Lokers Stadsbestuur helpt c.v.Tuinwijk bij sanering Brugstraat-Zelestraat

Image
Maquette van project cv Tuinwijk tussen Brugstraat en Zelestraat
LOKEREN. De sociale huisvestingsmaatschappij c.v. Tuinwijk is reeds geruime tijd bezig met de voorbereidingen van een nieuw inbreidingsproject tussen de Zelestraat en de Brugstraat. Alle eigendommen werden tot op heden in der minne aangekocht. Om het project te kunnen realiseren, bleef nog een laatste eigendom aan te kopen. Sinds begin 2008 geldt er voor de realisatie van sociale woonprojecten echter een nieuw financieringssysteem, op grond waarvan de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen een ongunstig advies gaf.

 

Gelet op de jarenlange inspanningen, de staat van verkrotting die inmiddels een negatieve invloed heeft op de ruime omgeving, en de beleidskeuze om de sanering van het Zand en omgeving als prioritair te beschouwen, was het noodzakelijk om te zoeken naar andere oplossingen.


Als enige mogelijke oplossing bleef een structurele inbreng van de stad overeind.  De stad staat in voor de aankoop van de allerlaatste te verwerven eigendom nl. Brugstraat 23, eigendom van dhr. en mevr. Achahbar, voor de prijs van 200.000 euro en draagt deze eigendom vervolgens in een latere fase over aan c.v. Tuinwijk. In ruil zal bij de eerstvolgende statutenwijziging van c.v. Tuinwijk een kapitaalsverhoging worden doorgevoerd, waarbij de stad extra aandelen ontvangt evenredig met het bedrag van de aankoop van het goed. De overdracht door de stad en de kapitaalsverhoging zal gelijktijdig gebeuren. De VMSW is akkoord met deze directe en structurele inbreng in het project.


Nu de gemeenteraad deze ingreep goedgekeurd heeft, zijn er volgens schepen Liebaut (CD&V) geen hinderpalen meer voor het inbreidingsproject van de c.v. Tuinwijk. In de loop van 2009 zullen langs de Zelestraat de vroegere 'gebouwen Borms' gesloopt worden. Van daaraf wordt een doorsteek gerealiseerd naar de Brugstraat, waar eveneens de nodige slopingswerken van zwaar verkrotte woningen zullen aangevat worden. Het nieuwbouwproject van cv Tuinwijk voorziet 19 woongelegenheden, bestemd voor verhuring, met aandacht voor ruimte en groen, waarbij een doorsteek voor voetgangers en fietsers gecrëerd wordt tussen Brugstraat en Zelestraat. Na een architectuurwedstrijd is het ontwerp toegewezen aan het Brussels architectenbureau URA. Vertegenwoordigers daarvan verduidelijkten dat zij er in hun plannen naar streven, een gevoel van ruimte te creëren tussen de smalle Brug- en Zelestraat. Die densiteit willen zij breken, door in hun plannen een afwisseling te voorzien tussen gebouwen en groen met tuintjes, bomen en zitbanken. Schepen Liebaut wil via dergelijke urbanisatie meer “licht en lucht” in de buurt brengen. Door aanpassing van de rooilijn in beide oude straten, wil hij ook optimaal de kans benutten om de straat en de voetpaden waar mogelijk te verbreden.


Aangezien bij de 19 woongelegenheden ondergrondse parkings voorzien zijn, kan er op dat vlak geen overlast voor de overige straten ontstaan. Van het geheel werd een maquette voorgesteld: op de foto’s hierbij ziet men vanaf de hoek links (Zand), onderaan de Zelestraat, bovenaan de Brugstraat. Het project van cv Tuinwijk, met doorsteek tussen beide straten, is blauw gekleurd.

 

Image
vlnr: de heren Van Hoye en Van Hoecke van cv Tuinwijk, schepen Liebaut, en twee vertegenwoordigers van architectenbureau URA

 

In ruimer kader is het stadsbestuur bezig met de opstelling van een RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan), d.i. een complex bestemmings- en onteigeningsplan voor het ganse gebied tussen Brugstraat - Zelestraat - Lepelstraat, dat moet uitgewerkt zijn tegen 15 januari 2009. Op deze manier kan een bijkomende impuls gegeven worden, die tot een heropleving van deze omgeving kan leiden. (jdw)