Deontologische code gemeenteraad Beveren

BEVEREN. Volgens het gemeentedecreet moet de gemeenteraad een deontologische code aannemen. Het is niet alleen een verplichting, het is ook een must voor de lokale mandatarissen met name de burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden.De code omvat het geheel van beginselen, gedragsregels, richtlijnen en principes dat de lokale mandatarissen tot leidraad dient bij de uitoefening van hun mandaat en bij dienstverlenende activiteiten ten behoeve van de bevolking.

 

Bestuurlijke integriteit houdt in dat politieke mandatarissen zich in hun mandaat, taak of functie laten leiden door zorgvuldig handelen, onkreukbaarheid en openheid en dat zij in hun functie geen privébelangen nastreven. 
Er zijn zeven waarden bij omschreven: wettelijkheid, respect, verantwoordelijkheid, spreekrecht & spreekplicht, dienstbaarheid, professionaliteit en objectiviteit.


De code geeft geen pasklare oplossingen voor situaties waarmee de mandatarissen geconfronteerd worden, maar is vooral een middel ter ondersteuning van de mandataris in de omgang met deontologische problemen en dilemma’s.
Zo weten de leden van college en gemeenteraad, wat en hoe ze hun taak moeten zien en de burger kan daar maar wel bij varen. (rd)