrons  zal zeker in het oog springen want ze worden verhoogd en krijgen ook een luifel zodat er  voldoende schuilgelegenheid is. De zitbanken zullen ook niet ontbreken maar die worden door een laag muurtje gescheiden van het perron.


Image
Het huidige Stationsplein dat helemaal zal worden aangepakt.
Waar de buurtbewoners zo fel voor hebben aangedrongen komt er: een openbare tuin of laat het ons een ‘buurtpark’ noemen. De buurtbewoners wilden dat om zo een buffer te krijgen tegen het geluid van de voorbijrazende treinen. Ze hadden er zelfs een petitie voor opgesteld en zo kwamen er meer dan 50 bezwaarschriften binnen.


Er werd nu overeengekomen dat het gemeentebestuur optreedt als opdrachtgever met o.a. opmaken van ontwerpen, wegen- en rioleringswerken, openbare verlichting, fietsenstalling, rooiplan, verrichten bodemonderzoek, de aanbesteding van de werken, veiligheidscoördinatie.

 

De NMBS-Holding behoudt zich het recht voor om voor de nieuwe fietsenstallingen zelf een aanbestedingsdossier op te maken en als aanbestedende overheid op te treden.  Ze zal haar beslissing hieromtrent meedelen aan de gemeente Beveren na goedkeuring van het voorontwerp. Dit principe is ook geldig voor Infrabel voor wat betreft de vernieuwing van de perrons.


Samengevat zij de kosten dus worden als volgt verdeeld: de vernieuwing en uitbreiding van de fietsenstallingen met overname van de bestaande en uitbreiding van de bestaande pendelparking van 30 plaatsen is voor NMBS-Holding.

De gemeente Beveren zorgt voor de betaling van  de heraanleg van de bestaande parking (20 plaatsen), de aanleg van de openbare tuin, het plaatsen van een luifel en de heraanleg van het gedeelte Spoorweglaan. Voor Infrabel zijn: de vernieuwing en de ophoging van de perrons, het plaatsen van bijkomende schuilhuisjes buiten het luifelgedeelte, het plaatsen van perronmeubilair en vernieuwing van de bestaande.

 

Image
Het nieuwe ontwerp zoals de inrichting zal gebeuren.
 


De gemeente Beveren verbindt zich ertoe om, na oplevering van de werken, in te staan voor het onderhoud van de groenaanplantingen. Ze zal ook haar recht van politie uitoefenen op de heraangelegde wegenis en het autobusstation, zonder afbreuk te doen aan de bevoegdheden waarover de NMBS-Holding beschikt op eigen gronden.(ROLF DUCHAMPS)