Het Land van Beveren 203 van de pers gerold

BEVEREN. Vorige week is het septembernummer van 'Het Land van Beveren' van de pers gerold. De heemkundige kring levert met het derde nummer opnieuw 64 pagina’s boordevol informatie af. De voorkaft toont het rouwbord van graaf Florimond de Brouchoven de Bergeyck dat in de Sint-Martinuskerk is terug te vinden.

 

Rik Van Daele brengt in het uitgebreide artikel ‘Zij moeten leeren geen: Folrimond De Brouchoven De Bergeyck (1839-1908)’ een voorlopige biografische schets van een van de merkwaardigste en interessantste inwoners van kasteel Cortewalle die precies 100 jaar geleden overleed. Op basis van vele onrechtstreekse bronnen schetst hij een boeiend en vlot lezend overzicht waarbij diens familiale achtergrond, zijn impact op het toenmalige Beveren, zijn lange politieke carrire als senator in dienst van de Wase belangen, en zijn relatie met koning Leopold II (in het bijzonder met betrekking tot Kongo enerzijds en de basiliek van Koekelberg anderzijds) aan bod komen.

Rond graaf Florimond de Brouchoven de Bergeyck is trouwens, in het kader van het project Wakkere dood, een kleine thematentoonstelling opgebouwd in de nieuw ingerichte familiekamer van kasteel Cortewalle. Deze tentoonstelling is nog toegankelijk tot en met dinsdag 11 november 2008 op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur; dinsdag 11 november van 14 tot 17 uur. Vanavond is er een nocturne van 20 tot 22 uur. (info.: cultuurcentrum Ter Vesten, tel.: 03 750 10 00).

 

Richard Willems staat vervolgens stil bij ‘De vier pletstenen in het park Cortewalle’. Marc Van Stappen rondt af met het eerste deel van ‘Evolutie van de Beverse gemeenschap tussen 1900 en 2000’, waarin hij de lezer terugvoert naar het Beveren-dorp anno 1900.

 

Traditioneel krijgt ook de rubriek ‘Kringleven’ een plaats in het tijdschrift. Daarnaast signaleert Dirk Van Duyse in ‘Op de leestafel’ nieuwe titels die betrekking hebben op onze regio en geeft hij tevens een overzicht van de bibliotheekaanwinsten 2007.

 

Wie interesse heeft in het driemaandelijks heemkundige tijdsschrift ‘Het Land van Beveren’, kan een abonnement nemen door 15 euro te storten op het rek.nr. 415-3035931-40 van de gelijknamige Hertogelijke Heemkundige Kring met als mededeling abonnement 2008 (zie ook landvanbeveren.be). Een losse aankoop van dit bijzondere septembernummer 2008 bedraagt 5 euro, exclusief 2,50 verzendingskosten (mededeling septembernummer 2008). (mb)