Koken met kids: St. Patrick’s Day

REGIO. Volgende week zaterdag  is het St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland. In de vorige eeuwen zijn er massaal veel Ieren geëmigreerd naar landen zoals de VS en Australie en daarom wordt ondertussen zowat overal ter wereld St. Patrick’s Day gevierd. De grootste feestparade ter wereld is trouwens niet in Dublin maar in New York. Als je bij jou in de buurt een Ierse Pub kent is het de moeite om op deze dag eens een kijkje te gaan nemen. Typische symbolen voor Ierland zijn het klavertje (de Shamrock) en de kleur groen. Op St. Patrick’s Day vind je deze symbolen overal! Daarnaast vind je tijdens de feestelijkheden overal standjes met Ierse bieren, Irish Coffee en typisch Ierse gerechten. Eén van deze gerechten is onderstaande Cottage Pie. Als je het runds gehakt vervangt door lamsgehakt heb je een ander typisch gerecht: Shepperds Pie.

ingrediënten:

800 gr. gehakt (runds) , 150 gr wortelen,2 preiwit, 250 gr champignons, 2 teentjes knoflook,

1 kg. gekookte aardappelen, 4 eetlepels tomaten puree, 2 dl vleesbouillon, 20 ml worcestershire saus, olie,boter, bloem, melk, gemalen kaas, 2 eierdooiers, mosterd.

Voorbereiding

De aardappelen gaar koken, de wortelen fijnsnijden, de prei in stukjes snijden, 2 dl vleesbouillon maken.

bereidingswijze:

1. fruit de fijngesneden wortelen, de prei en de geperste look gedurende 2 minuten in hete olie. Voeg het gehakt erbij en laat het 5 minuten meebakken tot het uiteen valt.

2. Voeg dan de bouillon,de worcestershire saus, de champignons in plakjes gesneden en de tomatenpuree erbij. laat 25 minuten stoven in de open pan. Breng op smaak met peper en zout.

3. Pureer de gekookte aardappelen. Maak een roux met de boter, bloem en de melk. Laat deze indikken, roer er dan de mosterd, de eierdooiers en de gemalen kass onder de saus. Meng deze saus met de puree.

4. Doe het gehakt- groentenmengsel in een ovenschotel. Bedek met een dikke laag puree mengsel. Zet de schotel nog 25 minuten in de oven op 200° tot de puree goud bruin is.

meer recepten: koken-met-kids.be

 

 

Lees ook:

Koken met kids: 1 jaar het MAS

MELSELE. Deze week neem ik jullie graag mee 'over het water' naar Antwerpen want ik ben met de kinderen op bezoek geweest bij het MAS. Het 'nieuwe' Museum Aan de Stroom dat al vanop verre afstand...

Koken met kids: Vive les crêpes!

Frankrijk is een land dat mij op één of andere manier nauw aan het hart ligt. Ik kan niet direct zeggen waarom maar het is wel zo. Ik hou van de voetbalploeg, van de muziek, van het eten en van het...

Koken met kids: vegetarische pizza

MELSELE. Vegetarisch eten is van nature niet zo mijn ding. Ik eet graag een stukje vlees of vis dus een echte vegetariër ga je van mij niet maken maar toch komt er bij ons af en toe iets vegetarisch op het...

Koken met kids: Koninginnedag

MELSELE. 30 april is voor elke Nederlander dé feestdag van het jaar. Zowieso is het een nationale feestdag in Nederland maar het is meer dan dat. Iedereen maar dan ook iedereen doet er aan mee. Het...

Koken met kids: smurfentaart

Eerstdaags is het weer zover: Koken met Kids is jarig. Groot feest natuurlijk! Hoewel, de laatste jaren is het met een dubbel gevoel dat ik mijn verjaardag vier. Ooit zei iemand eens tegen mij dat...