Burger vraagt sluiting N70 tijdens piekuren

ZWIJNDRECHT. In een verzoekschrift had burger Erik Van Hul, bewoner van Dorp West, een wel erg revolutionair voorstel want hij wou het verkeer op N70 tijdens de piekuren weghouden op de as Dorp West - Dorp Oost en Verbrandendijk. Hij sprak van een 'langewapperbrug' op dat traject omdat er verzet is tegen de echte Langewapperbrug omwille van het fijnstof. Ook langs die N70 wordt fijnstof gesnoven.

Van Hul nodigde het college uit om dat eens te komen doen. Zeker op een ogenblik dat er weer iets mis is op de ring rond Antwerpen of aan de verkeerswisselaar St.-Anna, Antwerpen-West, Antwerpen-Oost, de Kennedytunnel zelf.

 

"Deze 'lagewapperbrug' N70 is in feite 13 km. lang: de file sluit van de tramterminus op Linkeroever aan op het eerste  rondpunt ingang Zwijndrecht, vervolgens tot het rondpunt tramterminus grens provincies Antwerpen- Oost Vlaanderen, deint verder uit tot het rondpunt ingang Beveren en lost stilaan op in de omgeving van het kruispunt De Ster begin Sint-Niklaas. Gelove wie kan. En als toetje staat op zulke momenten het openbaar vervoer geprangd midden het fijn-en-ander-stof", zo zag Erik Van Hul het.

 

Hij verwees naar het proefproject  in de Laarstraat, waarbij het verkeer niet meer linksaf mag over de spooroverweg om zo iets te doen aan het fijnstof. Daar putte hij dan zijn verzoekschrift uit en meldde aan het schepencollege: "Daarom moet U zeker het lef hebben en de moed durven opbrengen om een analoog project op touw te zetten langs de N70. Als dit niet gebeurt, heeft uw ‘Laarstraat-project’ meer weg van een pleister op een houten been."

 

Zijn verzoekschrift had dan ook als inhoud om alle doorgaand verkeer tijdens de piekuren (7u30- 8u30 rijrichting Oost Vlaanderen - Antwerpen en 16u30- 18u uur rijrichting Antwerpen-Oost Vlaanderen), op de N70 te verbannen, alsook  alle doorgaand verkeer  op dezelfde weg bij om het even welk sinister dat plaatsgrijpt in de ruime omgeving van de Antwerpse ring, en dit laatste in om het even welke rijrichting.
 
Dit verzoekschrift werd ter bespreking voorgelegd aan de verkeerscel. Tevens werd met brief van 28 juli 2008 het standpunt van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap (administratie Wegen en Verkeer) gevraagd omdat de betrokken weg een gewestweg betreft. Daar de N70 een gewestweg betreft, kan het gemeentebestuur daar niet autonoom in beslissen om de N70 zomaar af te sluiten. Het standpunt van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap (administratie Wegen en Verkeer) dient afgewacht te worden vooraleer het gemeentebestuur dit verder kan bespreken. (r.d.)