Kampioenschap handboogschieten met 250 schutters

SINT-NIKLAAS. Waar boogschieten eeuwenlang het voornaamste jacht- en oorlogswapen was, is het nu vooral een sport. Jaarlijks organiseert de vzw Vlaamse Traditionele Sporten het Vlaskampioenschap, of het kampioenschap handboogschieten op de liggende wip. Dat kampioenschap is op donderdag 11 november aan z'n achtste editie toe.

De combinatie pijl en boog heeft een verleden als jachtwerktuig en oorlogswapen. Later werd boogschieten als een vorm van ontspanning populair in Europa met de oprichting van talrijke gilden als gevolg. In 1972 ontstond onder impuls van Wase schutters een Belgische Nationale Federatie die in 1984 werd uitgebreid met enkele omringende landen. En vorig jaar zag een internationaal platform het levenslicht dat volkssporten op wereldvlak moet promoten. Eén van die volkssporten is boogschieten, dat de laatste jaren opnieuw aan populariteit wint. Het kampioenschap handboogschieten past perfect in het plaatje om de sport te promoten.

Het jaarlijkse Vlaskampioenschap gaat op donderdag 11 november door in sporthal De Ster in de Lange Rekstraat 30. Het ploegenkampioenschap start om 8.30 uur. Tot 12.30 uur vinden er vijf reeksen op tien wippen plaats. Het eigenlijke Vlaskampioenschap wordt om 14.30 uur officieel in gang geschoten door burgemeester Christel Geerts. Bij deze discipline strijden individuele schutters om de titel. Er worden zo’n 250 deelnemers verwacht. De toegang tot het kampioenschap is gratis. (mb)

info: vlas.be