Gemeentelijk Havenbedrijf start ook een 'Kunsthaven'

ANTWERPEN / WAASLANDHAVEN. Het Waasland heeft vanuit de haven op Linkeroever op het grondgebied Beveren, een vaste voet in 'Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen'. Het Havenbedrijf heeft nu een sponsorovereenkomst gesloten met de internationale kunstcampus deSingel. Het wordt gedurende vijf culturele seizoenen (2008 - 2013) hoofdsponsor van het kunstcentrum. Het Antwerpse Havenbedrijf ziet het immers als zijn taak om via cultuursponsoring een bijdrage te leveren aan de maatschappij waarin het opereert. Kunst en cultuur zijn belangrijke componenten in een veelzijdige en internationaal georiënteerde havenstad als Antwerpen.

 

deSingel lanceert naar aanleiding van de samenwerking met het Havenbedrijf het Kunsthavenabonnement. Dit abonnement biedt de cultuurliefhebber vier uitzonderlijke producties: drie in deSingel en één op een unieke locatie in de Antwerpse haven. Zowel dans, theater, klassieke muziek als opera komen aan bod in het Kunsthavenproject. De vier voorstellingen vinden plaats op 10 december 2008, 30 januari 2009, 27 maart 2009 en 27 mei 2009.

Naast de samenwerking met deSingel, gaat het Gemeentelijk Havenbedrijf ook een partnership aan met deFilharmonie. Het gezelschap heeft onlangs de Nederlandse topdirigent Jaap van Zweden binnengehaald als muzikaal leider. Het Havenbedrijf gaat deFilharmonie structureel steunen, en dit eveneens gedurende vijf seizoenen (2008-2013).
 
Maar daar eindigt het nog niet want het Havenbedrijf heeft een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven voor de bouw van het nieuwe havenhuis, dat over enkele jaren moet verrijzen aan kaai 63 op het Mexico Eiland.
Het nieuwe havenhuis moet een landmark worden dat de skyline van de Antwerpse haven zal bepalen. Het Havenbedrijf kiest resoluut voor hoogstaande, hedendaagse architectuur, waarbij creativiteit, vakmanschap en duurzame technieken hand in hand gaan.

 

Het Havenbedrijf wil tot slot ook internationale cultuurprojecten steunen, zoals de tentoonstelling The Image Of The Story, die volgend jaar van start gaat in Shanghai en Singapore.


Met dit alles toont het Gemeentelijk Havenbedrijf dat het ook aandacht heeft voor andere dan havengebonden opdrachten.(Rolf Duchamps)