Waaslanders stemmen voor Bazel als 'Mooiste dorp van Vlaanderen'

Image
kasteel Wissekerke in Bazel
BAZEL. Je kan in Bazel geen voet meer verzetten of er is wel iets dat de aandacht trekt op 'Het mooiste dorp van Vlaanderen'. Spandoeken, affiches, strooibriefjes. De mensen kennen de situatie en praten er over en vragen om te stemmen voor hun dorp. Kortom, de strijd om de titel 'Mooiste Dorp van Vlaanderen' woedt volop.

 

In deze laatste week voor de finale komen de drie Oost-Vlaamse dorpen aan bod in Vlaanderen Vakantieland en in het Nieuwsblad. Slechts één van hen zal het volgende week in de finale opnemen tegen de dorpen uit de andere provincies. Bazel is het enige Wase dorp dat in aanmerking komt. Een reden dus om de hele regio op te trommelen om zich achter Bazel te scharen.

De wedstrijd 'Mooiste Dorp van Vlaanderen' is een initiatief van Toerisme Vlaanderen met de steun van Het Nieuwsblad, VRT (één en Radio 2) en Lannoo. De 15 dorpen die strijden voor een finaleticket werden gekozen uit een shortlist van 50 dorpen. Volgende criteria waren bepalend in de beoordeling:
- pittoresk karakter: authentiek dorpsplein, kerk, coherente architectuur…
- landelijke omgeving: groene omgeving, mooie vergezichten
- historisch aspect: legendes, verhalen, historische figuren, rijk patrimonium, culturele activiteiten
- Vlaams, Bourgondisch karakter: eten & drinken, feestelijkheden en evenementen
- Toeristisch recreatieve activiteiten: mooie fiets- en wandelroutes, leuke musea
Waarom de Waaslanders voor Bazel moeten stemmen kan ook worden gerechtvaardigd door enkele belangrijke gegevens over het dorp. Wie eens op ontdekking gaat in Bazel zal meteen wel de smaak te pakken krijgen van een bijzonder fraai en gezellig dorpje met een rijke en zichtbare geschiedenis.
 
Bazel in de geschiedenis


In 1156 heette Bazel nog Barsela, maar het feit dat er toen van het dorp reeds sprake was, maakt het tot één van de oudste nederzettingen in het Waasland. In De Eenhoorn vergaderde de vierscharen van Bazel en Wissekerke én het hoofdcollege van het Land van Waas. In 1452 speelde het gebouw een rol in de slag om Bazel. Vandaag kan je in de herberg op het Koningin Astridplein terecht voor een lekker glas en een verzorgde maaltijd.
De huidige Sint-Pieterskerk was reeds voor 964 een romaanse bidplaats, haar boeiende geschiedenis vormt het voorwerp van onderzoek van de Ghesellen van Sint-Pieter.


Image
de ingang van kasteel Wissekerke in Bazel
En dan is er uiteraard nog kasteel Wissekerke waarvan de funderingen in 1238 gelegd werden door Raas Van Barsele. Na de volledige vernietiging door de troepen van Marnix van Sint-Aldegonde in 1562 volgden de wederopbouw en tal van verbouwingen. De adellijke familie Vilain XIIII bewoonde het kasteel tot de gemeente Kruibeke het in 1989 kocht, volledig restaureerde en openstelde voor het publiek.
 
prachtige natuur


Dankzij haar ligging aan de Schelde geniet Bazel van de estuariene natuur die zo eigen is aan de Scheldedelta. En deze natuur is volop in ontwikkeling, want de Bazelse Scheldepolders worden in het kader van het Sigmaplan volledig heringericht tot gecontroleerd overstromingsgebied met slikken, schorren en weidevogelgebied. In de beschermde Vallei van de Drie Beken (Barbierbeek, Groendambeek en Pismolenbeek) tref je tijdens een wandeling nog typisch Wase elementen aan, zoals de bolle akkers, een wilgenveld en belangrijke middeleeuwse hoeves. 
 
recreatie voor iedereen


Met het Kallebeekveer zet je vanuit Bazel in een mum van tijd over naar Hemiksem, zowel te voet als met de fiets. Fietsen kan je doen langs de knooppunten of je opteert voor de bewegwijzerde Tibeertroute. Bij het gemeentebestuur van Kruibeke boek je met een groepje familie of vrienden de Volkssportroute, waarbij je een fietstocht combineert met stops in lokale cafés, waar je kennismaakt met verschillende volkssporten. Dat Bazel voor iedereen wat in petto heeft, bewijst de uitgestippelde wandeling door de Vallei van de Drie Beken. Het wandelpad is volledig geschikt voor rolstoelgebruikers en op aanvraag is er informatie in braille en een doventolk. 
 
gezellige tavernes en klasserestaurants


Bij een bezoek aan Bazel mag een stop in één van de talrijke horecazaken niet ontbreken. Alleen al op het Koningin Astridplein heb je een ruime keuze: De Wase Wis, 't Hofke van Bazel, De Eenhoorn, De Gulden Sleutels, Het Apostelhuis en antiekcafé Brocantje. Trek je richting kasteel Wissekerke, dan heb je de keuze uit Den Duiventoren of 't Schuurke, die beiden hun naam niet gestolen hebben. Eveneens de moeite waard, is herberg De Drei Klakken, een authentiek volkscafé ingericht in heemmuseum Wissekerke. Misschien proef je in één van deze zaken wel de Bazelsen Bruynen, den Bazelse Bult of 'petetten mee zoetemelksaus en een nis aake'.

 

Wie  in het Waasland woont  of er een dagje op bezoek komt, kan best tussen 17 mei (6 u.) en 21 mei (12 u.) even binnen wippen in een Waas infokantoor, bibliotheekfiliaal of cultuurcentrum. Van daaruit kan men onder het toeziend oog van de balieverantwoordelijke een sms met de tekst 'dorp 13' naar 3238 sturen Men kan dan nog een etentje voor twee winnen in Bazel zelf.


Maar het kan ook vanuit de luie zetel: sms 'dorp 13' naar 3238 of surf naar hetmooistedorp.be en breng daar je stem uit. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

de ingang van het kasteel Wissekerke en rechts de EenhoornBAZEL. Het liefelijke dorpje van de gemeente Kruibeke blijft wel Bazel. Het Eén-programma 'Vlaanderen Vakantieland'...