Slechts twee middenstandverenigingen in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT/BURCHT. De gemeente heeft werk gemaakt van een nieuw toelagereglement voor middenstandvereniginen. Daaruit blijkt dat er in de ganse gemeente maar twee zijn: Unizo en de vereniging van Zwijndrechtse Zelfstandigen (VZZ). In de bestuursvergadering van de Adviesraad voor zelfstandigen werd besloten om verenigingen als Markant of de 'Feestbeurs' niet in aanmerking te laten komen voor een erkenning.

Het gevolg is dat zij dan ook geen subsidies kunnen krijgen. Voor de dienstjaren 2008 tot 2013 verleent de gemeente immers een toelage aan plaatselijke middenstandsverenigingen als tussenkomst in de financiële kosten van de door hen georganiseerde activiteiten.

 

De activiteit moet gepland worden rond een duidelijk omschreven thema, doelgroep, straat, buurt of een regelmatig terugkerend evenement(Kerstmis, Pasen enz..) en bijdragen tot een aangename winkelsfeer en de aantrekkingskracht voor de klant vergroten. Zij moet op voorhand (voor 31 dec van het betreffende dienstjaar)  worden gemeld aan het College van Burgemeester en Schepenen door middel van een actiedocument en dat met o.a. vermelding van dag, uur, periode en plaats van het gebeuren en de beoogde doelstellingen op korte of lange termijn.

 

Iedere zelfstandige handelaar uit Zwijndrecht moet er aan kunnen deelnemen zodat een goede samenwerking tussen de handelaars de plaatselijke middenstand ten goede komt. De activiteit geen uitgesproken commercieel karakter heeft zoals bv. een bal, tombola, wedstrijd met deelname tegen betaling. De deelname door de burger -klant aan deze actie dus steeds gratis is; er mag geen financiële vergoeding tot deelname gevraagd worden. Voor 2009 zijn er maar twee middenstandverenigingen die in aanmerking komen: Unizo Zwijndrecht-Burcht en Vereniging Zwijndrechtse Zelfstandigen.

 

Nieuw in Zwijndrecht is het principe 'erkende middenstandsvereniging'. Om erkend te worden als middenstandsvereniging moet men minimum 3 acties realiseren in het komende jaar en op voorhand de erkenning aanvragen. Een middenstandsvereniging ontstaat wanneer meerdere zelfstandige handelaars zich verenigen om samen te werken, een actie- of werkgroep, een vereniging, al dan niet met rechtspersoonlijkheid, oprichten om doelstellingen, in het kader van hun middenstandsactiviteiten, te verwezenlijken. De leden moeten hun zelfstandige activiteit hebben te Zwijndrecht.

 

Alhoewel het college opteerde voor toelagepakketten van 3 x 1500 euro (met een maximum van 4500 voor 2009) werd er in het reglement toch vastgehouden aan het principe van betoelaging van 20% van de totale kosten. In de bestuursvergadering van 9 oktober van de adviesraad voor zelfstandigen kozen de aanwezige vertegenwoordigers van de diverse middenstandsverenigingen voor behoud van het oude vergoedingsprincipe i.p.v. het forfaitair bedrag van 1500 euro per erkende vereniging. Wat zeker in aanmerking komt voor betoelaging is de huur van niet -gemeentelijke materiaal, energieverbruik en huur van meterkasten en algemene kosten voor niet -investeringsmateriaal zoals bv. drukwerk, affiches. (Rolf Duchamps)