Belgen presenteren visitekaartje op EK Karate

SPORT. Afgelopen week is de Nationale karate ploeg afgereisd naar Montpellier om deel te nemen aan het EK. Hier namen de atleten deel aan zowel de individuele categoriën als de teamwedstrijden. Vooral bij de teamwedstrijden hebben de Belgen hun visitekaartje afgegeven.

Het herenteam kwam sterk uit de verf. De jonge ploeg - bestaande uit Jeroen Quets, Matthieu Callier, Julien Custien, Luca Costa, Jonathan Mulolo en Bryan van Waesberghe - wist zich door te stoten tot in de kwartfinales. De eerste ronde botste de jonge Belgen op een stug maar gedreven Slowakije. Door het tactisch plaatsen van de Belgische atleten wisten ze Slowakije overtuigend te verslaan. De tweede ronde was Ierland aan de beurt. Door het zelfvertrouwen dat het team had opgedaan in de eerste ronde, verpulverde ze Ierland en gingen ze door naar de kwartfinales.

In de kwartfinale was Turkije aan de beurt. In deze ronde moesten de Belgen hun meerdere erkennen. Het Turkse team begon zeer sterk aan het EK en trok deze lijn door tegen onze nationale ploeg. De Belgen vochten elke ronde alsof het hun laatste was maar werden verslagen.

Met Turkije in de finale streden de Belgen verder om brons. De herkansing was tegen Oekraniëne, het land van onder meer karatevedette Stanislav Horuna. Het was een zeer spannende strijd en beide partijen gaven niks weg. De Belgen verloren ook deze wedstrijd. Hierdoor strandde de ploeg op de 7de plaats.

Na een moment van bezinning en complimenten van  menig supporters en scheidsrechter verving de teleurstelling zich door trots. Onze ploeg, bestaande uit studenten, leerkrachten, arbeiders enz..., wist de top 8 te halen op het EK tegen professionele atleten. "We hebben geen geschiedenis geschreven maar ons visitekaartje afgegeven. Landen kunnen niet meer om ons heen. We beseffen dat we enorm veel talent hebben in onze groep en dat er enorm veel potentieel is. Als wij ook professioneel zouden worden begeleid is alles mogelijk.", klonk het. (mb)