Sportraad verkoos de Sportlaureaten 2010

STEKENE. In Kemzeke werd de jaarlijkse sportlaureatenverkiezing van de Gemeentelijke Sportraad gehouden. Voor de verkiezing van de jeugdsporter waren er drie kandidaten. Evelien en Ruben Cappaert, die Judoclub Kemzeke ondertussen hebben verlaten, waren niet aanwezig. Ze zijn nu lid van Berlare. De jeugdsporter van 2010 werd de 10-jarige zwemster Yasmine Ferket die Belgisch Kampioen werd zwemmen voor personen met een motorische handicap op de 50 meter vrije slag, 100 meter vrije slag, 100 meter schoolslag en 100 meter rugslag.

sportman

Voor de verkiezing van Sportman van 2010 waren er maar liefst vijf kandidaten. François Nielandt kwam uit het boogschieten waarin hij Belgisch kampioen werd bij de heren in de eeuwigdurende Schaal Koning Albert 1 en Vlaskampioen  door de Orde van Verdienste VlaS PC Oost –Vlaanderen (Vlaamse Traditionele Sporten)

Wim Backaert van de volleybalsport is nu speler bij Top Volley Precura Antwerpen in Liga 1, de hoogste klasse in het herenvolleybal. Hij is er nu 21 en hem wacht nog een mooie carrière. Hij bezit als student master Lichamelijke Opvoeding het statuut van topsporter bij VUB. Wim kende al een gevulde carrière als jeugdspeler en trainer bij VT Kemzeke Stekene. Als junior maakte hij deel uit van het Vlaams Beloftenteam en het Nationaal juniorenteam.

Wielrenner Gunter Sterck was ook kandidaat. In 2010 nam hij deel aan een 50-tal wielerwedstrijden (interclub en profwedstrijden inbegrepen) en behaalde hierbij 27 ‘top 5’-plaatsen, 6 overwinningen (Hingene, Zelzate, Waasmunster, Stekene, Moerzeke en Laarne), een 5de plaats in het kampioenschap van Vlaanderen en een 9de in de profwedstrijd  te Sint-Niklaas. Gunter koerste destijds bij  WSC Vooruit Sint-Gillis-Waas van zijn 15 tot 18 jaar en na een pauze van 12 jaar startte hij opnieuw bij PWC Jan Snel en momenteel is hij renner bij Artevelde WSV te Laarne.

Mario De Clercq speelt tennis C+ 30/3 – C+30 ranking. Hij kende verschillende regionale tornooiwinsten enkelspel en regionale tornooien. Hij veroverde  2de en 5de plaats in het criterium Enkel van Oost-Vlaanderen.

Tenslotte was er nog Willy Adriaenssens die kandidaat was vanuit de hondensport. Hij houdt een viertal bouviers en twee daarvan werden Nederlands kampioen in “Africhting van Bouviers’. Dat waren Bill van de Barbierhoeve en Montoya Nyra van Caya’s Home
Als sportman van het jaar werd door de jury volleyballer Wim Backaert verkozen.

sportvrouw

Drie dames brachten hun kandidatuur binnen voor de verkiezing van Sportvrouw van 2010.
Steffi Hesters beoefent de paardensport en is lid van LRV St.-Egidius. In 2010 werd ze 3 keer provinciaal kampioen in de LRV AVEVE-cup indoor en werd gehuldigd als beste jonge belofte dressuur van het gewest Sint-Niklaas. Ze was 3de op de ICMA Cup internationaal niveau 1 en verder Provinciaal Kampioen M2 outdoor,   3de op het Provinciaal kampioenschap Z1 outdoor en werd tweekeer nationaal geselecteerd Z1 en M2.
In eigen club werd ze gehuldigd als beste dressuur amazone in de 4 hoogste reeksen

Voor het eerst in de geschiedenis kon de Stekense Sportraad een kandidaat begroeten uit de autosport. Dat was de 18-jarige Charlotte Maes die echt er alles voor over heeft om deze sport via karting een plaats te veroveren in de autosport.
Ze behaalde uit een groep van 65 deelnemers samen met 14 andere kandidaten als enige meisje de finale van de Dunlop Drivers Cup 2010. In de finale eindigde ze in de middenmoot van de 15 plaatsen.
Wegens haar deelname aan de Dunlop Drivers cup was ze in 2010 minder actief binnen het kartingcircuit. Ze heeft wel volop getraind. Dit jaar is zij normaal weer actief op topniveau in België in The Belgian Max Challenge.
In 2007 reed zij vooral competities in Duitsland en dit was een goede ervaring met resultaten in de top 5. In 2008 nam ze deel aan het BK Rotax Max ( zware machines) in senior klasse en dat was  haar debuut in België. Ze behaalde een 20ste plaats. In 2009 was zij actief in The bBelgian Max Challenge en behaalde zij afwisselend goede resultaten. Wanneer Charlotte geen mechanische pech had, vond men haar terug bij de top 10. In deze competitie is het niveau zeer hoog met rijders van overal uit Europa. Haar klasse senior, bevat dan ook altijd de volle capaciteit van 36 piloten.

Ann Dullaert van volleybal Team Kemzeke-Stekene, betekent in die sport heel wat voor haar club. Zij volleybalt reeds 20 jaar waarvan eerst bij Meteors Kemzeke en nadien bij de fusieclub VT Kemzeke Stekene. Zij speelde steeds als basisspeelster bij de hoogst spelende ploeg van de dames. Met die ploeg is ze gestaag maar zeker geklommen van 2de provinciale tot 1ste divisie (derde niveau in België). Zij won als basisspeelster met haar ploeg dit jaar de beker van Oost-Vlaanderen, samen met nog 6 speelsters die in Stekene woonachtig zijn en in de club zijn opgeleid.
Voor dat alles werd ze door de jury uitgeroepen tot Sportvrouw 2010.

sportclub

Twee kandidaten boden zich aan voor de verkiezing van Sportclub 2010.
Ook al voor het eerst in de sportraadgeschiedenis kwam er een petanqueclub bij de  kandidaten. Petanqueclub Stekene is trouwens niet zomaar een sportvereniging. Ze is bijzonder actief. Ze vierde al het 10-jarig bestaan en telt 90 leden waarvan de jongste 24 jaar is. Gedurende de 10 jaar heeft de club moeten knokken om de moeilijkheden te overwinnen als gevolg van het niet vinden van een geschikte locatie. Maar dat is nu voorbij. De club kan zich verder ontwikkelen. Gestart met twee ploegen in 4de provinciale speelt er intussen 1 ploeg in 1ste provinciale, 1 ploeg in 2de provinciale en een ploeg 50+ in 3de afdeling. Ze wonnen in 2010 het zomercircuit 50 plus en hun lid Jessica Borgt werd Provinciaal kampioen gemengde doubletten in 2009. Er kwam ook nog een 2de plaats binnen in de strijd voor “Beste triplet van 1ste afdeling A en B”.

Ook Volleybal Team Kemzeke Stekene was kandidaat. Een monument in de sportwereld van de gemeente.
Reeds 10 jaar is het een fusieclub met een aanbod volleybal voor jeugd, dames en heren op verschillende niveaus. Ze kent een uitzonderlijke jeugdwerking vanaf 5 jaar met in elke jeugdcategorie volleybalmogelijkheid onder begeleiding van gekwalificeerde trainers. Deze jeugdwerking werd het tweede jaar op rij beloond met het ‘zilveren label’ binnen de Vlaamse Volleybalbond.
Bij de heren zijn er ploegen in competitie in 1ste nationale (3de niveau in België), 2de divisie en 2de provinciale
Bij de dames is er een ploeg in 1ste divisie (3de niveau in België) en 2de provinciale
Uitzonderlijke prestaties seizoen 2009-2010 waren: de reserveren van heren provinciaal speelden kampioen met een ploeg die voornamelijk bestond uit eigen jeugdspelers.
Zowel de heren als dames provinciaal promoveerden van 3de naar 2de provinciaal.
De dames divisie wonnen de beker van Oost-Vlaanderen.
VT Kemzeke Stekene werd verkozen tot Sportclub 2010.

Burgemeester Stanny De Rechter bracht lof aan allen die met de sport, actief of niet actief, begaan zijn. Hij onderstreepte dat vooral  de volleybalclub ‘het land regeerde’ in een toch wel wervelende ‘ sportlaureatenverkiezing. Zowel sportman, sportvrouw als sportclub viel VT Kemzeke – Stekene te beurt. En bij de vrijwilligers kwamen daar dan nog Armand Van Goethem en zijn dame Bea Vermeire bij voor hun medewerking in de club.

De burgemeester keek ook terug naar het verleden en het was hem opgevallen dat er toen nauwelijks jeugdsporters  waren die in de bloempjes werden gezet en ook mensen die in de sport een heel lange periode actief waren werden niet zo in de verf gezet. Nu zijn er ook sporten die 15 - 20 jaar geleden in de sportraad nog geen sprake van was maar nu anno 2011 op een zeer aangename manier toch in beeld werden gebracht. Autosport, petanque en boksen kwamen inderdaad nog nooit voor in het huldigingprogramma. "Wat mij bij veel mensen opvalt is hun gedrevenheid, verbetenheid om hun doel na te streven. En wanneer we ook vanuit het gemeentebestuur zien op welke wijze waarop zijn er soms voor moeten gaan, om op financieel vlak, inspanningen moeten worden geleverd dag na dag, maar met een onverzettelijk karakter. Veelal zijn het mensen die hun  carrière al hebben gehad die nu voor hun jeugdsporters en de jeugd in het algemeen, een voorbeeld kunnen zijn. Dat is alleen maar iets om onze hoed voor af te nemen", aldus Stanny De Rechter.

Hij bedankte ook zijn schepen van sport Réno Martens voor de inspanningen die hij leverde op sportief vlak in de gemeente. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT / BURCHT. In ‘t Waaigat te Burcht werd hulde gebracht aan alle sporters die het voorbije sportseizoen een titel hebben behaald of voor een opmerkelijke prestatie hebben gezorgd. De...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. In ’t Waaigat werden naast bijzonder veel atletieklaureaten ook nog tal van andere sportfiguren gelauwerd en opvallend was dat ook de gewone volkse sporten niet werden...

Jimmy Laureys, de sterkste man van ons land, kan met de glimlach terug kijken op een prachtig 2008.SINT-GILLIS-WAAS. In De Route werd Jimmy Laureys, de 27-jarige krachtpatser gehuldigd voor zijn...

SINT-GILLIS-WAAS. Het hoogtepunt van de jaarlijkse sportlaureatenhulde was ongetwijfeld de bekendmaking van de sportvrouw, sportman, sportclub en de sportverdienstelijkste van het jaar. Het waren...

SINT-GILLIS-WAAS. De hulde van de sportlaureaten heeft duidelijk gemaakt dat de sport een rijkelijk leven kent in de ganse gemeente. Zo maken toch een 50-tal bloeiende sportclubs deel uit van de...

SINT-GILLIS-WAAS. De sportlaureatenhulde is een uitgebreid gebeuren geworden. In totaal moesten 74 sporters of verdienstelijke clubleden worden gehuldigd. Het grootste aantal kwam uit de...