Briljant voor Georges en Juliette

Image
't Is alsof Burgemeester Marc Van de Vijver de hemel dankt dat het briljanten paar destijds in 'zijn' Haasdonk huwde.
BEVEREN. Een briljanten bruiloft of 65 jaar huwelijk mogen voeren is voor niet veel echtparen weggelegd. In Beveren viel die eer te beurt aan Georges Boon en Juliette Van den Eeckhout uit de Glazenleeuwstraat. Ze huwden in 1942 in Haasdonk. Eigenlijk zijn ze nu al 66 jaar gehuwd maar door omstandigheden kon dit vorig jaar niet gevierd worden. Burgemeester Marc Van de Vijver en schepenen Katrien Claus en Luc Maes, die ‘thuis’ zijn op de Glazenleeuw, wachtten het briljanten koppel en hun familie op in de Verlatzaal van het kasteel Cortewalle.

 

Katrien Claus sprak een welkomswoord uit. Ze vond het woord ‘briljant’ mooi klinken en Georges en Juliette te mogen ontvangen vond ze een eer. Burgemeester Van de Vijver als Haasdonkenaar, was chauvinistisch ingesteld omdat het paar destijds in Haasdonk huwde, op het gemeentehuis én in de kerk. "Als jonge mensen beloofden jullie daar om samen op het levenspad te gaan", aldus Van de Vijver die maar al te goed begreep dat in 1942 de oorlog voor veel miserie zorgde. Het zwaarste moest dan nog komen in 1944 en 1945. Ook de maatschappij was 66 jaar geleden anders dan nu. Georges en Juliette hebben zo al de ganse omwenteling mee gemaakt. "Het belangrijkste is toch dat jullie steeds elkaar hadden. Nu vinden we de luxe vanzelfsprekend maar in jullie tijd moest dat allemaal nog ontwikkeld worden." De burgemeester verwees naar de wereldtentoonstelling van 1958 toen er heel wat van de vernieuwing werd getoond.

 

Hij ging terug naar 1942: "Moesten we jullie toen gezegd hebben dat jullie 66 jaar later gevierd zouden worden voor een briljanten jubileum, daar zouden jullie om gelachen hebben. Nu kunnen we toch dankbaar en fier terugkijken op die 66 jaar. Misschien wel met gemengde gevoelens, gewoon omdat het allemaal zo snel ging."

 

Image
Het briljanten paar bij de slee van Cortewalle

 

Georges, geboren in 1921, was een gekend aannemer. Hij begon zijn zaak toen hij er 43 was in 1964. Hij werd geboren in Sint-Gillis maar ging nadien met zijn echtgenote in de Kruisstraat te Haasdonk wonen, een straat die op de N70 uitkomt. Nu woont het koppel echter al 52 jaar op de Glazenleeuw. Juliette Van den Eeckhout, geboren in 1923, was huisvrouw al vond burgemeester Van de Vijver dat ze veel meer was dan dát: ze stond steeds achter haar man en zijn bloeiende onderneming.

 

Het paar kreeg 4 kinderen, twee jongens en twee meisjes.Jammer genoeg overleed 30 jaar geleden reeds een zoon op 33-jarige leeftijd. Hun kinderen zorgden voor 6 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen. Dochter Angeline Boon is advocate en in Beveren geen onbekende want van 1988 tot 1994 zetelde ze in de gemeenteraad. Ze behoorde tot de Gembel -fractie (Gemeentebelangen). Naast Angeline had Gembel ook nog Raf Verstraeten in de raad.

Georges Boon heeft thans op 87-jarige leeftijd nog steeds het tuinieren als hobby, zowel bloemen als groenten kweekt hij er. Vroeger was hij ook een vurig supporter van SK Beveren. "Ik miste geen enkele match", zei hij, "Maar nu gaat dat niet meer."

 

Image
De familiefoto van deze heuglijke dag.
 


Burgemeester Van de Vijver moest dan nog het protocollaire gedeelte afwerken. Voor de vierde keer ontvingen Georges en Juliette een trouwboekje: voor het eerst wast op hun huwelijksdag in 1942, dan op hun gouden bruiloft in 1992 en daarna op hun diamanten in 2002 en nu dus briljant. Ze hadden al een tinnen schotel als aandenken, een Delftse schotel en thans mochten ze een schitterende kristallen vaas van het gemeentebestuur in ontvangst nemen.

Omdat het ook aan het Hof in Brussel was gemeld  kwam er va,uit het Koninklijk Paleis een gelukwens en kon de burgemeester een medaille overhandigen met de beeltenis op van de Koning en de Koningin. En dan waren er nog bloemen en een deugddoende receptie.


Burgemeester Van de Vijver wilde ook al een afspraak maken voor het vieren van 70 jaar huwelijk!(Rolf Duchamps)