Stekense Paardenwijding in Spaanse Feria-stijl

STEKENE. Zondag, 26 oktober, is het weer zover. Dan herleeft een oude traditie in Stekene, nl. de paardenwijding. De paardenwijding is een ode aan de jacht en een dank voor de oogst. Elk jaar werkt het organiserende comité Den Ommeganck rond een speciaal thema en dit jaar is gekozen voor Spanje, compleet met flamenco en tapas.

 

En daar zaten de medewerkers van Den Ommeganck al lang op te wachten. Ze laten de Stekense inwoners kennismaken met de sfeer van de Feria de Abril in Sevilla, gebaseerd op het jaarlijkse stadfeest waarbij vrouwen in flamencokledij rondlopen en de mannen paard en koets van stal halen. De hele stad wordt versierd met bloemen, sjaals, kleurrijke linten en lampions. Het Spaanse feest ontstond in de 19de eeuw en behoort ondertussen tot het werelderfgoed.

 

Om Stekene volledig onder te dompelen in een Spaanse sfeer luistert Compañía Flamenco Fusión, gekend van Fata Morgana (2005) en het Belgisch Kampioenschap Sevillana-dansen (2007), de paardenwijding op. "Meewerken aan de Paardenwijding in Spaanse stijl zagen we direct zitten.", vertellen Nancy Boeye en Joke Van De Velde van vzw Flamenco Fusión, "Dit is weer een perfecte gelegenheid voor iedereen, om Sevillanas te dansen op de gitaarmuziek van Caoba en Ary!" Voor de dansleken geven we graag een beetje uitleg: de Sevillana is de typische dans van de Feria de Abril in Sevilla, die men met of zonder danspartner kan uitvoeren en die over de hele wereld op dezelfde traditionele manier wordt gedanst. De eeuwenoude choreografie bestaat uit 4 deeltjes of Copla’s genaamd.

 

Het programma van de paardenwijding begint om 10u30 met de Sint-Hubertusviering in de kerk van Stekene. Om 11u30 gaat de paarden-en hondenwijding van start op het kerkplein. Niet onbelangrijk: er is gratis jenever. Een uur later wordt het Zomerhuis in de Brugstraat de plaats voor een gratis receptie in Spaanse sfeer en om 16 uur is er een demonstratie Spaanse Rijkunst en authentieke Flamenco optredens. (mb)