Terug in de tijd: Beveren dertig jaar geleden (9)

BEVEREN. In 1980 bezat Beveren op vlak van sport ook Belgische Kampioenen. Het was toen heel merkwaardig dat er twee Belgische Kampioenen waren in het worstelen, de sport die in Kruibeke groot was. Maar Marcel Van der Vloet, uit Zwijndrecht notabene, had in Beveren wel Wosa opgericht een club waarin hij met de gebroeders Oscar en Rudy Segers zowat het voornaamste had zitten. Zij waren in onmin bij WIK Kruibeke opgestapt. Ze werden allebei Nationaal kampioen. Nadien deemsterde deze worstelclub langzaam weg.

Nationale kampioenen in 1980 waren verder de scholieren van SK Beveren en in de atletieksport won GuyStaes het BK hoogspringen en discuswerpen, Chris Staut de 400 m horden bij de dames, Gino Van Loo het hink-stap-springen en Guido Vleeschouwer en Els Moens het kogelstoten. Bij de ruiters bracht Joris De Brabander een nationale titel mee in de discipline hindernisspringen.
Het was ook in dat jaar dat Linda De Rudder (Donkvijverstraat Beveren) provinciaal kampioene wielrennen werd en Marina Struylaert in het tafeltennis. Bij de verdienstelijke sportpersonen stonden dertig jaar geleden op het podium: Paul Rosiers voor tafeltennis Melsele, Willy Van Bogaert van MIVA Kieldrecht voor de sport voor gehandicapten, Roger Beeldens en Lucien Feusels van KWB Sint-Martinus voor hetgeen ze voor gezinssport deden en ook nog Gilbert Minjau omdat hij te voet naar Lourdes was gestapt.

In 1980 behoorde de atletiek in Beveren nog bij Atletiek Club Waasland. Dirk Maes was de Beverse voorzitter. Badminton was in handen van Wilfried Andries, de huidige hoofdredacteur van de Beverse Klok. Er waren in Beveren ook 10 biljartclubs plus de Beverse Biljart Federatie. Clubs die nu nog bestaan en er dertig jaar geleden ook aan het biljart stonden zijn: Kringsvrienden Katholieke Kring (voorzitter Andre Pintens) , Koninklijke De Ivoren Bol (voorzitter Hilaire De Wreede)en Gildevrienden Gildenhuis (voorzitter Raf De Maeyer) In Doel waren twee clubs met: Biljartclub Herleving en BC. Welkom Doel. In Melsele bestond toen nog BC Groene Veld, in Vrasene BC Willen Is Kunnen waarvan in 1980 Gaston Thyssen de voorzitter was, in Kallo BC Kallo. In Beveren speelde toen ook nog het nu verdwenen BC Jong Vooruit. Opvallend dat Haasdonk, Verrebroek en Kieldrecht geen officiële biljartclubs hadden. Na 30 jaar mag zeker vermeld worden dat Kieldrecht toch is uitgegroeid tot de meest actieve deelgemeente op vlak van biljartsport met clubs: BC Sleepbootje, BC Corner en BC La Rosa.

De duivensport kende tien maatschappijen al waren er wel meer maar die van Beveren waren verzameld in ‘Duivenbond Beveren’. Interessant zijn toch wel die plezante namen. Er waren er twee in Vrasene: 'Ons Vermaak' en 'Recht voor Allen', 'Duivenmaatschappij' Doel, de 'Gouden Pluim' en 'De Grensvlucht' Kieldrecht, 'Recht voor Allen-de Congo' Verrebroek, 'Eendracht' Melsele, 'Quiévrainbond' Kallo en 'Eendracht' Haasdonk.

Beveren was drie basketbalclubs rijk: BBC Dole Beveren Heren met bananenverkoper Valère Van Houts als voorzitter. In dat jaar was ook Jean-Marie Pfaf voorzitter van de BBC Pfaff Dames. In Melsele speelde BBC Melsele waarvan Fernand Biermans, uit café Reinaert op de hoek van de Schoolstraat en de N70,  secretaris was.
In Beveren was met Boxing Club Beveren een heuse boksschool die werd geleid door voorzitter Paul Aps uit de Diederik Van Beverenlaan. Er was toen ook reeds begonnen met Tae Kwondo Korean Karate met voorzitter ene Ben Attiten Rochis. In Kieldrecht was al een karatevereniging.
In het karabijnschieten floreerden twee verenigingen met in Beveren de 'Beverse Karabijnclub' en in Vrasene 'Recht op doel'. In de'De Jachthoorn' kon men aan kleiduifschieten doen. De gangmaker hiervoor was Maurits Boeykens, een bakker in de Stationsstraat rechtover de Broederschool.

De gemeente telde 9 ruiterverenigingen. Tafeltennis werd gespeeld in clubs in Melsele en Kieldrecht en in Beveren bestond de 'Ping Pongclub Beveren' met Herman De Munck als voorzitter. Turnen was in Groot-Beveren in 1980 ook echt belangrijk. 'Door Eendracht Sterk' of D.E.S. had een meisjes- en jongensafdeling. De dame van burgemeester Marcel Van der Aa was voorzitter bij de meisjes. In Haasdonk was er 'Jong en lenig', in Kallo 'Schelderood' van de socialisten, in Kieldrecht 'Gymnoclub' en in Melsele de twee 'Jong Waasland' met Apotheker Beutels van de Grote Baan als voorzitter, en 'Gymnastica Jeugdig Waasland' van voorzitter Karel Heyrman.

Op voetbalvlak waren in Vrasene twee clubs met FC Klein Laar (voorzitter Herman Beirnaert en secretaris Maurits Hoskens)  en KFC Herleving (voorzitter Richard Van Strijdonck en secretaris Gaston Martens). Beirnaert en Hoskens uit Vrasene, waren ook leidende figuren van 'Sportverbond Waasland' dat was samengegaan met de voetbalcompetitie ‘Land van Beveren’. Er waren maar liefst 26 Groot-Beverse liefhebbersclubs aangesloten. Deden niet mee in dit verbond: VSK Jonge Leeuwen (Walivo), VK Palamos, Beveren Travel Beveren waaruit nu FC Bosdam is gegroeid, FC Van Mullem Doel.

Het volleybal had 8 verenigingen. In Doel zelfs Dovoc en verder dames en heren Beveren, Melvok Melsele, VC Kallo, VP Gaverland Melsele, Asterix Kieldrecht, AVO Melsele en MJA Volley Beveren.
Het wielrennen had heel wat clubs, zowel als wedstrijdorganisator als Wielertoeristen Club.In totaal 20 verenigingen. Er was zelfs een WTC JM Pfaff. Vrasene was goed vertegenwoordigd met de Smishoekvrienden die jaarlijks koersen gaven (zelfs profs) in de KBWB, de Wielertoeristenclub Vrasene, de Koutersvrienden en de Koeferingsvrienden.
In Beveren als deelgemeente bestond het Verbond Beveren voor Liggende Wip. Heden ten dage zijn er niet veel overeind gebleven: de Bijlvrienden (Bijl), De Fillekens (Grote Markt), De Leeuwen (Glazenleeuw), De Kruipers (IJzerhand), De Meir (IJzerhand), De Moedige (Vrasenestraat), Sint-Sebastiaan (Kallobaan) en Wintervreugd (Kruibeksteenweg). Uit Kieldrecht hoorden er bij: Herleving en Rust Roest. Uit Vrasene: Ons Vermaak.

gehuldigd in 1980

In 1980 werd de Landelijke Ruiterijvereniging Sint-Pieter Kallo daar op het gemeentehuis ontvangen ter gelegenheid van de wijding van een nieuwe standaard bij hun 20 jarig bestaan. Op het gemeentehuis van Verrebroek werd de Werkgroep 'Sport' omdat Gustaaf Stuer die stichter was van Voetbalclub Eendracht Verrebroek sportlaureaat was geworden. In maart van 1980 was er in het kasteel Cortewalle een hoogstaande ontvangst op voetbal vlak want de gemeente wilde hulde brengen aan de drie ‘Gouden Schoenen’ die Beveren al had. Dat waren Jean-Marie Pfaff (1978), Jean Janssens (1979) en Wilfried Van Moer, de eregast die een ‘Gouden Schoen’ kreeg in 1966, 1969 en 1970.

Wielertoeristenclub 'Blijf Jong' Melsele vierde het 10-jarig bestaan en kreeg een ontvangst op het gemeentehuis. Omdat ze in het seizoen 1979 - 1980 kampioen waren gespeeld in eerste provinciale kreeg basketbalclub Dole  Beveren een ontvangst op Cortewalle. De knapen van SK Kieldrecht behaalden de titel in hun reeks wonnen de Beker van het Waasland. De provinciale scholierenploeg van SK Beveren daarentegen behaalde de Belgische kampioenstitel . Aan volleybalclub Beveren werd op Cortewalle hulde gebracht omdat ze de kampioenstitel behaalden in 4de afdeling van het Antwerpse verbond der Vriendenclubs. In mei 1980 werd op Cortewalle ook de 'Beker van Beveren' voor biljart overhandigd aan 'Jong Vooruit' en in Melsele mocht SK Kalishoek naar het gemeentehuis komen voor hun kampioenstitel in het Sportverbond Waasland. Iets wat ook VK Gaverland en KWB OLV Beveren realiseerden in hun reeks. VK Frema kwam dan weer terecht op het Melseelse gemeentehuis voor de viering van het 10-jarig bestaan. In Haasdonk mocht VK Audi in juni 1980 op het gemeentehuis alle eer ontvangen omdat zij de superfinale van de beker hadden gewonnen in Sportverbond Waasland.

Basketbal Club Melsele bestond 10 jaar en werd ontvangen op het gemeentehuis. Op dat gemeentehuis betraden ook de afgevaardigden van de Liggende Wipmaatschappijen de gemeentehuistrappen en dat ter gelegenheid van het bekomen van de titel ‘Koninklijke’. Op 23 december 1980 werden de sportlaureaten van dat jaar gehuldigd in het kasteel Cortewalle. (verzameld door Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De burgemeester van 1958 kreeg nu in Burcht een straatnaam die naar hem is genoemd.BURCHT. We keren terug naar 1958 toen er gemeenteraadsverkiezingen waren. De verkiezingen 1958 hadden een speciaal...

30 Jaar geleden werd in de Pareinlaan de Beschutte Werkplaats ingehuldigd. Nu heet ze de Wase Werkplaats.BEVEREN. In de reeks over Beveren van weleer keken we eens wat in 1978 in de gemeente...

Voorstelling van het nieuwe GTI 1978.BEVEREN. Het was in 2008 precies 30 jaar geleden dat het Gemeentelijk Technisch Instituut zich in een nieuw gebouwencomplex aan de Europalaan kwam vestigen. Het...

Dertig jaar geleden kocht Beveren de Molen van DoelIn de omgeving van de molen boden de rustbanken altijd heerlijke momenten aan bij het genieten van de Schelde.DOEL/BEVEREN. Op 24 november 1978,...

Johan De Ridder was dertig jaar geleden secretaris van de Cultuurraad en anno 2008 voorzitter.BEVEREN. Dertig jaar geleden zag Beveren er heel anders uit. Niet te geloven wat er allemaal is...

BEVEREN. We keren dertig jaar terug in de Beverse tijd naar 1978 om te kunnen zeggen: "Is dat al zo lang geleden" of voor anderen zal het over komen als "Is dat nog maar 30 jaar...