Buurtbewoners verkennen Burchtse Weel

Image
In de werfkeet omschreef Jan Verschooren, Werfcommunicator Masterplan Mobiliteit Antwerpen, aan de hand van een plan welke werken er in uitvoering zijn.
BURCHT. Een vijftigtal gelaarsde buurtbewoners hebben zondagvoormiddag de werken aan de Burchtse Weel van nabij leren kennen. Op die manier kon worden vastgesteld dat het immense werken zijn om de Burchtse Weel van weleer om te vormen tot een slikken- en schorrengebied dat onder de invloed zal staan van de getijdenwerking op de Schelde. Dat komt dus neer op een overstromingsgebied dat na een tijd een waardevol stuk natuur zal doen ontstaan voor rietsoorten en waar ook broedvogels zich zullen thuis voelen.

 

Tijdens de tocht vernamen de wandelaars nog veel meer gegevens over de werken die als resultaat een ecosysteem zullen vormen dat te vergelijken is met ‘Het Zwin’. De verkenning van het gebied stond onder leiding van Jan Verschooren, Werfcommunicator Masterplan Mobiliteit Antwerpen. In de werfkeet gaf hij eerst een algemeen beeld van de te bezoeken plaatsen bij een groot omgevingsplan. In de huifdige fase der werken is het voor buitenstanders nodig om vooraf de verschillende  deelwerken voor ogen te hebben.

 

Image
Het plan van de Burchtse Weel: de Beatrijslaan is onderaan. De ellips is het bufferbekken en links daarvan op de dijk komt de zware pomp.


Met een gids als Jan Verschooren, die zowat elke vierkante meter kent, kregen de buurtbewoners een heel andere kijk op de Burchtse Weel die eind 2009  een definitieve plaats zal hebben gekregen binnen het  Park Linkeroever. Het is immers de bedoeling deze Burchtse Weel te laten samensmelten met de Middenvijver en het Sint-Annabos om zo één groot natuurgebied te krijgen.

 

Net voor het vertrek kwam een drietal motorcrossers voorbij gevlogen op het voor hen aantrekkelijk zandparcours. Dat tot grote ergernis van Lucas Bergmans, De Boswachter van het Agentschap voor Natuur en Bos. Voor motorcrossers is het terrein uiteraard een droom om door het zand op en af te rijden. Maar wel absoluut verboden.

 

Image
De groep tussen zand en water. Op de achtergrond het gebouw waar de asielzoekers verblijven.

 

Dan leidde Jan Verschooren de geïnteresseerde groep , bij wie ook de Zwijndrechtse milieuschepen Irène Hoppe en de gemeenteraadsleden Bruno Bijl en Greet De Jonghe, naar de zandstrook waar nauwelijks het einde was van te zien. Toch was het geheel versierd met enkele diepten en dijken in wording. Zo moet er een dijk worden aangezet die rondom loopt op Sigmahoogte wat dan toch 9,25 m TAW zal worden.

 

Image
Het Neuzenbergbos sluit aan bij de Burchtse Weel.

 

Naar de kant van de Schelde in de strook van de vroegere waterpartij, werden twee voorlopige dijken aangelegd om veilig te werken. Later worden die doorgestoken om zo één waterpartij te krijgen. Langs de Beatrijslaan komt de doorsteek naar de Schelde. Daarvan komen nu de werken langs de Scheldekant op de Beatrijslaan in beeld. Sedert 26 september werd daar een wegversmalling ingevoerd en dat zal zo blijven tot begin 2009. De doorsteek is nodig om de rechtstreekse verbinding te bekomen met de Schelde en om zo eb en vloed te verkrijgen in de Burchtse Weel. De doorsteek Schelde - Weel, zal gebeuren door ondergronds twee grote buizen van 3m bij 6 meter.

Het overstromingsgebied wordt niet aangelegd om Scheldewater te potten tegen overstromingen langs de Schelde -oevers maar wel voor de natuur met slikken en schorren in de Burchtse Weel te voeden. Het is ook brak water dat binnen komt.


Langs de kant van het gebouw van de vroegere Hoge Zeevaartschool thans asielcentrum en waar vroeger de waterskiclub Skianna actief was, was er altijd al een verbinding met de Schelde om het overtollige water uit  de Burchtse Weel via een klap af te voeren naar de stroom.  Er werd besloten deze te behouden al verwacht Jan Verschooren, dat die niet veel zal moeten functioneren.

 

Image
Het zijn immense werken die aan de Burchtse Weel worden uitgevoerd, in de hoogte met dijken en omlaag voor waterpartijen maar ook het slib komt bij kijken.

 

Naar het bufferbekken toe, komt op de dijk een gigantische pomp die enkele in noodgevallen zal in werking gezet worden. Bij overstromingsgevaar dus. Dan wordt het overtollige water overgepompt in het bufferbekken. "Er wordt aangenomen dat het water uit de Schelde zo hoog komt dat het in de Burchtse Weel zal moeten worden gestockeerd, is voorzien voor tweekeer op 30 jaar. Maar dat zou ook kunnen dat dit twee jaar na elkaar gebeurt", aldus de werfcommunicator, "Ze hebben al gezegd dat Burcht zonder elektriciteit zal zitten als die pomp zal werken. Daarom zal ze een speciale elektriciteitsbron krijgen. Er zal alle maanden wel een test gebeuren. De werking van de pomp valt in beheer van de provincie."

 

Er is ook wel goed nieuws voor de vissers want in het bufferbekken is een plaats voor hen voorzien. Waar de waterpartijen afhankelijk zijn van de getijden, zal niet kunnen gevist worden. Op de waters van de Burchtse Weel zit veel vis en ook in de Schelde is er al terug een rijker visbestand. "Maar die vis opeten is niet aan te raden", werd gezegd. Bij het begin der werken werden zoveel mogelijk vissen op voorhand opgevist. Een eerste beurt bracht in 2007 zelfs 15 ton vis in de netten.

 

Image
Op meerdere plaatsen staan borden waar slib is gestort dat moet uitdrogen.
Een belangrijk onderdeel tijdens de gidsbeurt van Jan Verschooren, richtte zich naar de slibverwerking. Ook voor de Burchtse buurtbewoners  was dit een onderwerp waar veel belangstelling voor was. De gids wees er vooraf op dat de slibstorten bijzonder gevaarlijke plaatsen zijn. Er werden borden aangebracht als verwittiging voor bezoekers én meteen voor eventuele personen die illegaal het gebied binnen geraken. Er is heel wat slib te zien dat ligt te drogen.
Lucas Bergmans van Natuur en Bos, demonstreerde op een slibvlakte door met één laars in het slib te duwen. Een stuk van die laars verdween  in de zwarte brei. Hem er terug uithalen vroeg enorme moeite.


Image
Boswachter Lucas Bergmans van natuur en Bos demonstreert het gevaar op de slibopslagplaats.
Niet zo ver van de werfkeet in de straat (Burchtseweel) ligt dan weer een vrij grote oppervlakte  vervuild slib te drogen en dat zal moeten worden afgevoerd. Verschooren: "Het principe is echter om alle slib zoveel mogelijk in de Burchtse Weel zelf te gebruiken, als het mag. Via OVAM wordt het slib bewerkt en wordt ook bepaald of het kan gebruikt worden." Er is ook slib bij dat uit het nabijgelegen zuiveringsstation komt. Omdat er heel wat grondweken worden uitgevoerd moest ook uitgekeken worden of er geen storten waren van vroeger die voor een vervuilde bodem konden zorgen. In verband met het verleden wist de gids wel dat het ganse gebied meermaals werd overhoop gehaald maar wat precies, kon hij niet reconstrueren.


"Burchtse Weel vond oorspronkelijk zijn ontstaan na een natuurlijke doorbraak van de Schelde, een breuk die er in de Middeleeuwen moet geweest zijn. Zo bleef er een grote plas achter."


In de jaren ’60 werden de elementen van de Kennedytunnel hier ook gebouwd en daarvan zijn er nog enkele littekens te zien van het toen aangelegde bouwdok. Via een doorbraak van de Scheldedijk werden de elementen tenslotte buiten gevaren. De palen waar de elementen aan waren gemaakt, zijn nu bij de graafwerken te voorschijn gekomen aan de kant van de Hoge Zeevaartschool.

 

Image
Bij de graafwerken werden ook restanten blootgelegd van palen waar de elementen voor de bouw van de Kennedytunnel aan vast lagen. Het bord zet aan tot voorzichtigheid!


De vervuiling die er wordt aangetroffen komt vaak,ook van buitenaf door bijvoorbeeld water dat in de weel kwam. Er zijn stukken bij waar het vrij zuiver is maar andere die echt vervuild zijn. Op een bepaald stuk, dichter naar Burcht op, werd cadmiumvervuiling aangetroffen van de vroegere fabrieken zoals Sidal. "Toch is het zo dat we minder vervuiling aantreffen dan dat we verwacht hadden. Het zand kunnen we grotendeels hergebruiken. We dachten meer ‘stort’ aan te treffen. Her en der wel eens wat maar het valt relatief wel mee", aldus Verschooren.

 

Image
Gasleidingen moesten worden uitgegraven en een nieuwe leiding werd gelegd omheen het gebied.De oude buizen geven een beeld van dit werk.
Bij de werken moesten ook de dikke buizen van een gasleiding worden verwijderd en een nieuwe leiding omheen het gebied worden aangelegd. Een berg gele en zwarte gasbuizen lagen er nog op een hoop. Er komt dus meer bij kijken dan graven, grond vervoeren, dijken legen, waterplassen ordenen, slib drogen…

 

Dichtst bij Burcht langs de kant van het vroegere Sidal, werd reeds een diepe gracht aangelegd die water uit het bos krijgt. Vroeger liep het zo in de Burchtse Weel maar nu wordt het omgelegd en afgevoerd in het bufferbekken. Naast deze grote beek komt langs de kant van de weel een Sigma dijk. Over de gracht komen geen bruggen maar de toegankelijkheid langs die kant moet nog in overweging worden genomen. Er komt op de gronden van het vroegere Sidal een ruime verkaveling en van daaruit werd gesteld dat fiets- en wandelwegen zouden kunnen aansluiten bij deze van de Burchtse Weel.


Image
Op deze plaats lag de oude weel waar de waterskiclub Skianna jaren was gehuisvest. Er is een voorlopige dijk aangelegd die later wordt doorgestoken zodat het een waterpartij wordt.
Want dit staat vast: in de nieuwe Burchtse Weel zal heel wat ruimte worden voorzien voor fiets- en wandelpaden die ook zullen aansluiten op deze die nu al in de omgeving werden gerealiseerd. Verschooren: "Er zal voor elk wat wils zijn, de fietsrecreant en de wandelaar. Er komt hier een heel andere natuur dan deze die er voorhaan was en waarin kan gewandeld worden tot op Linkeroever. Onder spoorweg komt zelfs een ‘onderdoorgang’"

 

Het is nu absoluut niet mogelijk om te fietsen of te wandelen in de werfzone en dat uit veiligheidsoverwegingen. Wanneer bepaalde zones toch al toegankelijk worden, dan zal dat gemeld worden. In afwachting wordt wel een bezoekdag georganiseerd . Wanneer, kon werfcommunicator Verschooren nog niet zeggen, maar alle Zwijndrechtenaren en Burchtenaren zullen worden uitgenodigd. Er zal dan wel gewerkt worden via inschrijvingen.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BURCHT. Pas nu wordt duidelijk wat een immens werk door BAM werd gerealiseerd rond de Burchtse Weel. Het grootste deel van de dijk werd geasfalteerd en weldra kunnen wandelaars en fietsers er...

BURCHT. De aanleg van de Burchtse Weel loopt naar de laatste werkzaamheden toe. Eigenlijk hadden werken al klaar moeten zijn maar er moet nog een deel van het slib uit de Burchtse Weel én het...

Aan de Schelde in de Beatrijslaan ligt alles klaar om van start te gaan.BURCHT/LINKEROEVER. Vanaf vandaag, vrijdag 26 september, tot begin 2009 is er een wegversmalling op de Beatrijslaan ter...

Het team dat de vissen van een gedeelte van de Burchtse Weel in veiligheid brengt.BURCHT. Dinsdag 27 mei om 9u begon aan de Burchtse Weel voor de tweede keer een afvissing. Dat is ruim een jaar...

Vele hebben aan de Burchtse Weel initiatie waterski gevolgd. (Foto Skianna)BURCHT. Weldra maakt waterskiclub Skianna zich weer klaar om aan het nieuwe seizoen te beginnen maar nadat ze vorig jaar...

Een verbodsbord van toen dat ook nu nog altijd telt aan de Buchtse Weel.BURCHT. De aanleg van de Oosterweelverbinding zal hoe dan ook de natuur omwoelen. Stukjes natuur zullen hier en daar...