SP.A zet gemeente aan tot voorzichtigheid na problemen met Dexia

Image
Gemeenteraadslid Frans De Gendt die in de jongste zitting een uiteenzetting hield over de financiële crisis bij Dexia.
ZWIJNDRECHT. In de begroting 2008 kon de gemeente nog een dividend van Dexia inschrijven van 51.000 euro. Raadslid Frans De Gendt (sp.a) was van mening dat de gemeente dat voor volgend jaar wel zal mogen vergeten. Hij gaf als ervaren politicus meteen een uiteenzetting die zich niet alleen op gemeentelijk vlak hield.

 

"Wij weten allemaal dat de banken veel te veel risico’s hebben genomen bij het beleggen van hun kapitaal. Het begon bij de 2 grootste Amerikaanse banken die teveel leningen hadden toegestaan die niet meer konden worden afgelost waardoor zij in de problemen kwamen, hierdoor ontstond een domino effect waardoor buitenlandse banken die participaties hadden, werden mee gesleurd in de crisis", zo bracht hij in herinnering.

 

Volgens hem wankelt het kapitalistisch systeem waarin vrijheid van kapitaal en goederen het hoogste goed was, op haar grondvesten. Nooit eerder werden massaal miljoenen dollars en euro’s overheidsgelden gepompt om het faillissement van de banken te voorkomen en het banksysteem te vrijwaren. Het stelsel van het vrije markt systeem geldt enkel indien het goed gaat en er massaal winsten worden gerealiseerd.

 

De Gendt: "Als het moeilijk wordt roept men de hulp in van de overheid. Begrijpe wie kan en waar zat de (C.B.F.A. ) commissie voor Bank-, Financie-, en Assurantiewezen die toezicht dienen te houden op deze instellingen? Eén ding is zeker: de grootste gedupeerden zijn de gewone burgers. Zij werden verplicht gebruik te maken van de diensten van de banken."

 

Hij zette dat eens in een bijzonder daglicht door er op te wijzen dat de werknemers verplicht werden een bankrekening te openen om hun lonen te laten storten, anders geen contract en de gepensioneerden werd aangeraden hun pensioen op de bank te laten storten, dat was veiliger en gemakkelijker.


In het begin was alles gratis, maar algauw diende men voor de meeste verhandelingen te betalen, men mocht zelfs in het rood gaan, nadien kreeg men dan wel de rekening en zo maakte men de burger afhankelijk van de bank. "De Amerikaanse samenleving ging verder, zij leerden de burgers geld uitgeven om goederen te verwerven vóór ze het verdiend hadden en leningen aan te gaan voor de aankoop van roerende goederen. Onze ouders hadden ons geleerd enkel geld uit te geven als we het  gespaard hadden", aldus Frans De Gendt, "Dat deze crisis de ganse economie ontwricht zal wel niemand verbazen."


Over gans de wereld spreekt men van 20 miljoen werkgelegenheden die zullen verloren gaan. Sinds eind augustus staat de teller in Vlaanderen intussen al  op 5290 verloren jobs, daarnaast gingen verschillende tientallen kleine bedrijven over de kop  en  de eerste ontslagen zijn reeds gevallen in de textiel, auto en staal industrie.”

Hij stelde in Vlaanderen een merkwaardige stijging vast want  90.000 mensen dienen noodgedwongen aan te kloppen bij  het OCMW om te worden bijgestaan in het begeleiden van hun budget.


"Volgens de regering dienen we ons geen zorgen te maken", aldus De Gendt, "De spaargelden zullen tot 100.000 euro worden terugbetaald, en de pensioenverzekeringen, dat komt ook in orde. Alleen zij die hun centen op de Finse bank hebben staan moeten  nog enkele weken wachten, maar kunnen indien nodig naar het OCMW om voorschotten." Voor de sp.a van Zwijndrecht is het ongelooflijk dat de eerste minister voor de media komt verklaren dat ze de zaak hebben ondersteund en de spaargelden van de kleine man hebben gevrijwaard. Is het niet de belastingsbetaler die alles zal dienen te betalen in plaats van de regering?

 

Terwijl de crisis volop aan de gang was en de regeringen achter oplossingen aan het zoeken waren, betaalden de banken miljoenen euro’s aan premies voor ontslagen directieleden. Mittler van Fortis bijvoorbeeld kreeg 4 miljoen en bleef dan nog aan de slag als extern adviseur. "Hier mogen we wel stellen dat de toplui van de banksector elk  ethisch besef kwijtgespeeld zijn. Om de crisis te verwerken kwamen de Directieleden van Fortis en Dexia in Monaco bijeen in hotel 'Hotel de Paris' het  nummer 8 op lijst van wereldsbeste hotels en een kostprijs van gemiddeld 1500 euro per nacht. In de  avond vond een eetgala plaats in de prachtige zaal van het 3 sterren restaurant 'Louis Quinze'. Iedereen sprak schande, zelfs de eerste minister vond dat het niet kon en de aandeelhouders spraken van zout in de wonde, maar daar trokken de heren zich niets van aan, zij waren aan het werk of toch alleszins hun maag."

 

Frans De Gendt richtte zich tot burgemeester Minnebo met de vraag of het geen schande is als de landbouwers of de KMO in het kader van hun activiteiten steun vragen bij de Europese gemeenschap maar dat het niet kan omdat het concurrentievervalsing is. "En voor de heren van het bankwezen staat iedere regering te springen om hulp te verlenen en miljarden euro’s ter beschikking te stellen. Begrijpen wie kan."
 
De Zwijndrechtse sp.a vroeg dan ook of de gemeente nog vertrouwen kan  hebben en samenwerken met een instelling die bewezen heeft niets in te zitten met haar cliënten. "Wij zouden durven stellen dat we in de toekomst beter uitkijken naar een instelling waarin we zelf meer controle en zeggingskracht hebben over de ingebrachte middelen. Mogen wij de OCMW Voorzitter vragen deze toestand van kortbij te volgen. Wij weten dat de gemeentelijke OCMW dotatie  voor de volgende jaren vast staat, maar wij zouden toch durven pleiten om meer middelen te voorzien om  de slachtoffers op te vangen van deze economische en financiële crisis.", besloot raadslid Frans de Gendt zijn betoog. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas is niet van plan haar financiële middelen weg te trekken bij Dexia. Het gaat om lange termijnbeleggingen van ca. 10 miljoen euro, voornamelijk met de...