Pieter De Vos eerste Belg op Wereldbeker in Udine

SINT-NIKLAAS. Op 2 januari trok de delegatie Belgische junioren sabelschermers naar het Italiaanse Udine voor een wereldbeker. Eerst stonden er dagen trainingen op het programma, pas daarna de wedstrijd. Bij de jongens kwamen zeven Belgen aan de start waarvan drie van Klauwaerts uit Sint-Niklaas: eerstejaars junior Pieter De Vos, tweedejaars junior Casper Van den Bilcke en laatstejaars cadet Ian Dentant.

In de voorronde bleek al snel dat deze wereldbeker een hoog niveau had met 116 deelnemers uit 17 landen. Casper haalde in de voorronde één overwinning op 6 en mocht niet door naar de rechtstreekse uitschakeling. Hij strandde op een 104e plaats.

Drie Belgen overleefden de voorrondes en mochten verder naar de rechtstreekse uitschakeling. Ian Dentant, 75e na de voorronde met 2 overwinningen op 6 kwam tegen de 54e geplaatste Ukraïner Raskosov. Ian schermde uitstekend, maar zag Raskosov winnen met 15-11. Ian werd 77ste en heeft getoond dat hij in goede vorm is.

Jules Emile De Visscher (SMG) stond na de voorronde op de 45ste plaats met 3 overwinningen. Jules-Emile kwam na een overwinning in tabel 128 tegen de Fransman Lambert. De Fransman won met 15-10 en Jules werd 48e.

Pieter De Vos kende een matige start van het seizoen maar komt terug in een betere vorm. Hij won in de voorronde 4 van de 6 wedstrijden en begon aan de uitschakeling als 32e. In tabel 64 kwam hij uit tegen de 33 geplaatste Hongaar Habony. Pieter moest na een knappe wedstrijd nipt de duimen leggen met 13-15, maar heeft terug vertrouwen getankt. Pieter eindigde als eerste Belg op een 40s te plaats.

De volgende dag stond de ploegenwedstrijd op het programma. België 2 met Casper Van Den Bilcke won zijn eerste wedstrijd waardoor ze in tabel 16 kwamen. De twee volgende wedstrijden tegen Frankrijk 3 en GB 2 schermden ze sterk maar helaas onvoldoende voor winst. België 2 eindigde op de 16e plaats.

België 1 met Jules Emile De Visscher (SMG), Ian Dentant en Pieter De Vos kwamen in de eerste ronde tegen Rusland. In deze wedstrijd moesten ze de duimen leggen met 45 -39. De volgende
wedstrijden wonnen ze en eindigden op een 9e plaats op 17 deelnemers, een geweldige prestatie op deze Wereldbeker Junioren. (mb)