Waasland in beeld (55)

REGIO. Onze vliegende reporter trok er de voorbije dagen opnieuw met de fiets - milieuvriendelijk, zo zijn we wel - op uit om nieuwtjes en foto's te sprokkelen. We zetten een en ander op een rij.

Voetbalclub Waasland-Beveren heeft een nieuwe jeugdcafetaria waar het gezellig vertoeven is. De fusieclub telt ongeveer achthonderd jonge spelers. De nieuwe kantine vervangt de oude die na 20 jaar versleten was en ook op de plaats stond waar een parking komt. In de kantine zijn 220 zitplaatsen maar ook twee kleedkamers (1 voor spelers, 1 voor de scheidsrechter) Het gebouw kostte ongeveer 1 miljoen euro.

De bouw van het nieuw zwembad van Beveren in de sportzone, die half september van start ging, geeft in de grond reeds een eerste beeld wat het als oppervlakte gaat worden. De betonplaten zijn reeds gegoten en het leggen van de eerste steen is niet ver meer af. Het nieuwe zwembad zal bestaan uit drie delen met een sportgedeelte van een 25-meterbbad met acht banen plus een instructiebad. Het recreatiegedeelte omvat dan een wildwaterbaan, een golfslagbad, een waterspeeltuin en een kinderbad. Een derde gedeelte richt zich dan naar wellness. En zeggen dat later ook nog de mogelijkheid bestaat om een openluchtzwembad bij te bouwen.

 

Het nieuwe woonzorgcentrum De Notelaar, is een immens bouwwerk geworden dat met allure in de Oude Zandstraat staat. Er zijn 34 serviceflats, 147 rusthuiskamers voor één persoon, 6 kamers voor kortverblijf en een dagverzorgingscentrum voor 15 personen. Centraal ligt de polyvalente zaal met cafetaria. Er wordt hier plaats voorzien om met internet te werken. Het huidige rusthuis De Notelaar zal nog een jaar of twee blijven staan en onderdak geven aan de rusthuisbewoners van Briels Melsele, dat ook wordt verbouwd. Daarna wordt het afgebroken.

 

In de kmo-zone Pareinpark zorgen de grote winkelzaken voor een grote drukte. Retailpark Parein heeft als grote troef dat er geen parkeerproblemen zijn. Nu de firma Parter er nog drie nieuwe baanwinkels wil onderbrengen, heeft UNIZO Beveren felle kritiek geuit want volgens hen zullen die bedrijven de kleinhandel in het centrum bedreigen. Ook de iompact op de mobiliteit zal grot zijn. Er is sprake van het oprichten van winkels van Game Mania, Eldi maar AS Adventure haakte af voor een plaatsje tussen garage De Groof  en de Carwash Punto Blu. Die grond is eigendom van De Rycke Beton.

 

In de Wilhelmietenlaan in de Molenbergwijk te Beveren werd een demonstratiewoning geopend waarin informatie wordt gegeven over een gezond binnenmilieu, CO-, brand- en valpreventie. Nadruk dus op gezondheid. Zo kunnen 65-plussers zelf zien hoe met beperkte ingrepen het risico op valpartijen in woningen kunnen vermeden worden. Van de politie verneemt men dan weer wat over inbraakbeveiliging. Dit project 'Gezond (T)huis' werd opgezet door de gemeente, Ibogem en Logo-Waasland. Info kan men bekomen op de dienst sociale zaken van de gemeente Beveren.

 

Het wijkcomité van Beveren-Zuid heeft er voor gezorgd dat de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede op de Kruibekesteenweg, op schitterende wijze werd gerenoveerd. Dat gebeurde door buurbewoners en leerlingen van het Gemeentelijk technisch Instituut (GTI). De kapel kreeg een nieuwe dakbedekking, nieuwe elektriciteit en bevloering. De kapel werd gebouwd in 1954 naar aanleiding van het “Mariajaar”. Landbouwer Henri Van Laere, stond een deel van zijn grond van zijn boerenhof af.

Binnen in de kapel werden schilderwerken uitgevoerd en de beschadigde glasramen, gemaakt door de Beverse kunstenaar Georges Staes,  werden gerestaureerd. Het is alvast een prachtige kapel die dagelijks open is van 8u30 tot 17 u.

 

Er komt een ingreep aan de Heirbaan die begint aan De Hen en loopt tot aan wijk Den Es. De weg is er amper 4 meter breed en heel wat sluipverkeer komt er langs. Voor fietsers is het er lang niet veilig. De gemeente gaat een dubbelrichting fietspad aanleggen van aan De Hen langs de rechterkant. De baan zelf zal verbreed worden naar 5,20 m. Het kruispunt zelf is ook niet zo veilig om vanuit de Heirbaan bv. over te steken naar Haasdonk. Daarom wordt voorgesteld om de Heirbaan een 25-tal meter te verschuiven in de richting van Beveren. Dat zou het mogelijk maken dat er aan café De Hen parkeerplaatsen in te richten. Verkeersremmers op de Kruibekesteenweg zouden ook de snelheid aldaar wat kunnen afremmen. (rd)