Waasland in beeld (54): Nieuwsoverzicht Beveren

BEVEREN. Ook in Beveren valt er wel wat nieuws te rapen. Een kort overzicht in woord en beeld.

In 2011 vestigde het Beverse Runners Service Lab van Jempi en Koen Wilssens zich in Zwijndrecht in de bedrijvenzone Westoort langs de E17. Daar vond de loopspeciaalzaak meer ruimte en een vlottere bereikbaarheid dan in Beveren.  Het Zwijndrechtse project is ook milieuvriendelijk . Een windmolen, zonnepanelen en een grondwaterpomp moeten alle energie leveren. In een latere fase volgen oplaadpalen, zodat Runners Service Lab zijn verplaatsingen met elektrische wagens kan doen. Het bedrijf is nu ook meer internationaal.

Een foto die de plaats toont waar de gevangenis in Melsele moet komen: rechts de E17, links de oppervlakte voor de bouw waar reeds een archeologisch onderzoek plaatsvond.

 

De werken voor de gevangenisbouw werden stilgelegd onder druk van actiegroepen die willen dat de bouwplaats een 80  meter wordt verlegd zodat er plaats is voor het Meccano-tracé om de ring rond Antwerpen te sluiten. Links het begin van de bouwzone, rechts loopt de smalle Schaarbeekstraat (wordt afgesloten vanaf maandag 14 november) bovenaan duidt het groen gebouw de Kringwinkel aan.

 

De bewoners van de wijk Den Es Melsele worden geconfronteerd met sluipverkeer. Zodra er files zijn op de E17 wordt het daar druk. De gemeente Beveren gaat de wijk veiliger maken en meteen ook de Heirbaan aanpakken van aan ‘De Hen’ en de Kruibekesteenweg.  Er komen hier twee aparte fietspaden die voorbij de wijk zullen overgaan naar een dubbelrichtingsfietspad richting Schaarbeekstraat.

 

In Beveren werden routes samengesteld in het kader van 10.000 Stappen. Ze brengen de stappers langs Cortewalle, Hof ter Welle, langs de Spoorlijn en langs Hof ter Saksen waar deze ‘wegwijzer’ staat.

 

Eens iets anders: een versierde boom aan de beukendreef Hof ter Saksen. Een training voor het versieren van kerstbomen?

 

Nu de bladeren 2011 vallen zal weldra ook de tijd komen dat ook het Beverse Gildenhuis zal vallen. Invallen, afbreken, verdwijnen voor altijd. Monique, de uitbaatster, heeft al afscheid genomen, de biljarters zijn weg, de kaarters hun lokaal viel ineen als een... kaartenhuisje. Voor velen zal het Gildenhuis herinneringen blijven oproepen maar vanaf nu maakt het zich op om op de lijst der erfgoedfoto’s te komen.

 

Aan Vijfstraten te Beveren wacht ook café Den Breughel het afbraakritueel. Het kruispunt Pastoor Steenssensstraat - Bijlstraat met de N70 zal na de afbraak van Den Breughel, worden heraangelegd.

 

In de Kloosterstraat gaapt nu een groot gat nadat de woning 35 is afgebroken. De scholencampus, die ook de oude bibliotheek kocht, gaat verbouwingswerken uitvoeren.  Vanuit de brandweer werd opgelegd dat er een brandweg wordt voorzien langs de Kloosterstraat. De enige mogelijkheid  was het gebouw Kloosterstraat 35 afbreken. Wat dan ook gebeurde.

 

In de wijk Klaveren Aas zijn de verlichtingspalen ziek aan het worden. Klaveren Aas zelf plus enkele straten die er in uitkomen hebben palen die zware corrosie vertonen. Ze zijn op weg om na 28 jaar volledig door te roesten. Eandis zal er 45 oude palen weghalen en nieuwe in de plaats zetten. Dat zal ruim 57.000 euro kosten.

 

De oude bibliotheek in de Kloosterstraat te Beveren is in bezit van de Sint-Maartenscampus. De school gaat er nu een Open Leercentrum van maken. Dat is een grote ruimte waartoe de studenten toegang krijgen tot alle soorten multimedia en een bibliotheek  Ze werken er zelfstandig of kunnen er ook in groep opzoekingen doen of aan projecten werken.

(rd)