Heeft kredietcrisis gevolgen voor de Lokerse stadskas?

LOKEREN. Op verzoek van een aantal gemeenteraadsleden werd de agenda van de laatste gemeenteraadszitting aangevuld met een extra-punt. Gevraagd werd of de aan gang zijnde financiële crisis ook gevolgen heeft voor de Lokerse stadskas.

 

Stadsontvanger Bea Sergeant kwam zelf de nodige toelichtingen geven. Zij stelde dat de stadsfinanciën beheerd worden volgens het principe van de goede huisvader, wat volgens mevrouw Sergeant o.a. inhoudt dat niets belegd is in aandelen. De aandelencrisis op de beurzen kan de stadskas dus niet rechtstreeks treffen. Blijft nog de vraag wat de invloed is van de bankencrisis.

 

De Stad heeft wel korte termijnbeleggingen van 7,2 miljoen euro bij ING en 6,7 miljoen euro bij Fortis, maar deze houden nu geen financieel risico in. Hetzelfde kan gezegd worden van het pensioenspaarfonds tak 21 bij Dexia, waar men zowel een kapitaalsgarantie als een rendementsgarantie heeft. De Grondregie heeft eveneens korte termijnbeleggingen ten bedrage van 14,2 miljoen euro, uitsluitend bij Fortis. Ook hier kan men stellen dat er geen onmiddellijk verliesrisico aanwezig is. Zoals alle steden en gemeenten heeft ook de Stad Lokeren een participatie in de gemeentelijke holding, en via die weg dus ook in Dexia. Hier valt nog af te wachten welke invloed dit eventueel zal hebben op de resultaten van de holding.

 

Zeer recent heeft de Vlaamse regering engagementen aangegaan t.a.v. Ethias. De vraag werd gesteld, of dit (gedeeltelijk) zal gerecupereerd worden van de gemeenten. Tijdens de gemeenteraadszitting verklaarde burgemeester Anthuenis dat hierover tot op dat ogenblik nog geen enkele correspondentie ontvangen was van de Vlaamse regering. Zolang deze verduidelijkingen er niet zijn, kan men ook niet inschatten of de Ethias-affaire financiële gevolgen zal hebben voor de stad.


In elk geval is het zo, dat de stad Lokeren enkel verzekeringspolissen lopen heeft bij Ethias, maar geen beleggingen.

De financiële crisis heeft momenteel dus geen noemenswaardige invloed op de Lokerse stadsfinanciën. (jdw)