Hij is daar, de Kruibeekse geschenkbon

Image
De voorkant van de stijlvolle wenskaart waarin de Kruibeekse geschenkbon wordt aangeboden.
KRUIBEKE. Unizo heeft in samenwerking met de gemeente maandag de Kruibeekse geschenkbon voorgesteld. Unizo voorzitter Rita Pauwels werkte er een plan voor uit dat moest zorgen dat dat de Kruibekenaar uit de drie deelgemeenten, zijn aankopen in eigen gemeente zou doen. De Kruibeekse zelfstandigen kunnen best dat initiatief gebruiken want ze weten dat heel wat inwoners uitwijken naar de omliggende shoppingscentra in Beveren, Sint-Niklaas of Antwerpen.

 

Sinds 20 oktober is de Kruibeekse Geschenkbon dus een feit en kan hij gebruikt worden om als cadeau te geven bij om het even welke gebeurtenis. "De gemeente is super-content", aldus schepen van middenstand Stijn Bogaert, "Het is een goede samenwerking tussen de gemeente en Unizo om zo de lokale economie te ondersteunen door mensen in eigen gemeente te houden voor hun aankopen."

 

Het uitbrengen van de Geschenkbon gebeurt nu toch in een goede periode met de feestdagen voor de deur. Rita Pauwels wees er ook op dat het gaan winkelen buiten Kruibeke ook inhoudt dat men daar nog andere zaken koopt die men er ziet en de dus ook niet in eigen gemeente koopt. Men blijft er zelfs zitten om wat te eten of te drinken.
Aankopen doen in eigen gemeente is volgens de voorzitter ook aangenamer omdat men in contact komt met de zelfstandige zelf. In shoppingcentra is dat zo niet. Dat zijn daar werknemers wat niet het sociaal contact geeft zoals in eigen Kruibeke.


Het zijn vooral de jongere mensen die Kruibeke ontvluchten voor inkopen. Er kan niet naast gekeken worden dat in de gemeente reeds gevestigde zaken die werden overgenomen, daarna moesten sluiten. Kruibeke wl ook klaar staan wanneer in Beveren de Warande opent. Er komt ook in Kruibeke heel wat reclamedrukwerk over ‘Beveren Grootste Winkeldorp van Vlaanderen’.

 

De Kruibeekse geschenkbon heeft een waarde van 10 euro maar kan natuurlijk met meer dan één aangekocht worden voor een cadeau van een hoger bedrag. Hij draagt voor de veiligheid ook een reliëfstempel van de gemeente. Het logo werd ontworpen i.s.m. de gemeente en de lay-out van het geheel is erg fraai opgemaakt.
Vooral de wenskaart waarin de bon zit opgeborgen straalt stijl en klasse uit. Vooraan staat van elke deelgemeente ene gebouw: het gemeentehuis (Kruibeke), Kasteel Wissekerke (Bazel) en de Graventoren (Rupelmonde). De door de burgemeester gelanceerde slogan, 'Kruibeke, waar lieve mensen wonen' ontbreekt ook niet.

 

Binnenin de luxe wenskaart kan geschreven worden aan wie de geschenkbon is gericht en vanwege hij komt. En dan helemaal onderdaan staat nog een tip, eveneens door de creatieve burgemeester Denert ontworpen: "Niet verder lopen, liever in Kruibeke kopen". Alles zit dan nog eens in een luxe-omslag.

 

Een belangrijk idee van burgemeester Denbert was ook om aan de uitgave van een Kruibeekse geschenkbon, iets te verbinden voor het goede doel. Zo kan, wie dat wil, ook een bedrag van 50 cent worden bijgevoegd voor 'Kom op tegen kanker'. Op de omslag staat dat dan op het strikje vermeld. Op de envelop staat ook de tekst: "Geef en ontvang een glimlach".

 

Image
De initiatiefnemers van Unizo met burgemeester Denert en naast hem rechts de schepenen Irene Gorrebeeck en Stijn Bogaert.

 

Meer dan 80 handelszaken werken mee. Kruibeke telt in totaal wel 150 zelfstandigen maar dokters, apothekers, kinesisten mogen net meewerken. De lijst van de deelnemende zaken wordt op een flyer vermeld. Deze wordt op 10.000 exemplaren verspreid. De deelnemende handelaars hebben aan het raam ook een raamsticker kleven. De Kruibeekse geschenkbon kan aangekocht worden op meerdere verkoopspunten zoals het onthaal van de gemeente, de bibliotheken van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde, de Toeristische Dienst, het kasteel Bazel. En dan zijn er nog diverse handelaars die herkenbaar zijn aan een speciale sticker waarop staat 'Wij verkopen met de glimlach de Kruibeekse geschenkbon'.


Het gemeentebestuur werkt zeker al mee aan het geven van geschenkbonnen bij gelegenheden die zich voordoen bij het personeel zoals geboorten, huwelijken . Ook verenigingen is het een aanrader om hem als cadeau te geven.

 

Naar de toekomst toe wil men ook naar bedrijven en KMO’s gaan om voor het personeel ook gebruik te maken van de Kruibeekse Geschenkbon. Die zou kunnen gegeven worden als eindejaarscadeau of een jubileum e.d. De aankoop zal steeds kunnen worden ingebracht in de boekhouding. "Maar hoe dat zal worden aangepakt moet nog worden uitgewerkt", aldus Rita Pauwels.(Rolf Duchamps)