Terug in de tijd: Beveren dertig jaar geleden (8)

BEVEREN.  Dertig jaar geleden werd in Beveren werk gemaakt van het milieuonderzoek omdat er zich specifieke problemen begonnen te stellen door de industrialisatie van het Linkeroevergebied. De gemeente streefde er naar om een eigen gemeentelijke milieudienst te hebben. Vandaar dat reeds begin 1979 was gestart met een B.T.K.-project (Bijzonder Tijdelijk Kader) voor milieuonderzoek. In 1980 was overgegaan tot de aankoop van eigen analysemateriaal voor onderzoek van waterverontreiniging. De voornaamste kwaliteitsparameters zoals zuurstof, stikstofcomponenten, fosfaten, detergenten, olie konden worden vastgesteld.

Toen al wilde men meer weten over zware verontreinigers  en die kennis over vervuiling gebruiken in het kader van het totaal rioleringsplan van de gemeente en de later te bouwen zuiveringsstations. Elke dag kwamen ook gegevens binnen met meteoorinformatie van het KMI in Ukkel en dat was dan weer voor de luchtverontreiniging. In verband daarmee stonden er meetposten opgesteld in Beveren, Doel en Kallo. En in meethutten in Beveren, Doel en Verrebroek controleerden toen al de concentratie  van zwaveldioxide. Goed om weten is wel dat de milieudienst van Beveren de gemeten waarden kreeg nadat ze door een computer in Antwerpen werden verwerkt. De opgang van de computer moest nog beginnen.

De bodemverontreiniging richtte zich naar zware metalen, pesticiden en meststof. Ook met de huisvuilverbrandingsoven van Ibogem werd regelmatig contact gehouden. Voor geluidshinder kwam de politie er aan te pas want die beschikte over meetapparatuur. In 1980 werd ook vooropgesteld dat de leefmilieudienst een soort “toxisch kadaster” zou opmaken om zo de producten uit de verschillende bedrijven van Linkeroever  te inventariseren die daar werden geproduceerd, gestockeerd en getransporteerd.

In maart 1980 werden in de gemeente op 13 plaatsen glascontainers geplaatst. Daar keek de bevolking toen naar op want dat was nog nooit gebeurd. In Beveren stond er zo’n grote vergaarbak aan het oude kerkhof (waar nu het politiekantoor is), even voorbij de kerk van de Onze-Lieve-Vrouwparochie pastoor Steenssensstraat; aan Levergem (Glazenleeuw) en tegenover de Sint-Janskerk op Gaverland.
In Doel stond hij op het einde van de Kloosterstraat, in Haasdonk aan het Verwilghenplein naast het oud gemeentehuis, in Kallo op het gemeenteplein, in Kieldrecht aan de kerk en op de parking Kouter, in Melsele was er een glascontainer aan de Kerkendam en aan de kapel van Gaverland, in Verrebroek aan de parking aan de kerk en in Vrasene aan de achterkant van de pastorij.
Na zes maanden, van maart tot augustus 1980, werd het opgehaalde glas geraamd op 173 ton of 973 kg glas per dag. Men veronderstelde toen dat, moest de glasinzameling op dat niveau verder gaan, er 8,8 kg glas per inwoner en per jaar zou gerecycleerd worden. De gemeente meldde toen aan de bewoners dat glas een kringloopproduct was dan men vele malen kan terugwinnen. Het brengt ook minder slijtage mee aan de verwerkingsapparatuur zoals bv in de verbrandingsoven van Ibogem.

nutsvoorzieningen

Dertig jaar geleden bestond de ‘Nationale Maatschappij der Waterleidingen  die in de Stationsstraat 30 was gevestigd. Er waren drie zogeheten ‘fonteiniers’ in dienst: M. De Buck (Melsele), A. Gusse (Vrasene) en Petrus Wiels (Beveren). Er was een ‘opjaagstation” op de Dijk in Melsele.
Voor de elektriciteit was er toen nog Ebes of de Verenigde Energiebedrijven van het Scheldeland en Interlo (Intercommunale Maatschappij voor Elektriciteitsbedeling  voor de Linker Scheldeoever). Ebes had kantoen in de Vrasenestraat  15 Beveren en in de Dorpsstraat 74 in Kieldrecht. Er was ook een hoogspanningsdienst en de werkleider sector Beveren verbleef op de Kruibekesteenweg 82, schuin over het huidige Rijksarchief.
Voor het gas sprak men dertig jaar geleden van I.G.A.O. of Intercommunale Gasvoorziening van Antwerpen en Omgeving met bureel in de Vrasenestraat 19. Het was maar open tot 17.45 uur  van maandag tot vrijdag. Als daar buiten iets gebeurde  en er dringende gevallen waren, moest gebeld worden naar het nummer 36.18.10. TV en en FM-distributie behoorde bij Tevelo een Intercommunale Maatschappij voor Televisiedistributie op Linker Scheldeoever. Het sectorbureel was ook in Vrasenestraat 15 en een plaatselijk bureel in Kieldrecht.

zalen

Interessante terugkeer naar 1980 wordt het ook op vlak van de culturele en recreatieve voorzieningen uit die tijd. Ouderen zullen het weer voor ogen zien welke zalen er toen in de gemeente waren. Feestzaal Oud Beveren was er gekomen in de vroegere cinema Scala in de Stationsstraat en daar konden 550 personen binnen. In de Kloosterstraat was de feestzaal Verstraeten en op de Grote Markt  13 werd er heel wat georganiseerd in feestzaal Hindra (ter hoogte van het fonteinkunstwerkje met Elsje), Lahgs de zuidkant van de markt bevond zich Feestzaal de 4 Emmers (bij Fons De Bakker (Roelandt); in de Pastoor Steenssensstraat was de Parochiezaal Onze-Lieve –Vrouw ( De Katholieke Kring), In het Gildenhuis was in 1980 een feestzaal voor 250 personnen en een cinemazaal waar 420 man binnen kon.
In Doel sprak men van Feestzaal Saxonia aan de Engelsesteenweg 29 en aan Park 6 was de Parochiekring van Doel. In Kieldrecht was Feestzaal ‘De Gouden Pluim’ in de Dorpsstraat present en in de Beukenlaan 18 zaal ‘Het Centrum’. Melsele had ook zijn Parochiehuis aan de Grote  Baan ( nu PC Sabot) en op de Grote Baan 181 op de hoek met de Sint-Elisabethstraat was er heel wat te doen in Feestzaal Sint-Elisabeth (nu zaal van de Kadans). Tenslotte was er dertig jaar geleden ook in Vrasene nog Feestzaal Penneman aan Okkevoorde 14 (Broeder Isidoor)

bibliotheek

De gemeentelijke Openbare Bibliotheek bevond zich in de Stationsstraat 2 en 12 plus in de Peperstraat 9. En ’t Prutske bestond ook voor de Gaverlanddaùm en daar konden boeken e.d. gehaald worden op woensdagnamiddag  en zaterdag. Ze hadden in de bib ook audio-visuele materialen met grammofoonplaten, magnetofoonbanden en  diapositieven. In de deelgemeenten was de gemeentelijke bibliotheek van Doel in de Hooghuisstraat, in Kallo was ze op het gemeentehuis, in Verrebroek in het Ontmoetingscentrum Vergauwenstraat en  in Vrasene in het parochiehuis in de Kerkstraat.

sport

In 1980 kwamen er 260.073 mensen zwemmen in het gemeentelijk zwembad. Meest zwemmers werden aangevoerd vanuit de lagere school met meer dan 72.000 zwemmers. Buiten de scholen vormde de jeugd van -16 jaar de grootste zwemgroep met 44.348. De drukste zwemmaand van 1980 was oktober met 26.675 zwemmers. Maart had er als tweede 25.391. In juli en augustus kwamen er minst zwemmen met 13.306 (Juli) en 16.824 (aug). In Kieldrecht was ook een zwembad waar dat jaar 38.506 mensen kwamen zwemmen. Ook hier was het schoolzwemmen nummer 1 met 18.995 kinderen.

De Beverse sporthal werd meest uren ingenomen door tennissers: 4.165 uren (recreatief want competitie bestond hier nog niet) Dan volgde volleybal met 864 uren en turnen met 718 uren. Ook badminton werd dertig jaar geleden reeds fel beoefend want er werden 682 uren aan besteed waarvan evenwel 644 als recreatie. Er was geen competitie.

Op het sportieve vlak was 27 september 1980 wel een belangrijke dag voor Melsele want toen werd de nieuwe sporthal officieel geopend. Minister De Backer, die sport onder haar bevoegdheid had, liet zich verontschuldigen en zond haar kabinetschef Tegenbos. De plechtigheid werd geleid door Erik Roelandt, die directeur was van de vzw Gemeentelijke Sportcentra Beveren. De Melseelse turnverenigingen Jong en Jeugdig Waasland traden op en de muzikale noot kwam van het Tamboerkorps van Jong Waasland. De nieuwe sporthal kostte  27.008.568 frank plus nog eens 1.707.079 frank voor de sportvloer en een sportuitrusting van 842.715 frank. De vloer bestond uit een elastische constructie en toen heette het dat dit ‘een verlaging van de vermoeidheid' mee bracht.(Verzameld door Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De burgemeester van 1958 kreeg nu in Burcht een straatnaam die naar hem is genoemd.BURCHT. We keren terug naar 1958 toen er gemeenteraadsverkiezingen waren. De verkiezingen 1958 hadden een speciaal...

30 Jaar geleden werd in de Pareinlaan de Beschutte Werkplaats ingehuldigd. Nu heet ze de Wase Werkplaats.BEVEREN. In de reeks over Beveren van weleer keken we eens wat in 1978 in de gemeente...

Voorstelling van het nieuwe GTI 1978.BEVEREN. Het was in 2008 precies 30 jaar geleden dat het Gemeentelijk Technisch Instituut zich in een nieuw gebouwencomplex aan de Europalaan kwam vestigen. Het...

Dertig jaar geleden kocht Beveren de Molen van DoelIn de omgeving van de molen boden de rustbanken altijd heerlijke momenten aan bij het genieten van de Schelde.DOEL/BEVEREN. Op 24 november 1978,...

Johan De Ridder was dertig jaar geleden secretaris van de Cultuurraad en anno 2008 voorzitter.BEVEREN. Dertig jaar geleden zag Beveren er heel anders uit. Niet te geloven wat er allemaal is...

BEVEREN. We keren dertig jaar terug in de Beverse tijd naar 1978 om te kunnen zeggen: "Is dat al zo lang geleden" of voor anderen zal het over komen als "Is dat nog maar 30 jaar...