Klauwaerts scoren op Belgisch kampioenschap pupillen en miniemen

SINT-NIKLAAS. Schermclub stuurde op zaterdag 26 januari atleten naar Hasselt voor het Belgisch kampioenschap pupillen. Bij de meisjes kwam Jolien Corteyn aan de start. Zij haalde in de eerste ronde haalde drie overwinningen op 4 binnen en won in de tweede ronde alle kampen. De derde en beslissende ronde ging op 10 treffers. Er waren 3 kanshebbers voor de gouden medaille: Jolien Corteyn, Nan van Rijckeghem (SMG) en Pippa Mertens (SMG).  

In die derde ronde verloren de drie schermsters elk 1 wedstrijd waardoor er barrages geschermd moesten worden om uit te maken wie met het goud naar huis ging. Jolien en Nan wonnen beide van Pippa waardoor het gevecht om goud tussen Jolien en Nan ging. Nan haalde het met 10-6. Jolien mocht met de zilveren plak mee naar huis nemen na een mooi tornooi.

Bij de jongens kwam Klaas Hemelaer aan de start. In de eerste ronde won Klaas knap 5 van de 6 wedstrijden. In de tweede ronde kon Klaas maar 2 van de 6 wedstrijden winnen. Klaas liet zich echter niet ontmoedigen en begon vol goede moed aan de derde ronde waar tot 10 geschermd moest worden. Klaas won hier knap 4 van de 6 wedstrijden en bracht zo de bronzen plak mee naar huis.De eerste dag namen de 2 Klauwaerts 2 medailles mee naar huis.

Op zondag 27 januari was het de beurt aan de miniemen. Bij de meisjes nam Jolien Corteyn ook in deze oudere categorie deel evenals haar zus Saartje. In de voorrondes haalde Saartje 7 overwinningen tegen 1 nederlaag en Jolien 5 overwinningen tegen 3 nederlagen. De rechtstreekse uitschakeling werd door de top 8 geschermd tot 15. Saartje won haar eerste wedstrijd vrij gemakkelijk tegen Marthe (SMG). Jolien kwam tegen Emma. Het was voor haar niet zo vanzelfsprekend om deze wedstrijd te winnen, maar toch slaagde ze erin te winnen met 15-6.

In de halve finale stonden de twee zussen tegenover elkaar. De wedstrijd ging gelijk op maar Saartje haalde het uiteindelijk met 15-13. Na haar zilveren medaille van gisteren kon Jolien nu fier met de bronzen medaille huiswaarts keren. In de finale kwam Saartje tegen Nan (SMG), die bij de pupillen het goud won. Bij de pauze stond Saartje 8-3 achter. Ze toonde haar vechtlust en kwam punt per punt terug tot 14-14. De laatste treffer en dus ook het goud gingen naar Nan. Saartje werd knap tweede. De twee zussen nemen zilver en brons mee naar huis.

Bij de jongens kwamen 6 leden aan de start. Michael Knopfmacher won 1 van de 6 wedstrijden in de poule. In de rechtstreekse uitschakeling moest hij gekwetst opgeven. Michal werd 18de op 21 deelnemers. Thibo Van De Walle won ook 1 van de 6 wedstrijden. In de uitschakeling kwam hij tegen Derde August en verloor met 15-11. Thibo werd 17de. Louis Baetens won in de eerste ronde knap 4 van de 6 wedstrijden.

In de uischakeling kwam hij tegen een clubgenoot, waardoor de Klauwaerts zichzelf moesten uitschakelen zoals bij de zusjes Corteyn. Shawn Smet had in de poules eveneens 4 op 6 overwinningen. Shawn won van Louis met 15-7 en Louis werd 11de. Ook Shawn kwam in zijn volgende wedstrijd een Klauwaert tegen en moest Arne laten voorgaan. Shawn werd 7de. Largo Van Der Kelen schermde een matige voorronde met 2 overwinningen op 6. Hij ging als 14de naar de uitschakeling. Die matige poule heeft Largo alert gemaakt voor het vervolg van de wedstrijd. Hij won zijn 3 volgende wedstrijden knap waardoor hij in de finale stond. In die finale kwam hij tegen clubgenoot Arne De Ridder. Arne won alles in de voorronde en ook zijn eerste drie wedstrijden in de uitschakelingen won hij vlot. Beide schermden een mooie wedstrijd. Arne won met 15-10 en neemt het goud mee. Largo mag ook trots zijn op zijn mooie prestatie en neemt het zilver mee naar huis. (Kristin Cramers)