Koken met kids: vegetarische pizza

MELSELE. Vegetarisch eten is van nature niet zo mijn ding. Ik eet graag een stukje vlees of vis dus een echte vegetariër ga je van mij niet maken maar toch komt er bij ons af en toe iets vegetarisch op het menu. Je hoort ook meer en meer dat elke dag vlees, en in het bijzonder rood vlees, eten niet goed is. Misschien toch iets om bij stil te staan omdat we ook met de kinderen aan tafel zitten. Eén keer per week vis eten was iets dat al min of meer ingeburgerd was bij ons en ik heb zo'n vermoeden dat 'Donderdag Veggiedag'er ook wel eens van kan komen.

Donderdag Veggiedag?

Jep, Donderdag Veggiedag is een campagne van EVA vzw, een organisatie die het brede publiek informeert over vegetarische voeding.

Eén keer per week vegetarisch eten is niet alleen beter voor de gezondheid maar ook voor het milieu. Op de site van EVA vzw las ik dat veeteelt verantwoordelijk is voor 18% van de broeikasgassen. Hoe dat komt laat ik aan jullie fantasie over.

Soit, terug naar het eten dan maar. Wat ik zeker en vast niet ga kopen zijn van die vleesvervangers! Daar heb ik in het verleden al van geproefd en dat is het toch niet. Vlees eten we dan wel op één van de andere weekdagen.

Er zijn meer dan genoeg recepten die je kan maken gewoon zonder vlees of vis. Deze Prei Pizza met geitenkaas is een mooi voorbeeld.

ingrediënten

1 preiwit

1 pizzadeeg

1 teentje look

1 ui

1/2 blik tomatenblokjes

1 buche geitenkaas

1 el olijfolie

peper en zout

bereidingswijze

Snij het preiwit in ringetjes en snipper de ui. (verwarm ondertussen de oven op 200 graden)

Laat de olijfolie warm worden in een pot en doe er de ui bij. Pers ook het teentje look erbij.

Laat even aanstoven en doe dan de preiringen erbij.

Even laten stoven en een half blik tomatenblokjes erbij doen. Alles goed mengen en wat bijkruiden met peper en zout.

Dit mengsel laat je staan tot het meeste vocht van de tomaten er uit gekookt is.

Ondertussen snij je van de buche enkele plakjes af en rol je de pizzadeeg uit op een bakplaat.

 

Bedek de deeg met het mengsel van prei en tomaten en werk af met de plakjes geitenkaas.

15 minuten in een oven van 200 graden en je hebt een heerlijk vegetarische pizza!

 

Meer (vegetarische) recepten vind je op koken-met-kids.be.

Kristof Luyten

 

 

Lees ook:

Koken met kids: 1 jaar het MAS

MELSELE. Deze week neem ik jullie graag mee 'over het water' naar Antwerpen want ik ben met de kinderen op bezoek geweest bij het MAS. Het 'nieuwe' Museum Aan de Stroom dat al vanop verre afstand...

Koken met kids: Vive les crêpes!

Frankrijk is een land dat mij op één of andere manier nauw aan het hart ligt. Ik kan niet direct zeggen waarom maar het is wel zo. Ik hou van de voetbalploeg, van de muziek, van het eten en van het...

Koken met kids: Koninginnedag

MELSELE. 30 april is voor elke Nederlander dé feestdag van het jaar. Zowieso is het een nationale feestdag in Nederland maar het is meer dan dat. Iedereen maar dan ook iedereen doet er aan mee. Het...

Koken met kids: smurfentaart

Eerstdaags is het weer zover: Koken met Kids is jarig. Groot feest natuurlijk! Hoewel, de laatste jaren is het met een dubbel gevoel dat ik mijn verjaardag vier. Ooit zei iemand eens tegen mij dat...

Koken met kids: Vrolijk Pasen!

REGIO. Vrolijk Pasen! Dat zal u de komende dagen wel meer horen. Als het een beetje meezit, zit u nu lekker thuis met de kinderen te genieten van een welverdiende Paasvakantie. Als u elke dagde baan op...