Sint-Maarten Middenschool Beveren viert patroonheilige met 'Daens'

Image
Juriaan Wagemans die een rol speelt in de musical.
BEVEREN. Het is een traditie en eigenlijk ook een must dat de Sint-Maarten Middenschool zijn patroonheilige Sint-Martinus viert. Dit jaar keren ze zich naar de figuur van Daens. Op vrijdag 7 november escorteert de Beverse politie  een konvooi van twaalf bussen naar het oude postsorteercentrum in Berchem. Aan boord zullen 27 klassen zitten uit het eerste en tweede jaar secundair én hun leraars. Zij zullen de musical 'Daens' bijwonen.

 

Op die manier bekroont de Sint-Maarten Middenschool (eerste graad op de Sint-Maarten Scholencampus) uit Beveren haar jaarlijkse Sint-Maarten Leerfeest. Door anders dan anders én veelzijdig te leren ter ere van de patroonheilige die binnenkort weer jarig is. Een bijzondere patroonheilige overigens: een baken van solidariteit met de minderbedeelden en zwaksten in de samenleving. Sint-Maarten deelde immers zijn warme mantel met een naakte bedelaar. "En is de figuur van priester Daens nu net geen figuur die daar heel wat trekjes van heeft", zo vraagt men zich in de Middenschool af.

 

Leren over en rondom Daens: een warme voorbeeldfiguur ook vandaag


Voorafgaand aan het musicalbezoek leren de leerlingen van de Sint-Maarten Middenschool  in de lessen geschiedenis en maatschappelijke vorming heel wat over de sociale strijd die Daens in het Vlaanderen van de 19e eeuw voerde en zo ook over hun werkende leeftijdsgenoten van toen. In de lessen godsdienst wordt meteen de link gelegd naar uitbuiting vandaag en de actie ‘Schone Kleren’ die ijvert voor een rechtvaardige behandeling van de (vaak erg jonge) textielarbeidsters (-ers) in landen van de Derde Wereld.
 
Op dinsdag 4 november zal hoofdrolspeler ‘Daens’, Frank Hoelen,de Sint-Maarten Middenschool  bezoeken.  Dankzij muziekleraar, Fio Van Steenlandt, zijn zij erin geslaagd deze ster uit te nodigen.  Frank zal de rol van Daens vertolken tijdens de voorstelling die Sint-Maarten zal  bijwonen op 7 november. Maar er is meer voor de Sint-Maarten Middenschool want in klas 1A11 zit de ijverige leerling Juriaan Wagemans en die speelt de rol van 'Jefke' in 'Daens'. Fio Van Steenlandt van zijn kant doet ook mee in de musical want hij synthesizer in het orkest.

 

Image
Frank Hoelen die Daens speelt. Hij is leraar aan de Beverse Academie.
Frank Hoelen vertolkt in afwisseling met Lucas Van Den Eynde de rol van Daens in de intussen veelgeprezen musical. Frank is niet de eerste de beste: hij zong en acteerde van Amsterdam tot Parijs in musicals als ‘Cats’, ‘Chicago’ en ‘West Side Story’. Hij speelde de rol van Jezus in ‘Jesus Christ Superstar’ van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en die van Pinokkio’s vader in de gelijknamige Studio 100-musical.  Hij is daarnaast ook leraar aan de Beverse Academie voor Muziek, Woord en Dans.

De weg naar Beveren kent hij dus al. En die legt hij op 4 november in de voormiddag graag ook nog eens af naar de Sint-Maarten Middenschool. In ‘De Laatste (of is het de eerste?) Sint-Maarten Show’ - een talkprogramma voor de leerlingen – wordt hij uitvoerig geïnterviewd en zal hij zelfs een en ander zingen.

 

Ook leraar en leerling van Sint-Maarten Middenschool in ‘Daens’


Niet alleen Frank Hoelen zal die dag de leerlingen ‘opwarmen’ voor de voorstelling. Ook Juriaan Wagemans,  zal vertellen over zijn ervaringen als jonge acteur in de musical. En muziekleraar Fio Van Steenlandt zal muzikaal en met woorden zijn rol in het muzikaal gedeelte van de productie toelichten. In zijn muzieklessen zal hij overigens de leerlingen een en ander leren over de geschiedenis en het aparte van het musicalgenre.

 

Ter gelegenheid van dit bijzondere leerproject hebben leraars van de Sint-Maarten Middenschool ‘De Volksmond’ gemaakt, een heuse ‘gazet’ boordevol info, een Daenswedstrijd, een code voor aangenaam theatergedrag en noem maar op. Zo heeft Sint-Maarten op de campus ook de 'Daensgazet voor jonge en andere werkmenschen'.

 

Bij goed weer branden op vrijdag 7 november na 17u de Sint-Maartenvuren op de speelplaats van de Sint-Maarten Middenschool. Ouders en andere sympathisanten worden in Daens-sfeer ontvangen met een echte ‘werkmenschen-jenever’ of een ander hapje en drankje. Ook met hen deelt de patroonheilige bij zijn naamfeest immers graag zijn mantel!


Het is meteen al een opwarmertje voor het grote Sint-Maartenfeest met de griel, op dinsdag 11 november in Beveren. (Rolf Duchamps)