Vijftig jaar KVLV Heilige Familie

HAMME. De Kvlv Hamme Heilige Familie bestaat 50 jaar! Om dat te vieren organiseren ze een feestelijke avond voor alle bewoners van de parochie op vrijdag 2 juli om 19 u in de parochiezaal H. Familie, Pieter Van Der Jeugdlaan. Deze parochie bevindt zich in Hamme-Oost niet ver van het bekende Driegoten.  Ook in Hamme is de Kvlv een belangrijke vereniging. Ze heeft altijd geprobeerd een belangrijke rol te spelen in het leven van de vrouw. Ook nu nog heeft Kvlv een bijzondere plaats in deze gemeenschap. In een tijd dat ontmoeting weer belangrijk wordt, is het duidelijk dat onze vereniging weer op heel wat waardering kan rekenen.

Ann Raes van Kvlv: "Vrouwen zoeken bij ons vriendinnen waarmee ze eens lekker kunnen babbelen maar ook samen informatie opdoen en uitwisselen, hun creatieve vaardigheden ontwikkelen, lekker koken en proeven, op uitstap gaan enz..."

De Kvlv-afdeling werd door het ontstaan van een zelfstandige parochie H. Familie, 50 jaar geleden opgericht op 19 juni 1960 onder impuls van juffrouw De Petter, de eerste secretaresse. Juffrouw Brijs werd voorzitster. Zij vervulde deze taak 24 jaar.  De stichting liep niet van een leien dakje. Enkele mensen wilden zich wel inzetten, maar er moest ook gezorgd worden voor geld en een lokaal. Het lokaal werd gevonden in de bovenzaal van de parochie. Stilaan groeide de Kvlv-afdeling op deze jonge parochie in een geest van christelijke verstandhouding.

Juffrouw Brijs gaf de fakkel door aan Diane Nimmegeers. Zij werd na een kortstondig voorzitterschap opgevolgd door Cécile Roef, die haar inzet 22 jaar heeft benut om Kvlv H.Familie verder uit te bouwen. In 2003 is ze opgevolgd door de huidige voorzitster Clementine Willocx.

De betekenis van Kvlv Hamme Heilige Familie werd door secretaresse Ann Raes omschreven waar ze zegt: "Waar we ons vroeger voornamelijk richtten naar lessen in koken en bloemschikken, jaarlijkse reizen, ziekenbezoeken en themavergaderingen volgen we nu ook de nood van de jonge vrouw om ook samen met het gezin activiteiten te doen. De snoepertoer, wandelen , dansen, koken met kinderen, spelletjesavond, het is maar een greep uit onze activiteitenkalender. Ook samenwerken met andere Kvlv’s ligt nu in onze lijn. Zo organiseerden we 2 jaar geleden de start van de week van de smaak met alle Kvlv’s van Hamme. Onze snoepertoer, die gebeurt in samenwerking met Kvlv Moerzeke, groeit elk jaar qua aantal deelnemers. Het is een gezellige fietstocht met een 4- tal stopplaatsen waar de mensen kunnen genieten van een lekker proevertje."

Image
Het bestuur van de KVLV Heilige Familie van Hamme: v.l.n.r. Ann Raes, Els De Geest, Cécile Roef, Wendy Colman (een heel behulpzaam lid), Ivonne Vermeulen en voorzitster Clementine Willocx

Het huidig bestuur bestaat uit 5 leden: voorzitster Clementine Willocx, secretaresse Ann Raes, bestuursleden Ivonne Vermeulen, Cécile Roef en Els De Geest. Zij proberen de kvlv weer nieuw leven in te blazen en jonge leden aan te trekken wat resulteert in een ledenaantal van 51 en dat stijgt elk jaar. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. De Katholieke Landelijke Jeugd bestaat reeds 80 jaar, de KVLV viert zijn 90-jarig bestaan en de Landelijke Gilde houdt de werking reeds 100 jaar draaiende. Naar aanleiding van deze...

ZWIJNDRECHT. In JC De Trechter traden de 'Lijndansers' voor de tweede keer op in hun tweejarig bestaan. Ze deden dat op de Vrouwenavond van de Gelijke Kansenraad en Markant. Elke week...

SINT-NIKLAAS. Gisteren, donderdag 15 oktober en werelddag van de plattelandsvrouw, voerden ruim 400 boerinnen en tuiniersters actie voor juridische zekerheid. Het was een initiatief van KVLV. Er...